Доступність посилання

ТОП новини

Прилєпін – такий же російський окупант, як і тисячі інших – Роман Цимбалюк


Зазар Прилєпін (зліва) та голова Держдуми Сергій Наришкін
Зазар Прилєпін (зліва) та голова Держдуми Сергій Наришкін

Російський письменник Захар Прилєпін став заступником командира батальйону «спецназу» угруповання «ДНР» по роботі з особовим складом. В інтерв’ю виданню «Комсомольська правда» він стверджує, що підрозділ створено за його ініціативи та підтримки. Прилєпін вважає себе «продовжувачем традицій російських письменників Золотого століття», які «добровільно брали участь у численних війнах, які вела Росія». У разі необхідності він готовий стріляти. Кінцева мета війни Захара Прилєпіна на Донбасі – Київ. Його роль на війні обговорюють письменники та журналісти Аркадій Бабченко, Дмитро Биков, Сергій Лойко, Роман Цимбалюк.

Роман Цимбалюк: Насправді, він скоює злочин. Згідно з російським законодавством, за статтею 359 Кримінального кодексу Росії «Найманство» передбачається до 8 років. І якщо ситуація коли-небудь зміниться в Росії, і будуть більш неупереджено ставиться до своїх законів, боюся, що за будь-якого перебігу подій у нього може бути дуже цікава доля.

Людина живе у вигаданому світі. Складно уявити, як у 40 років можна оперувати поняттями «літературний спецназ», «доброволець Пушкін», «ми – хранителі українства». На жаль, таких дуже багато
Аркадій Бабченко

Аркадій Бабченко: На мій погляд, людина живе у вигаданому світі. Мені взагалі складно уявити, як у 40 років можна оперувати поняттями «літературний спецназ», «доброволець Пушкін», «ми – хранителі українства». На мій погляд, людина живе в якомусь своєму світі, в якомусь своєму Задзеркаллі. Але не він один, на жаль, – таких дуже багато.

Сергій Лойко: Не знаю, про що мріє Прилєпін. Мені здається, що тут можна говорити про дві принципові речі.

Він там буде сидіти, пити своє пиво і клеїти дурня. А читачі тут будуть розкуповувати його книжку, думаючи, що вона написана кров’ю
Сергій Лойко

Я не є прихильником таланту цього письменника. Але я знаю, що у нього вийшла нова книжка, яка, по-моєму, називається «Взвод». Але її треба розкручувати. І ось така PR-акція дуже важлива. Тим більше, як мені стало відомо, Facebook за якісь гріхи «забанив» його на 30 днів. Тому його трибуна скоротилася. І як ще дати про себе знати, як не з’явитися в телевізорі?

Він там буде сидіти, пити своє пиво і клеїти дурня. А читачі тут будуть розкуповувати його книжку, думаючи, що вона написана кров’ю.

Привід для обговорення тільки в одному: якою мірою Захар Прилєпін дійсно буде бойовим командиром, а якою – поєднав свій бойовий репортаж із початком продажів своєї книжки
Дмитро Биков

Дмитро Биков: Мені здається, привід для обговорення тільки в одному: якою мірою Захар Прилєпін дійсно буде бойовим командиром, а якою – поєднав свій бойовий репортаж із початком продажів своєї книжки. Ось це те питання, яке мене реально цікавить.

А питання про те, чи добре писати і воювати, не має сенсу. Якщо людина шукає джерело творчої енергії у вбивстві, то диявол – великий ошуканець, і ніякого джерела енергії не вийде.

Тут нам треба з’ясувати одне: якою мірою це є діяльністю найманською (або командирською) на чужій території, а якою – публічною акцією, приуроченою до початку продажів книжки «Взвод», цитат із якої сповнене інтерв’ю Прилєпіна. Ось тут нам важливо це зрозуміти.

Для нас ця людина – такий же російський окупант, як і тисячі інших. Тут уже не до письменства. Це ж справжні злочинці
Роман Цимбалюк

Роман Цимбалюк: Насправді, для нас ця людина – такий же російський окупант, як і тисячі інших. Якщо це PR-акція, ну, за неї платить російський платник податків, а забезпечує цю всю банду Міністерство оборони Російської Федерації. Мені здається, тут уже не до письменства. Це ж справжні злочинці.

Сергій Лойко: Треба розібратися: це його особиста ініціатива і акція – чи він виконує якусь програму, якийсь наказ? Якщо він грає роль збудника громадської думки, значить, за цим стоїть якийсь план. Я дуже сподіваюся, що ніякого нового оберту напруженості серйозного не буде, що війна не перейде в більш гарячу фазу. Тому що все-таки буде чемпіонат світу з футболу 2018 року, і Путіну, напевно, дуже не хочеться цю подію затьмарювати. Тому що це найголовніша подія в його житті, наскільки я розумію, а все інше для нього – дурниця.

«Гіві» і «Моторола», – це були необхідні режимові бидло-герої, які збуджували чернь у Росії. Вони показували бидлу, що йому час припинити пиячити, бити свою дружину, хуліганити і красти, а можна приїхати в Україну, поповнити ряди «гарматного м’яса», зайнятися тут грабунками, зґвалтуваннями, і за це нічого не буде. Окаянні дні у нас ще попереду, вони не закінчилися
Сергій Лойко

Я думаю, з огляду на те, що нещодавно були вичищені одним і тим же способом Болотов, «Гіві», «Моторола», Мозговий, якісь інші персонажі, особливо «Гіві» і «Моторола», – це були необхідні режимові бидло-герої, які збуджували чернь у Росії. Вони показували бидлу, що йому час припинити пиячити, бити свою дружину, хуліганити і красти, а можна приїхати в Україну, поповнити ряди «гарматного м’яса», зайнятися тут грабунками, зґвалтуваннями, і за це нічого не буде. А зараз річка цього бидла… може, їм просто страшно стало, я не думаю, що вона вичерпується, мені здається, що ні. Мені взагалі здається, що окаянні дні у нас ще попереду, вони не закінчилися.

Зміна телевізійної картинки, зміна особи з неандертальської на кроманьйонську в цілому нічого Кремлю не дасть. Прилєпін на очах перетворюється на бидло-письменника
Сергій Лойко

Я думаю, що Кремль вирішив змінити своє представництво в цьому регіоні. Замість Шарикових, які стали героями, вони туди засовують зараз Прилєпіна. Я не знаю Прилєпіна особисто, ми всього один раз у житті з ним розмовляли. І він мені сказав у нашій бесіді, що він боєць, а не письменник. Ну, мені стало все ясно. Я вважаю, що зміна телевізійної картинки, зміна особи з неандертальської на кроманьйонську в цілому нічого Кремлю не дасть. І насправді Прилєпін на очах перетворюється на бидло-письменника. Який він письменник?!.

Аркадій Бабченко: Росія – агресор. Україна бореться проти агресії. Якщо ти йдеш із якимись імперськими амбіціями нападати на сусідню незалежну країну, відкушувати у неї територію і говорити, що «ми дійдемо до Києва», – це одне. В цьому разі ти будеш загарбником, окупантом і агресором.

Зарплата рядового солдата в російській армії під брендом «армія ДНР» – 15 тисяч російських рублів, у командира батальйону – 35 тисяч російських рублів. Якщо Захар себе позиціонує як заступник командира батальйону, значить, він поїхав туди заробляти 30 тисяч російських рублів на місяць. Він є найманцем
Роман Цимбалюк

Роман Цимбалюк: Ні для кого не секрет, що зарплата рядового солдата в російській армії під брендом «армія ДНР» – 15 тисяч російських рублів, у командира батальйону – 35 тисяч російських рублів. А якщо Захар себе позиціонує як заступник командира батальйону, значить, він поїхав туди заробляти 30 тисяч російських рублів на місяць. У такому разі він є найманцем.

– А чи підсилить «інформаційну війну» і «пропагандистську війну» те, що письменник влився в лави «патріотів»?

Сергій Лойко: Навпаки, це дуже смішно. А що це за «лави патріотів»? Говорили зараз про зарплату, що він там буде якусь зарплату отримувати. А ви не знаєте, що буквально кілька днів тому держава виділила письменникові Прилєпіну матеріальну допомогу в розмірі мільйона рублів? Ну, вона не так образливо називалася, а це була премія за служіння Батьківщині. Хлопець отримав мільйон рублів – і одразу ж вирушив на Донбас.

Зробили зараз Захара «вітриною», і він буде отримувати «нагороди» та «ордени» за злочини і бойові операції, які будуть робити інші люди. Такою «вітриною» свого часу були «Гіві» і «Моторола»
Роман Цимбалюк

Роман Цимбалюк: На хід конфлікту впливає інша ситуація. Можна її називати геополітичною, а можна сказати про якісь амбіції і хвороби кремлівських небожителів, що більш імовірно. Зараз ситуація складається так, що зробили зараз Захара «вітриною», і він буде отримувати «нагороди» та «ордени» за злочини і бойові операції, які будуть робити інші люди. Такою «вітриною» свого часу були «Гіві» і «Моторола». Війна йде зовсім за інше.

Мені все-таки здається, що будь-який російський громадянин чудово розуміє, що все це дуже по-справжньому. І чудово розуміє, що українські військові – нещадні і дуже професійні воїни. Тому, коли виникають серйозні загострення на лінії контакту, всі битви, якими колись вихвалялися «Гіві» з «Моторолою», були тією чи іншою мірою виграні безпосередньо російськими військовими. А щоб розповідати про «громадянську війну», є такі міфічні персонажі. Тепер будуть нові.

– Ось Сталін письменників, які побували на війні, спочатку приголубив, а потім деяких навіть розстріляв. Можливо, Захар повернеться, а його тут уже будуть чекати?

Сергій Лойко: Ну, я ж не пророк. Але він же на війну поїхав, а там стріляють. І всяке може трапитися.

«Моторола» і «Гіві» були набагато більш привабливі для потенційного «гарматного м’яса»
Сергій Лойко

Думаю, що «Моторола» і «Гіві» були набагато більш привабливі для потенційного «гарматного м’яса». Письменник – це остання людина. Вийдіть на вулиці Москви і попросіть, щоб назвали 10 сьогоднішніх російських письменників. І трьох не назвуть. Вже Прилєпіна – це точно.

– А якщо зараз письменники з обох сторін візьмуть приклад із Захара, – це може вилитися у протистояння двох культур?

Порядок денний «поїхати і повоювати в Україні» починає знову повертатися, це починає знову бути актуальним
Аркадій Бабченко

Аркадій Бабченко: Ні, у протистояння двох культур це не виллється. Інша річ, що це може вилитися взагалі у протистояння. У мене таке відчуття, що ця війна розвивається за синусоїдою, а пік активності був у 2014–2015 роках. Потім настав пік апатії і розчарування. А зараз пік активності знову лізе догори. За моїми відчуттями, порядок денний «поїхати і повоювати в Україні» починає знову повертатися, це починає знову бути актуальним.

Роман Цимбалюк: Щодо синусоїди складно не погодитися. Затишшя в Україні було тоді, коли Росія активно проводила операції в Сирії. Я так розумію, недоспівані пісні в кінці минулого року трішечки охолодили запал російських воєначальників.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG