Доступність посилання

ТОП новини

Трагічні наслідки війни на Донбасі: страчені та зниклі безвісти


Коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі»

Війна на Донбасі принесла Україні нечуване з часів Другої світової війни горе. Сьогодні майже два мільйони українців змушені шукати нового житла, тисячі за останні 2,5 роки загинули внаслідок збройного конфлікту, а сотні тільки офіційно визнані зниклими безвісти. Важко повірити, що на території демократичної європейської країни за кулісами бойових дій кояться жахливі, криваві злочини, а їхні винуватці і досі перебувають на волі.

У рамках Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» правозахисники ГО «Мирний берег» з початку 2016 року збирали інформацію про злочини, пов’язані з позасудовими стратами, насильницькими зникненнями, тортурами, довільними затриманнями, що трапилися під час війни. У процесі моніторингу представники правозахисної організації 56 разів їздили на Донбас, щоб відвідати колишніх полонених незаконних збройних угруповань «ДНР» та «ЛНР». Адже саме ці люди під час перебування у місцях несвободи стали свідками насильницьких зникнень, тортур та позасудових страт. Проаналізувавши зібрану інформацію, правозахисники дійшли певних висновків.

За даними звіту ГО «Мирний берег», найбільше випадків катувань і жорстоких самовільних страт військових та цивільних осіб припали на час збройного протистояння в районах Ізварина, Іловайська, Дебальцева, а також боїв у Донецькому та Луганському аеропортах.

Існує категорія полонених і заручників, які найбільше ризикують стати жертвами розстрілів чи пережити тортури. Це насамперед снайпери, представники «Правого сектора», а також військові, які під час полону не змогли приховати проукраїнських поглядів. Серед останніх – ті, які мали татуювання з національною або державною символікою.

Що стосується групи ризику серед цивільного населення, то для особливо жорстокого поводження та вбивств слугували, як правило, віросповідання та мова спілкування. Тут, як і у випадку з військовими, підставою для розстрілу могло стати місце реєстрації за межами тимчасово окупованих територій (а особливо – у Західній Україні), а також належність до політичних партій чи громадських рухів.

Бойовики відрубали руку Василеві Пелишу через татуювання з написом «Слава Україні»
Бойовики відрубали руку Василеві Пелишу через татуювання з написом «Слава Україні»

Нині правозахисникам Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» відомі такі статистичні дані:

  • понад 6000 постраждалих внаслідок конфлікту;
  • понад 3000 загиблих;
  • понад 13000 осіб, які пережили полон;
  • понад 270 заручників;
  • майже 600 зниклих безвісти;
  • відомо про 51 випадок розстрілів у полоні (46 чоловіків і 5 жінок; 29 військових
  • Зібрана інформація може сприяти встановленню істини щодо трагічних подій, коли і 23 цивільних особи). внаслідок помилок воєнного командування військові понесли значні втрати. Наприклад, правозахисники встановили 175 осіб, які брали участь у бойових діях 5 вересня 2014 року. З цієї кількості загинуло 39 осіб, включаючи чотирьох розстріляних та одного замордованого у полоні. Зникла безвісти 21 особа.

За результатами моніторингу зафіксовано також випадки порушень прав людини з боку українських військовослужбовців та бійців добровольчих батальйонів. Так, відомо про їхні протиправні дії щодо представників незаконних збройних формувань та цивільних осіб.

На основі зібраної інформації правозахисники планують створити аналітичний матеріал та представити його на розгляд національним правоохоронним органам і міжнародним організаціям. Представники ГО «Мирний берег» сподіваються, що зібрана інформація буде корисною для розслідування злочинів і пошуку зниклих безвісти, а також слугуватиме доказовою базою щодо таких злочинів у міжнародних судах у перспективі.

Під час моніторингу правозахисники також виявили, що окремі сфери національного законодавства і досі не адаптовані до реалій війни.

Окремі бази даних з питань зниклих безвісти ведуть одразу кілька правоохоронних органів. При цьому кожний з них має свої повноваження, методику, інструменти ведення обліку і пошуку постраждалих.

У результаті виходить плутанина: родич зниклого в одному відомстві дізнається про те, що розшукувана людина перебуває у полоні, а в іншому – що місце її перебування встановити неможливо.

Допит у місці несвободи на території, підконтрольній угруповання «ДНР». Ілюстрація колишнього полоненого Сергія Захарова
Допит у місці несвободи на території, підконтрольній угруповання «ДНР». Ілюстрація колишнього полоненого Сергія Захарова

До того ж, наголошують правозахисники, процедура пошуку зниклих безвісти надто бюрократизована. Вона не враховує сучасні реалії конфлікту та пристосована виключно до мирного життя.

Відповідно до чинного законодавства, постраждалими можуть визнавати матір, батька, дружину, чоловіка і дітей безвісти зниклої людини. Натомість зазвичай тільки одного із членів сім’ї зазначають потерпілим у кримінальній справі, тож статистика з цього питання вкрай занижена.

ГО «Мирний берег» продовжує збирати інформацію про військових та цивільних, що зникли безвісти, у тому числі – через форму на сайті організації. Кінцевою метою правозахисників є боротьба із безкарністю – покарання винних у насильницьких зникненнях, тортурах та позасудових стратах. При цьому важливо також посилити відповідальність правоохоронців за бездіяльність, недбальство і відсутність розслідування злочинів.

Коаліція громадських організацій та ініціатив «Справедливість заради миру на Донбасі» шукає інформацію про випадки серйозних порушень прав людини, скоєних під час конфлікту на сході України. Кожне отримане свідчення підвищує шанси того, що кривдників притягнуть до відповідальності.

Якщо вам відома інформація про випадки незаконного затримання, позбавлення волі, жорстокого поводження на Донбасі – будь ласка, заповніть спеціальну захищену форму на сайті Коаліції. Без вашої письмової згоди Коаліція не публікуватиме та не передаватиме отриманої інформації третім особам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG