Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: списки Савченко некоректні і не відповідають дійсності


Надія Савченко 22 січня ввечері опублікувала «оновлені списки» заручників
Надія Савченко 22 січня ввечері опублікувала «оновлені списки» заручників

Об’єднаний центр допомоги звільнення полонених при Службі безпеки України заявляє, що чергові списки заручників, оприлюднені народним депутатом України Надією Савченко, є некоректними і не відповідають дійсності. За повідомленням СБУ, це засвідчив попередньо проведеним аналіз списків.

«Звіряння оприлюднених списків з офіційними даними Об’єднаного центру з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місця перебування безвісти зниклих у районі проведення антитерористичної операції жодного разу не здійснювалось», – йдеться в повідомленні.

У СБУ нагадали, що у заручниках незаконних збройних формувань перебуває 110 людей, зниклими безвісти в районі бойових дій на сході України числяться 490 людей. При цьому стосовно 57 людей є підтверджені дані щодо їх місць утримання, відомості про місце перебування інших наразі перевіряються й уточнюються.

Пізно ввечері 22 січня Надія Савченко вкотре оприлюднила чергову версію своїх списків заручників із усіх сторін подій на сході України. У ній, як і в усіх попередніх версіях, знову знайшли багато неточностей і помилок.

Надію Савченко вже різко критикували за її попередні публікації цих списків, у першу чергу за порушення цими публікаціями низки законів України. Зокрема, радник голови СБУ Юрій Тандіт не раз наголошував, що українські закони обмежують оприлюднення інформації з персональними даними громадян, що вчинила Савченко. Крім того, закон про боротьбу з тероризмом передбачає публікацію списків заручників тільки з дозволу певних посадових осіб. Савченко ж, наголошував Тандіт, не узгоджувала з СБУ свої публікації, всупереч попередженням і закликам не робити цього.

Сама Савченко стверджує, що не порушувала законів, коли оприлюднила, за її словами, списки полонених і зниклих безвісти на Донбасі з боку і української сторони, і підтримуваних Росією сепаратистів, серед яких також є і громадяни Росії.

XS
SM
MD
LG