Доступність посилання

ТОП новини

Британія стала на сьогодні найкращим промоутером України в світі – Чорновіл про візит Порошенка


Президент Петро Порошенко здійснює офіційний візит до Великої Британії
Президент Петро Порошенко здійснює офіційний візит до Великої Британії

Основний лейтмотив візиту президента Петра Порошенка до Великої Британії визначений у назві його доповіді в Королівському інституті міжнародних відносин: «Битва за Україну: лідерство і солідарність проти агресії» – Порошенко збирає і далі розвиває коаліцію міжнародних сил на підтримку України у протистоянні з Росією. Так в ефірі Радіо Свобода політичний експерт-міжнародник Тарас Чорновіл прокоментував очікування від візиту українського президента до Великої Британії 18-19 квітня. За словами експерта, політичні відносини України з Британією зараз добрі, але співпраця на договірному рівні потребує перезавантаження у зв’язку з виходом Великобританії з ЄС.

– Яким є нинішній стан стан українсько-британських відносин і чого можна очікувати від візиту Петра Порошенка до Лондона?

– По-перше, сам стан відносин на сьогодні є дійсно хорошим. Він був затьмарений дуже багатьма тривогами – чи не відбудуться якісь зміни в британській зовнішній політиці після «брекзиту». І давайте не забувати, що на «брекзит» дуже велику ставку робили в Росії, дуже серйозно розраховували, зокрема, на одного з ініціаторів цієї події Бориса Джонсона, нинішнього міністра закордонних справ.

На Британію ми можемо повністю розраховувати

Але все це повернулося в інший бік. Ми бачимо, що на Британію ми можемо повністю розраховувати, тільки потрібно ті всі питання, які в нас з Британією є, певним чином узгоджувати. Тобто Британія, по суті, стала на сьогоднішній день найкращим головним промоутером України в світі. Британське сьогоднішнє керівництво має абсолютно незахмарені відносини з новою адміністрацією США і може представляти позиції України в американському естеблішменті безпосередньо. Для нас це є дуже серйозне досягнення, що ми маємо такого контактера.

– Які саме питання є найактуальнішими в українсько-британських відносинах?

У відносинах України і Британії головне питання, яке не розв’язане, – це майбутнє наших відносин у зв’язку з тим, що Британія виходить з ЄС

– Безпосередньо у відносинах України і Британії головне питання, яке не розв’язане дійсно, – це майбутнє наших відносин, перезавантаження договірної бази у зв’язку з тим, що Британія виходить з ЄС, а в нас велика кількість договорів будувалися саме на такій основі, як Україна з Європейським союзом і країнами-членами ЄС. У даному випадку вихід Великобританії з ЄС фактично ставить ці договори під запитання.

Якщо з дрібнішими договорами просто ухвалюється рішення Британського уряду, а потім Британського парламенту, що ці договори діють і надалі для Великої Британії як для окремої вже держави, то є угода, по якій потрібно серйозно працювати, – це угода про асоціацію (між Україною та ЄС – ред.). Британія до неї мала певні застереження, скажімо, пункти стосовно безвізового режиму, які є теж в угоді про асоціацію, певні моменти стосуються зони вільної торгівлі. Але ці питання для нас із Британією виникають заново. Нам треба переукладати низку угод, які пов’язані з конкретизацією наших відносин.

Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл

Тобто, ми говоримо наступним чином: політичні відносини з Британією у нас добрі, міжнародні контакти прекрасні. Але співпраця на договірному рівні вимагатиме зараз заповнення вакууму. «Брекзит» у даному випадку ставить під великий знак запитання подальшу співпрацю в цілому ряді програм, виписаних у нашій угоді з Європейським союзом.

– З британським прем’єром Терезою Мей президент Петро Порошенко зустрінеться. А коли може відбутися його зустріч з президентом США Дональдом Трампом?

– Тут питання важке, все залежить від Сполучених Штатів Америки. Я думаю, і в США напрацьовують певні матеріали по Україні. І от зараз виникла така ситуація, що дуже динамічно США починає вибудовувати тверду зовнішню політику. Знаєте, я мабуть вперше скажу, що нам ліпше було б чим пізніше, тим краще в цій ситуації. Зараз ми бачимо вибудовуються певні відносини США з Китаєм, а це означає, що наші певні ініціативи з нормалізації, покращення відносин з Китаєм теж зіграють свою роль. А основне – США все чіткіше демонструють, що вони гравець. І може добре, що не відбулося зустрічі (Порошенка і Трампа – ред.) в лютому, коли була дуже аморфна позиція Трампа. На сьогоднішній день вже інтерес є. Мені здається, що це залежить від США, коли США вирішать, що вони готові втручатися у ті справи, які відбуваються в Європі.

Порошенко збирає і далі розвиває коаліцію міжнародних сил на підтримку України у протистоянні з Росією

Повертаючись ще раз до ситуації з візитом у Великобританію – фактично основний лейтмотив візиту президента визначений у назві його доповіді в Королівському інституті міжнародних відносин: «Битва за Україну: лідерство і солідарність проти агресії». Порошенко збирає і далі розвиває коаліцію міжнародних сил на захист, на підтримку України у протистоянні з Росією. Мені здається, це буде основне питання, яке буде обговорюватися – поза тим, що я вже окреслив, там де нам треба заповнювати порогалини, які виникли через «брекзит».

* * *

Як повідомляє прес-служба глави української держави, програма візиту передбачає зустрічі Петра Порошенка з прем’єр-міністром Великої Британії Терезою Мей, міністром закордонних справ Борисом Джонсоном, а також із депутатами британського парламенту. Крім того, президент зустрінеться з провідними представниками британського бізнесу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG