Доступність посилання

ТОП новини

Несподіваними виборами Тереза Мей хоче зміцнити курс на «Брекзит»


Тереза Мей повідомляє про дострокові вибори, 18 квітня 2017 року
Тереза Мей повідомляє про дострокові вибори, 18 квітня 2017 року

До визначальних виборів цього політичного сезону в Європі несподівано додалися вибори у Великій Британії. Прем’єр-міністр Тереза Мей заявила, що пропонує провести голосування за лічені тижні 8 червня.

У середу її пропозиція має бути проголосована у парламенті, але схвалення фактично гарантоване, бо лідер опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбин вже заявив, що підтримує проведення виборів.

Оголошення Терези Мей стало несподіванкою для багатьох в країні, бо сама вона не раз заявляла донедавна, що такі вибори не потрібні.

Вона стверджувала, що уряд був цілком уповноважений виконувати волю виборців – здійснювати рішення референдуму про вихід із Європейського союзу.

Але у вівторок Тереза Мей стала перед дверима Давнінґ стріт 10 і заявила: «Я з неохотою вирішила, що країні потрібні ці вибори, але з міцною переконаністю я кажу, що вони потрібні, щоб забезпечити сильне і стабільне лідерство, яке потрібне країні, щоб пройти через «Брекзит» і рухатися далі».

Мей фактично визнала, що їй бракує більшості у парламенті, на яку вона може покластися.

«Зараз, у час величезного значення для країни, тут у Вестмінстері потрібна єдність. Країна об’єднується, але Вестмінстер – ні», – сказала прем’єр-міністр.

Консервативна партія Терези Мей має урядову більшість у парламенті – 330 місць.

Але ця більшість невелика – опозиційні лейбористи мають 229 місць.

Попередні парламентські голосування щодо рішень про «Брекзит» показали, що у фракції консерваторів є кілька десятків опонентів виходу з ЄС, і тому урядові потрібно мати більше депутатів на своєму боці.

Саме на це, обнадіяна результатами опитування, сподівається Тереза Мей – що Консервативна партія отримає 8 червня переконливішу перемогу, і вона особисто з новим мандатом сформує новий кабінет, спираючись на цю більшість.

Оскільки і консерватори, і лейбористи заявляють, що виконуватимуть волю референдуму про «Брекзит», від виборів змін у політиці країни не очікують.

Але опоненти «Брекзиту» все ж сподіваються, що коротка виборча кампанія буде нагодою нової політичної дискусії про курс країни.

На політичний шанс сподівається єдина національна проєвропейська партія Ліберальних демократів з теперішніми 9 місцями у Палаті громад, а також пронезалежницька Шотландська національна партія, котра зараз має у Вестмінстері 54 місця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG