Доступність посилання

ТОП новини

Метод Ковальчука: маєток в Царському селі за безцінь (розслідування)


Царське село на столичному Печерську – елітний приватний сектор для українських багатіїв. Земля тут найдорожча у Києві. Тут живуть бізнесмени та політики, має землю навіть президент Петро Порошенко та його давній друг Ігор Кононенко. Нещодавно на ділянку неподалік поклала око родина ще одного соратника президента – заступника голови його адміністрації Віталія Ковальчука. Але методи отримання цієї дорогоцінної землі викликають чимало запитань з точки зору закону. Детальніше – в розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свободи і каналу «UA:Перший».

Царське село у Печерському районі Києва – не просто елітний приватний сектор навпроти Лаври. Поступово він перетворюється на одне з улюблених місць президента та його оточення.

На вулиці Лаврській розташований офіс «Міжнародного інвестиційного банку» Петра Порошенка. Трохи західніше – штаб «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». На вулиці Радіальній – маєток і тенісний корт Ігоря Кононенка, давнього друга Петра Порошенка. Навпроти – ще не забудована ділянка самого Петра Порошенка.

Нещодавно на ділянку в Царському селі неподалік поклала око родина ще одного соратника президента – заступника голови його адміністрації Віталія Ковальчука. Але методи отримання цієї дорогоцінної землі викликають чимало питань з точки зору закону.

Царське село у Києві
Царське село у Києві


Будівля на 848 квадратних метрів розміщена на двох земельних ділянках загальною площею 0,1 гектара на вулиці Добровольчих батальйонів, 10,12 (в минулому – вулиця Панфіловців). Із 2003 року цим майном володів бізнесмен Вадим Блошко, а орендувало його посольство Греції в Україні.

Будинок на Добровольчих батальйонів 10, 12
Будинок на Добровольчих батальйонів 10, 12

Бізнесмен звернувся до «Схем» і повідомив: за його словами, у січні цього року рейдери захопили будинок і землю на користь родини впливового чиновника з Адміністрації президента.

Бізнесмен Вадим Блошко: «У мене забрав майно Віталій Ковальчук»
Бізнесмен Вадим Блошко: «У мене забрав майно Віталій Ковальчук»

«На цей момент майно перебуває у власності компанії «Каунт-Про», засновниками якої на ⅔ є дружина Віталія Ковальчука Олена Ковальчук. Зауважу, що у даному випадку я кажу про Віталія Ковальчука, який є першим заступником голови Адміністрації президента», – каже Вадим Блошко.

Зважаючи на серйозність такого обвинувачення, журналісти «Схем» одразу ж зателефонували Віталію Ковальчуку, аби домовитися про інтерв'ю і все з’ясувати.

Перший заступник глави Адміністрації президента Віталій Ковальчук
Перший заступник глави Адміністрації президента Віталій Ковальчук

Однак почувши запитання, він просто кинув слухавку. Оскільки така реакція Віталія Ковальчука журналістам здалася підозрілою, і більше на дзвінки він не відповідав, «Схеми» вирішили разом із юристами дослідити документи та історію будинку на вулиці Добровольчих батальйонів і перевірити, чи справді відбулося захоплення майна та чи має до цього стосунок Віталій Ковальчук.

Перипетії довкола будинку почалися із кредиту. У 2008 році бізнесмен-аграрій Микола Блошко взяв кредит у «Банку Форум». Як гарантію повернення коштів в іпотеку було надано дві ділянки та будинок на Панфіловців (зараз – Добровольчих батальйонів) 10, 12 його сина Вадима Блошка.

Погашення боргу відбувалося вчасно, однак у 2014 році у «Банку Форум» почалися проблеми, було введено тимчасову адміністрацію. Микола Блошко мав рахунки у цьому ж банку, які стали недоступними. Вадим Блошко каже, їх вистачило б на погашення заборгованості більш як половини боргу. Однак банк не зарахував ці кошти. Почалися суди.

Паралельно «Банк Форум» продав право вимагати у Миколи Блошка залишок боргу на 47 мільйонів гривень товариству з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Ратіо Інвест». Таким чином Блошко уже був винен гроші цій приватній структурі.

Але, схоже, гроші компанію «Ратіо Інвест» цікавили менше, ніж майно. І 29 жовтня 2016 року «Ратіо Інвест» звернулася до приватного нотаріуса у місті Дніпро з проханням зареєструвати продаж ділянок і будинку Вадима Блошка фірмі «Каунт-Про».

Оскільки будинок не перебував у власності «Ратіо Інвест» і на майно було накладено судові заборони, нотаріус відмовив. Але «Ратіо Інвест» звернулася до Бабушкінського суду Дніпра, і суддя Шевцова зобов'язала нотаріуса зареєструвати продаж майна Вадима Блошка фірмі «Каунт-Про». Вадима Блошка на суд, який стосувався його майна, навіть не запросили.

Богдан Боровик: «Постанову винесли спеціально для того, щоб оскаржити в суді»
Богдан Боровик: «Постанову винесли спеціально для того, щоб оскаржити в суді»

Юрист Богдан Боровик підозрює, що все відбувалося за чітким планом: «Зазвичай приватний нотаріус просто відмовляється реєструвати такі операції і каже, що не буде цього робити. І його не можуть змусити чинити інакше. Але в даному випадку він виніс офіційну постанову, якою він відмовився. І зазвичай таку постанову виносять для того, щоб цю постанову оскаржити в суді. Чому до судового процесу не був допущений власник нерухомого майна? Він мав бути залучений, бо це рішення впливає на його права та обов'язки».

Незалежна оцінка показала вартість двох ділянок на Добровольчих батальйонів та будинку в 130 мільйонів гривень.

Експертиза оцінила майно на Добровольчих батальйонів 10,12 у понад 130 мільйонів
Експертиза оцінила майно на Добровольчих батальйонів 10,12 у понад 130 мільйонів

Фірма «Каунт-Про» купила все це майно за 23,5 мільйони гривень і з суттєвим бонусом – розстрочкою до кінця 2018 року.

А вже за місяць стало зрозуміло, для кого готували будинок. «Каунт-Про» перейшла під контроль Олени Ковальчук. Дружині першого заступника глави Адміністрації президента контроль фірми, яка володіє майном у Царському селі на 130 мільйонів гривень, обійшовся всього в 78 тисяч гривень. Стільки коштувало 2/3 частки компанії.

Дружина Ковальчука купила корпоративні права на фірму, що володіє майном на 130 мільйонів, за 78 тисяч
Дружина Ковальчука купила корпоративні права на фірму, що володіє майном на 130 мільйонів, за 78 тисяч

Юрист Богдан Боровик підсумовує – цей ланцюжок операцій справді нагадує схему захоплення майна: «І те, що ціна фактично не сплачувалася, і те, що ціна набагато нижча, ніж оціночна ціна, і те, що це робилося не за місцем знаходження нерухомого майна (десь у Дніпропетровську), і те, що, скажімо так, статутний капітал особи, яка купує це майно, неспівмірно малий із вартістю продажу. Юристам, які мають з цим справу, вони викликають підозру, що це схема».

«Схеми» звернулися за коментарем до Олени Ковальчук. Вона відмовилася від зустрічі і спілкування на камеру, лише зазначила: «Фінансовими питаннями займається мій бухгалтер, я не буду цього коментувати».

Дружина заступника голови Адміністарції президента Віталія Ковальчука Олена: «Я не буду цього коментувати»
Дружина заступника голови Адміністарції президента Віталія Ковальчука Олена: «Я не буду цього коментувати»

Міністерство юстиції України видало наказ від 15 лютого 2017 року про скасування рішень про перереєстрацію майна на ТОВ «Каунт-Про» як таких, що ухвалені всупереч вимогам законодавства. Однак цей наказ оскаржується у кількох затяжних судових процесах. «Ратіо Інвест» наполягає, що продаж майна відбувся без порушень.

Наказ Міністерства юстиції про повернення майна Вадиму Блошку
Наказ Міністерства юстиції про повернення майна Вадиму Блошку

«Мін’юст скасував записи, які посвідчували перехід права власності, який відбувався на підставі договорів, які наразі не визнаються і не визнані в судовому порядку недійсними. Тобто фактично Мін’юст позбавив права власності його законного власника», – зазначає директор ТОВ «Фінансова компанія «Ратіо Інвест» Ірина Пономаренко.

Директор ТОВ «Фінансова компанія «Ратіо Інвест» Ірина Пономаренко: «Мін’юст позбавив права власності його законного власника»
Директор ТОВ «Фінансова компанія «Ратіо Інвест» Ірина Пономаренко: «Мін’юст позбавив права власності його законного власника»

Тим часом будинок і дві ділянки, оцінені в 130 мільйонів гривень, і далі перебувають у власності фірми дружини першого заступника голови Адміністрації президента, яка заплатила за право розпоряджатися ним 78 тисяч гривень. Посольство Греції, яке продовжує користуватися будинком, від коментарів утримується.

При підготовці цього матеріалу автори з-поміж різних джерел використовували сервіс youcontrol, дані з якого були підтверджені у офіційних державних реєстрах.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG