Доступність посилання

ТОП новини

Обама мститься за кібернапади Росії? (Світова преса)


Часопис консервативних кіл Сполученого Королівства The Daily Telegraph пише про те, що у Швеції розмірковують над готовністю тієї країни до можливої війни з Росією. Американська газета Chicago Tribune пише про необхідність проведення незалежного і широкомасштабного розслідування скандалу про російські зв'язки Дональда Трампа. Французьке періодичне видання Le Figaro зачіпає питання можливої помсти Росії з боку адміністрації президента Обами за хакерські напади на передвиборчий штаб Гілларі Клінтон.

Британський часопис, популярний у консервативних колах, The Daily Telegraph друкує статтю «Шведським містам наказали підготуватися до загрози воєнного конфлікту з Росією». Видання пише, що населеним пунктам Швеції наказали здійснювати підготовку до можливого військового нападу з боку Росії. Все це сприймається як подальша ознака дедалі більшого занепокоєння тієї країни нинішньою войовничістю російського сусіда. Британська газета повідомляє, що Агентство з цивільної оборони Швеції (MSB) надіслало минулого тижня лист місцевим органам влади з проханням здійснити кроки з облаштування підземних сховищ та перевірки систем звукової тривоги. Місцеву владу також закликають співпрацювати зі збройними силами Швеції під час проведення бойових навчань. Все це, як пояснює британський часопис, є частиною повернення Швеції до стратегії повномасштабної оборони, якої ця країна дотримувалася у роки Холодної війни. Швеція нині реконструює свою систему берегової оборони і навіть розмірковує над відновленням обов'язкового призову до війська вже 2018 року.

The Daily Telegraph повідомляє, що уряд Швеції минулого року ухвалив рішення відродити цивільну оборону країни у рамках оборонної політики на період 2016-2020 років. Урядові вказівки до місцевих органів влади викликали деякі нарікання з боку певних адміністративних одиниць зі скаргами про те, що вони не мають достатньої інформації з усіма деталями подібних підготовчих заходів, а також не були забезпечені необхідним фінансуванням. Наприклад, як пише британське видання, Йонас Гульт, голова відділу безпеки міста Мальме, що на півдні країни, повідомив, що його місто і досі не має планів щодо того, як саме розподіляти протигази, вакцину або ж пальне, а також, як скеровувати людей в бункери та сховища у випадку нападу. Британський часопис пише, що 2013 року російські військово-повітряні сили здійснили тренувальну імітацію ядерного удару по Швеції під час маневрів. Для цього контингент російської бойової авіації наблизився до шведського авіапростору, перетнувши Фінську затоку. Згідно з доповіддю НАТО, це був лише один з низки імітованих ядерних ударів проти країн НАТО та їхніх союзників. Насамкінець британська газета, з посиланням на американський оборонний інститут Rand Corporation, пише, що ця установа передбачає, що російське військо могла б увійти у три столиці балтійських держав – Таллінн, Вільнюс та Ригу – за менше ніж 3 дні.

«Та нехай йому...Шведським громадянам сказали готуватися до можливої війни з Росією»

Американське періодичне видання Chicago Tribune публікує статтю «Нам потрібне незалежне, публічне розслідування скандалу Трамп-Росія. І негайно». Часопис пише, що скандал Трамп-Росія розширюється дедалі більше, а ті деталі, що надходять, роблять цілком очевидною необхідність повномасштабного розслідування, і це розслідування має бути безстороннім і незалежним, в тому числі мають бути і громадські слухання. А доповідь щодо розслідування може прирівнюватись до найгучніших політичних скандалів американської владної верхівки, таких як Watergate та Iran-Contra. З того, що з’являється нині у цій справі, випливає те, що «ворожа закордонна держава, якою керує кривавий кримінальний елемент, намагалась вплинути на результат американських виборів», пише Chicago Tribune. І цілком можливо, що це втручання таки допомогло Трампові принаймні похитнути маятник американських виборів у бік його перемоги. Далі газета наводить витяг з повідомлення каналу NBC News, з якого випливає, що з посиланням на розвідувальні джерела США, що існує доволі високий рівень впевненості, що «президент Росії Володимир Путін особисто брав участь у таємній кампанії з метою втручання у президентські вибори у США». Інформація американської розвідки свідчить, що Путін особисто керував тим, як було оприлюднено листи електронної пошти Демократичної партії.

Chicago Tribune принагідно вказує, що існує серйозний скепсис щодо того, чи ж Конґрес США під контролем республіканців здатен провести повноцінне розслідування цього скандалу. Видання пише, що республіканці вже продемонстрували, що дивляться в інший бік, коли Трамп здійснює напади на американські норми демократії, відтак, довіра до них у плані того, що вони зможуть розслідувати цей скандал, на думку газети, є доволі незначною. На додаток, існує цілий список тих каналів, які поєднують Трампа з Кремлем. Крім того, американський комітет з питань розвідки зробив висновок, що хакери, пов'язані з російським урядом, проникли у систему електронної пошти керівництва виборчого штабу Гілларі Клінтон, оприлюднивши листування, щоб знизити шанси Клінтон бути обраною президентом США. Ба більше, все це було зроблено, щоб допомогти саме Дональдові Трампу стати президентом США. З іншого боку, як нагадує американське видання, Трамп постійно висловлював захоплення стилем керівництва Володимира Путіна, його силою та популярністю. Трамп навіть захищав Путіна від звинувачень у розправах з критично налаштованими журналістами та його політичними опонентами. На додаток, на одному з передвиборчих мітингів Трамп зачитав витяг з листа електронної пошти керівництва Демократичної партії, який він взяв з веб-сайту Sputnik News, який є знаряддям російського керівництва для розповсюдження путінської пропаганди. Насамкінець американське видання згадує про Пола Манафорта, який був керівником виборчого штабу Трампа. Манафорт відомий тим, що був також радником проросійського екс-президента України Віктора Януковича, який втік до Росії. Було оприлюднено дані з «чорної каси» проросійської Партії регіонів Януковича, згідно з якими, Манафортові було сплачено 12,7 мільйона доларів. Манафорт офіційно залишив свою посаду у штабі Трампа, проте і надалі консультував Трампа вже на неофіційному рівні.

«Російський скандал поширюється із закликами до проведення незалежного і публічного розслідування»

Один з найбільших щоденних часописів Франції Le Figaro надрукував матеріал «Барак Обама оголошує удар у відповідь за кіберапади Росії під час президентських виборів у США». Газета пише, що за кілька тижнів до переїзду новообраного президента США Дональда Трампа в Білий дім, напруженість у відносинах між Вашингтоном та Москвою посилюється. Президент США Барак Обама оголосив, що буде здійснено кроки у відповідь проти Росії через втручання у президентські вибори. Французьке видання нагадує, що десятки тисяч листів електронної пошти керівника виборчого штабу Гілларі Клінтон були вкрадені, як вважається, російськими хакерами, пов’язаними з керівництвом у Кремлі, і згодом оприлюднені в інтернеті. Барак Обама заявив, що іноземний уряд, бажаючи заплямувати і здійснити вплив на американські вибори, вчинив крадіжку листування верхівки Демократичної партії США. Президент США, без конкретного згадування Володимира Путіна, додав, що помста США буде різнобічною: як відвертою і прозорою, так і завуальованою і прихованою. Французька газета зазначає, що Москва від самого початку відкидала свою причетність і називала американські звинувачення «абсурдом».

Le Figaro пише, що Дональд Трамп, у свою чергу, виступив на захист Москви, заявивши, що коли Росія справді була причетна до кібернападів, чому нинішня адміністрація Білого дому так пізно на все це відреагувала. Втім, французька газета додає, що у цій справі Дональд Трамп залишається дедалі більш ізольованим, вигороджуючи Володимира Путіна, якого Трамп вихваляв як сильного лідера, з яким нібито можна домовитись про поліпшення двосторонніх взаємин. Отож, як вказує французький часопис, у цьому Дональд Трамп йде проти курсу його власної Республіканської партії, бо ж антиросійська риторика у лавах американських республіканців нині є найжвавішою за останній час. На додаток, республіканці у Конґресі Сполучених Штатів вестимуть кілька парламентських слухань щодо ролі Росії у передвиборчій кампанії у США. Газета також нагадує, що, за повідомленням американського мовника CBS, минулого року російські хакери здійснили напад на комп’ютерну систему Пентагону, метою якої було не шпигувати за американським військовим відомством, а завдати йому безпосередньої шкоди. Зрештою, після цього нападу Пентагон був змушений замінити все своє комп’ютерне устаткування. На думку американського мовника, цей напад росіян, вочевидь, був продиктований розлюченням Росії щодо санкцій, які запровадила проти Кремля адміністрація Обами за анексію Росією українського півострова Крим, а також за участь Москви у збройному конфлікті на сході України.

«Звісно, що це був він (Обама), який програв битву за Білий дім, він і програє війну проти Путіна!»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG