Доступність посилання

ТОП новини

Обама пом’якшив покарання Челсі Меннінґ


Бредлі Меннінґ
Бредлі Меннінґ

Президент США Барак Обама пом’якшив покарання Челсі Меннінґ (Бредлі Меннінґу), що відбуває 35-річне покарання у в’язниці за передачу секретної інформації проекту WikiLeaks.

17 січня у Білому домі повідомили, що Меннінґ мають звільнити 17 травня.

У серпні 2013 року військовий суд США засудив рядового Бредлі Меннінґа, якого обвинувачували у передачі великого обсягу секретних документів проекту Wikileaks, до 35 років ув’язнення.

За даними слідства, під час служби в Іраку Меннінґ незаконно скачав із закритих архівів сотні тисяч секретних повідомлень американських дипломатів, які згодом з’явилися на сайті Wikileaks.

Влада США вважає публікації Wikileaks загрозою своїй національній безпеці. Водночас захист Меннінґа наполягав, що публікація дипломатичної переписки фактично не завдала США ніякої шкоди.

У 2013 році Бредлі Меннінг вирішив змінити стать з чоловічої на жіночу та взяв ім’я Челсі, а в лютому 2015 року отримав дозвіл на проходження гормональної терапії.

Ранішк у Twitter WikiLeaks повідомлялося, що якщо Барак Обама помилує Челсі Меннінґ, то засновник ресурсу Джуліан Ассанж погодиться на екстрадицію до США.

Засновник WikiLeaks переховується у посольстві Еквадору у Лондоні впродовж чотирьох років. Ассанж побоюється, що він може бути відправлений до Швеції британськими офіційними особами, а згодом екстрадований до США, де проти нього висунуті звинувачення.

Щодо 45-річного Ассанжа є й європейський ордер на арешт у зв’язку зі звинуваченнями у зґвалтуванні, поданими двома жінками, які зустрічалися з Ассанжем у 2010 році у Швеції.

Сам Ассанж твердить, що позови були політично мотивованими, і стверджує, що мав сексуальні контакти з цими жінками за взаємною згодою.

Ассанж перебуває в розшуку у Сполучених Штатах через оприлюднення сайтом WikiLeaks сотень тисяч секретних військових документів щодо війни в Афганістані та Іраку.

XS
SM
MD
LG