Доступність посилання

ТОП новини

​Телефонні розмови з наслідками: радник Трампа вже не радник


Майкл Флінн
Майкл Флінн

Радник президента США з національної безпеки Майкл Флінн пішов у відставку після повідомлень про те, що він ввів в оману лідерів адміністрації Дональда Трампа з приводу його контактів із послом Росії у США Сергієм Кисляком. Заявляючи про відставку, Флінн повідомив у понеділок пізно ввечері, що вибачився і перед президентом Трампом, і перед віце-президентом Майком Пенсом. Він зазначив, що із швидким розвитком подій він «ненавмисно надав новообраному віце-президентові неповну інформацію про свої контакти з російським послом». Він також сказав, що його вибачення прийняли.

Колишній військовий, генерал-лейтенант у відставці, Майкл Флінн неодноразово контактував з російським послом Сергієм Кисляком до інавгурації Трампа 20 січня.

Одна телефонна розмова відбулася того ж дня, коли в останні дні своєї каденції президент Барак Обама запровадив нові санкції проти Росії у зв’язку з її ймовірним втручанням у хід президентських виборів у 2016 році, пише видання The Washington Post.

Спочатку Флінн заявляв радникам Трампа, що не обговорював проблему санкцій з російським послом у перехідний період. Віце-президент Майк Пенс, який, очевидно, покладався на інформацію, отриману від Флінна, публічно підтримав радника з національної безпеки.

Пізніше Флінн заявив представникам Білого дому, що він, можливо, обговорював санкції з російським послом.

У Міністерства юстиції виникли побоювання, що Флінн «поставив себе в компрометоване становище», займаючись зовнішньополітичними питаннями ще у статусі приватної особи, а те, що він контактував з російською владою, може стати об’єктом шантажу, зазначає The Washington Post.

Телефонні перемовини Дональда Трампа з президентом Росії Володимиром Путіним. Майкл Флінн – крайній справа
Телефонні перемовини Дональда Трампа з президентом Росії Володимиром Путіним. Майкл Флінн – крайній справа

Під вечір вівторка спікер Палати представників Конгресу США Пол Раян заявив журналістам у Вашингтоні: «Я гадаю, суть ось у чому: щойно ця людина втратила довіру президента – президент попросив її про відставку, і це було вірним рішенням».

Росія – знову опонент США?

На відставку Флінна вже відреагували в Росії. Голова комітету Державної думи з міжнародних справ Леонід Слуцький вважає, що відставка Флінна – це негативний сигнал для налагодження російсько-американського діалогу: «З цього виходить випад на нашу адресу. Мовляв, «ви щось таке з радником з національної безпеки обговорювали недозволене, за що Флінн поплатився своїм місцем». Тобто, в інформаційній площині Росія – як наслідок у психології сприйняття – виступає наче як опонент Сполучених Штатів. Як і раніше».

Прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков не захотів коментувати відставку Флінна. На запитання журналістів на прес-конференції у Москві у вівторок Пєсков відповів: «Ми б не хотіли жодним чином це коментувати. Це внутрішні справи американців, це внутрішні справи адміністрації президента Трампа. Це не наша справа». Однак раніше Дмитро Пєсков стверджував, що Майкл Флінн не обговорював з Сергієм Кисляком скасування санкцій проти Росії.

Чи може вплинути відставка Флінна на політику санкцій?

Чи ж у випадку, якщо б Трамп таки хотів послабити санкції проти Росії, йому тепер – після відставки Флінна – важче буде це зробити? Американський військовий експерт, віце-президент Лексінгтонського інституту у Віргінії Даніел Ґуре, вважає що, очевидно, це так.

«Це ускладнює завдання. Такі історії додають супротивників ідеї скасування санкцій. Я припускаю, що він втратить значну кількість законодавців від своєї власної партії, якщо він спробує це зробити. Все це скерує американсько-російські відносини у значно більш звивисте русло, ніж це могло б бути. Іронія ситуації, на мій погляд, полягає в тому, що спроба відкрити попередні лінії зв’язку між новою адміністрацією і російською владою дала вкрай неприємну віддачу для обох сторін», – прокоментував експерт для Радіо Свобода.

А чи може ця історія відобразитися на майбутньому політики адміністрації Трампа щодо російського питання, адже поліпшення відносин з Росією президент США ставив як одне з завдань? Джеффрі Манкофф, провідний науковий співробітник Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні, вагається з відповіддю.

«Я не знаю, тому що президент і його оточення не дуже звертають увагу на політичні наслідки своїх кроків. Якщо вони готові переступити через серйозний опір у Конгресі, супротивників із преси, вони можуть витримувати лінію на поліпшення відносин із Росією. Якби ми мали справу з традиційною адміністрацією, я б відповів на це питання ствердно: так, будь-яка президентська адміністрація дуже серйозно подумала б, чи не варто виявити гнучкість перед обличчям такого твердого тиску, чи не краще не робити кроків, які напевно посилять цей тиск? Я підозрюю, що цей тиск буде зростати, якщо адміністрація Дональда Трампа справді спробує здійснити певну розрядку у відносинах з Москвою», – говорить Джеффрі Манкофф, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Сам Майкл Флінн написав у своїй заяві про відставку, що для нього «було найвищою честю служити президентові Трампу, який усього за три тижні фундаментально переорієнтував американську закордонну політику з тим, щоб відновити американське лідерство в світі».

Тим часом Дональд Трамп призначив виконувачем обов’язків радника з національної безпеки генерала-лейтенанта у відставці Кіта Келлоґґа, який був одним з його зовнішньополітичних радників у ході виборчої кампанії.

Серед тих, хто може змінити Флінна на постійній основі, також називають колишнього директора Центрального розвідувального управління Дейвіда Петреуса і віце-адмірала ВМС США Роберта Гарварда, вихідця із загону «морських котиків».

Вже увечері у вівторок речник Білого дому Шон Спайсер у своїй заяві згадав про український Крим, повідомивши журналістам, що президент США Дональд Трамп очікує від Росії повернення Україні Криму і деескалації ситуації на Донбасі. «У той же час, він очікує з нетерпінням і хоче співпрацювати з Росією», – заявив Спайсер 14 лютого на брифінгу у Вашингтоні.

Про події, які передували відставці Майка Флінна, – відеосюжет «Голосу Америки».

Над матеріалом працювали: Людмила Ваннек, Юрій Жигалкін, «Голос Америки»

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG