Доступність посилання

ТОП новини

Московський суд вирішує, як назвати Євромайдан


Володимир Олійник залишає залу суду після слухання. Москва, 15 грудня 2016 року
Володимир Олійник залишає залу суду після слухання. Москва, 15 грудня 2016 року

У Дорогомилівському суді Москви 15 грудня розпочався розгляд цивільної справи за заявою колишнього депутата Верховної Ради України від Партії регіонів Володимира Олійника, який втік до Росії, про «встановлення факту, що має юридичне значення». Йдеться про визнання подій лютого 2014 року «державним переворотом». Як свідок в російському суді у четвер був і колишній президент-втікач України Віктор Янукович. Деякі російські експерти розглядають це як пропаганду, «подяку за притулок у Росії», а зовсім не як спробу відстояти правду.

​Події лютого 2014 року, які в Україні називають Революцією гідності, колишні керівники країни вважають «державним переворотом». І не просто вважають, але і намагаються це своє розуміння узаконити.

Колишній депутат Верховної Ради від Партії регіонів, а нині співзасновник проросійської організації під назвою «Комітет порятунку України» Володимир Олійник подав заяву з цього приводу в Дорогомиловський суд Москви – за місцем проживання і реєстрації. Володимир Олійник звинувачує у «державному перевороті» не тільки нинішню українську владу, а й міжнародні організації та конкретних західних політиків, які нібито інспірували події на Майдані.

«Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Ештон засудила силовий розгін Євромайдану. 11 грудня заступник держсекретаря Вікторія Нулланд і посол США Джефрі Пайєтт підтримали Євромайдан і на ньому роздавали печиво. Сенатор США Джон Маккейн виступив зі сцени Євромайдану, зустрівся з лідерами опозиції і заявив, що США підтримують Майдан. Керівник групи партій зелених у Європарламенті Ребекка Гармс виступила з підтримкою на Евромайдані», – заявив Олійник.

До суду для дачі показів свідків викликані громадяни України, які обіймали в 2014 році в Україні відповідальні посади – Азаров, Клюєв, Захарченко, Пшонка.

На першому судовому засіданні як свідок виступав колишній президент України Віктор Янукович, який втік до Росії. Його свідчення мало відрізнялися від тих, що пролунали наприкінці листопада в Ростовському суді. Янукович вкотре розповів про загрозу його життю і про те, як до останнього виконував свої обов'язки.

Нинішні експерти розглядають це як піар-акцію, а зовсім не як спробу відстояти правду. Керівник Центру українських досліджень інституту Європи РАН Віктор Мироненко говорить про те, що Янукович, Олійник та інші колишні українські керівники просто не хочуть миритися з втратою влади.

Віктор Мироненко
Віктор Мироненко

Це все якісь спроби відплатити за наданий притулок і якось підіграти. На жаль, у мене складається відчуття, що це не акція на виправдання себе
Віктор Мироненко

«Пану Олійнику треба було б проаналізувати, як на початку лютого порушувалися норми Конституції щодо ухвалення законів, які просто каменя на камені не залишали від цивільних прав громадян України. Тому я думаю, що це все чиста пропаганда. Це все якісь спроби відплатити за наданий притулок і якось підіграти. На жаль, у мене складається відчуття, що це не просто так акція на виправдання себе, а вони дійсно вірять в те, що вони колись повернуться. Мовляв, там погано, і люди передумають, відбудуться вибори, і ми тріумфально туди повернемося», – сказав Мироненко.

Коли буде рішення за позовом Володимира Олійника – не береться прогнозувати ніхто, та й сам заявник не пояснив, які будуть подальші кроки в разі, якщо Дорогомилівський суд Москви винесе рішення на його користь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG