Доступність посилання

ТОП новини

Протидіяти гібридній війні Росії доводиться і поза правилами – Мудрак


Акція протесту біля офісу каналу «Інтер», який обвинувачується у проросійській позиції. Київ, вересень 2016 року
Акція протесту біля офісу каналу «Інтер», який обвинувачується у проросійській позиції. Київ, вересень 2016 року

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявляє про погіршення ситуації з правами людини в Україні. Це пов’язане зі збройним конфліктом на Донбасі та анексією Криму, мовиться в оприлюдненому 22 лютого щорічному звіті організації. В Amnesty International зазначають, що незалежні журналісти в окупованому Росією Криму не можуть працювати відкрито, а співробітники медіа з материкової частини України не можуть потрапити на півострів. При цьому в Amnesty International звинувачують українську владу у порушенні прав прокремлівських журналістів.

«На сході України обидві сторони порушували угоду про припинення вогню. І українські військові, і сили проросійських сепаратистів продовжували користуватися безкарністю, незважаючи на здійснені порушення норм міжнародного гуманітарного права, включаючи такі воєнні злочини, як тортури», – мовиться у звіті Amnesty International.

За даними правозахисників, обидві сторони конфлікту на Донбасі незаконно затримували людей, підозрюваних у підтримці іншого боку, в тому числі для того, щоб використовувати їх в обмінах полоненими.

В Amnesty International вказують, що незалежні журналісти в окупованому Росією Криму не можуть працювати відкрито, а кореспонденти з материкової частини України не можуть потрапити на півострів. При цьому, у цій організації заявляють, що влада у Києві порушує права журналістів, яких вона вважає прокремлівськими.

Україна недостатньо протидії російській пропаганді

Костянтин Квурт, виконавчий директор громадської організації «Інтерньюз-Україна», який входить до складу Незалежної медійної ради, вважає, що ніяких порушень прав журналістів в Україні немає. Більше того, він переконаний, що українська влада недостатньо робить для боротьби з російською пропагандою.

Російські ЗМІ є зброєю, яка працює проти України. Тож я б хотів, щоб українська влада активніше перешкоджала діяльності промосковських, російських і кремлівських журналістів в Україні
Костянтин Квурт

«Україна є країною, яка перебуває у війні з Росією. Росія також перебуває у війні з нами. У гібридній війні інформація відіграє вирішальну роль. Російські ЗМІ є зброєю, яка працює проти України. Тож я б хотів, щоб українська влада активніше перешкоджала діяльності промосковських, російських і кремлівських журналістів в Україні. Станом на зараз ця протидія є, швидше, млявою», – наголошує Квурт.

Медіаексперт Лариса Мудрак, яка була заступником голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення України, також висловлює застереження щодо висновків Amnesty International стосовно порушень прав прокремлівських журналістів.

Лариса Мудрак
Лариса Мудрак

Дії вживалися в рамках протидії гібридній інформаційній війні
Лариса Мудрак

«Такі дії вживалися безпосередньо українською владою упродовж попередніх років, адже це було в рамках протидії гібридній інформаційній війні», – каже вона у коментарі Радіо Свобода.

Протидію пропаганді треба узаконити

При цьому Лариса Мудрак вважає, що для переведення ситуації у правову площину Україна має ухвалити відповідний закон.

Протидіяти гібридній інформаційній війні іноді доводиться поза правилами, оскільки у такій війні ще немає правил, їх треба напрацьовувати практикою
Лариса Мудрак

«Закон, який би чітко вирізняв дефініції, хто такий інформаційний воїн, а таким у гібридній війні може бути журналіст, як показало життя, хто такий воїн-пропагандист, який чинить інформаційну небезпеку на території країни. На жаль, в Україні такого закону немає. З іншого боку, я переконана, що протидіяти гібридній інформаційній війні іноді доводиться поза правилами, оскільки у такій війні ще немає правил, їх треба напрацьовувати практикою», – наголошує Мудрак.

Упродовж останній років Росія використовує ЗМІ як потужний інструмент пропаганди як усередині свої країни, так і за її межами.

Росія йде в інформаційний наступ

22 лютого в Росії навіть оголосили про створення «війська інформаційних операцій». Міністр оборони Сергій Шойгу заявив, що ця частина Збройних сил буде здійснювати «розумну, грамотну й ефективну» пропаганду.

У середу речниця МЗС Росії Марія Захарова також заявила, що публікації у західних ЗМІ, які тиражують недостовірну інформацію щодо Москви, тепер будуть розміщувати на офіційному сайті МЗС із позначкою «фейк». За її словами, автори публікацій, матеріали яких потраплять у рубрику, можуть звернутись із пропозиціями до МЗС. Після анонсу такої рубрики, журналісти запитали, чи вважає Захарова неправдивою інформацію про «розіп’ятого у Слов’янську хлопчика» або про російські війська, які захопили Дебальцеве й Іловайськ. А також, як діяти у ситуації, коли спочатку Росія заявляє «про зелених чоловічків» у Криму, а потім каже, що це – російська армія. На це Марія Захарова відповіла, що раз «усі стрепенулися» після рішення створити такий розділ, значить, російське МЗС «робить все правильно».

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Про необхідність протидії російській пропаганді заявляють як в Україні, так і на Заході.

Наразі в Росії ефективно діють розвинені кібервійська, що здійснюють шпигунство, кібернапади й інформаційні війни. Російські аналітики кажуть, що російські кібервійська одні з п’яти найрозвиненіших у світі, вони налічують до тисячі військовослужбовців, а на їхню діяльність видається в перерахунку близько 300 мільйонів доларів щороку.

У США, а відтак і деінде на Заході дедалі більше говорять про кібервтручання і пропагандистські спецоперації Росії до виборів у низці країн, починаючи з минулих президентських у США й до майбутніх президентських у Франції чи парламентських у Німеччині.

Москва заперечує причетність до цього Росії як держави, хоча припускає, що в такій діяльності могли брати участь окремі російські громадяни. На Заході ж переконані, що все було здійснено за наказами з найвищих рівнів російської влади.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG