Доступність посилання

ТОП новини

Дуже важко пояснити, що ми маємо справу не з журналістами, а з пропагандистами – Лігачова


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Російські політтехнологи активно запроваджують нові методи інформаційного впливу, констатують українські медіа-експерти. З огляду на посилення російського впливу в українському інформаційному просторі група громадських діячів розгорнула кампанію інформаційної безпеки «Заткни пельку Кремлю». Натомість обвинувачені у прокремлівській позиції ЗМІ та експерти зазначають, що обвинувачення на їхню адресу є голослівними, а позиція критиків – деструктивною.

За допомогою цілої мережі популярних українських медіа-ресурсів російські агенти впливу провадять активну інформаційну кампанію, мета якої показати, як український трудовий люд вимагає від влади поновити економічні зв’язки із Росією, щоб урятувати українську економіку. Про це пише інтернет-видання «Детектор медіа», яке спеціалізується на висвітленні діяльності українських ЗМІ.

Крім того, як зазначає інтернет-видання Liga.net, їхньому журналістові за публікацію матеріалів із таким змістом у різних ЗМІ пропонували від 500 до 1000 доларів. І хоча встановити замовника публікацій не вдалося, є підстави говорити про спланований характер цієї інформаційної кампанії.

Дуже важко пояснити, що насправді ми маємо справу не з журналістами, а з пропагандистами
Наталія Лігачова

«Найбільшою небезпекою є те, що задіюють не лише російські структури, а й входять в інформаційний простір інших країн. Вони працюють на потрійну аудиторію: українці, росіяни і європейці. Думаю, що влада усвідомлює небезпеку, але через суб’єктивні й об’єктивні причини недостатньо зусиль докладається. Дуже вразлива тема свободи слова. Дуже важко пояснити, що насправді ми маємо справу не з журналістами, а з пропагандистами», – каже шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лігачова.

Наталія Лігачова
Наталія Лігачова

Мисливцям на агентів впливу бракує аргументів

Натомість представники обвинувачених у прокремлівській позиції ЗМІ подібні обвинувачення відкидають. Так, власник телеканалу NewsOne, народний депутат Євген Мураєв на своїй сторінці у Facebook зазначає, що, не маючи можливості перемогти у конкурентній боротьбі, представники патріотичного середовища просто намагаються знищити конкурентів, яким вони програють у впливі на громадську думку.

Євген Мураєв
Євген Мураєв

Боротьба із проросійськими впливами зачепила і експертне середовище. Днями група відомих політичних експертів виступила зі спільною заявою, в якій назвали маніпулятивним рейтинг політологів, складений «Українським інститутом аналізу та менеджменту політики». Як зазначено в заяві, за допомогою таких рейтингів намагаються легалізувати агентів російського впливу.

Один із обвинувачених у проросійській позиції, політолог Валентин Гладких визнає, що в силу різних обставин та причин в Україні чимало політиків, медіа та експертів виступають із проросійських позицій, але роблять вони це цілком законно.

«Хтось матеріально, мабуть, простимульований, хтось – у силу світоглядних уподобань. Але вважати це злочином, я думаю, перебільшення. Якщо в діях таких людей є ознаки правопорушення, якоїсь діяльності, яка шкодить національним інтересам, то ними мають займатися спеціально уповноважені органи», – каже він.

За словами Валентина Гладких, критика на адресу так званих агентів кремлівського впливу є неаргументованою, а відтак і непереконливою.

Поки що все це ґрунтується винятково на припущеннях
Валентин Гладких

«Ця дискусія відбувається на рівні емоцій і особистих образ. Поки що все це ґрунтується винятково на припущеннях», – вважає він.

Особливості бойкоту й легітимації

Днями, реагуючи на посилення російської інформаційної агресії, група активістів виступила із громадською ініціативою «Закрий пельку Кремлю», головною метою якої є бойкот прокремлівських мас-медіа. Як зазначає журналістка Наталія Соколенко, «мережа кремлівських псевдожурналістів підступно перетворює образу людей на політиків у ненависть до самої української держави».

Наталія Соколенко
Наталія Соколенко

Ворог атакує нас не лише на окупованих територіях. Сьогодні головна зброя проти нас – це російська пропаганда в Україні
Михайло Басараб

«Ворог атакує нас не лише на окупованих територіях. Сьогодні головна зброя проти нас – це російська пропаганда в Україні. Ворог уміло маніпулює економічними проблемами, використовує корумпованість влади і сіє зневіру», – каже політолог Михайло Басараб.

На думку Наталії Лігачової, заклик до бойкоту прокремлівських мас-медіа в перспективі може мати дієвий результат.

«Самі громадяни спроможні не легітимізувати проросійську пропаганду. Інститут нерукоподавання може бути дуже дієвим. Звісно, це справа навіть не тижнів, а місяців. Але я б такі ініціативи вітала», – каже вона.

Щоправда, наразі самі ж ініціатори бойкоту зізнаються, що політики зважають насамперед на те, наскільки широку аудиторію охоплює той чи інший телеканал, а не на те, чиїм агентом впливу те чи інше медіа виступає.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG