Доступність посилання

ТОП новини

Європа почала війну в Україні, а Німеччина керує Чехією (огляд дезінформації прокремлівських ЗМІ)


Європа почала війну в Україні і прагне воювати з Росією, Німеччина керує Чехією, а родина Ротшильдів бореться за контроль над світом – це дезінформація прокремлівських ЗМІ, яку зафіксували у своєму черговому огляді члени робочої групи зі стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішніх зв’язків.

Цього тижня у центрі уваги прокремлівської дезінформації опинилася Німеччина. Так, у чеських прокремлівських ЗМІ було одразу декілька повідомлень, в яких Німеччині дорікали в тому, що вона керує Чеською Республікою і перешкоджає вступу країни в єврозону. Крім того, були висунуті звинувачення в тому, що Німеччина контролює збройні сили Чехії.

«У ЗМІ Литви повідомили, що командир німецького батальйону війська посиленої передової присутності НАТО в Литві є російським шпигуном. Фото, опубліковане на підтвердження цього твердження, були підроблені: за допомогою програми Photoshop зображення голови командира було прикріплено до іншої фотографії», – йдеться в огляді.

Також цього тижня у ЗМІ Словаччини повідомили, що Ангела Меркель йде у відставку. Заголовок такого змісту вводив в оману. Крім того, Берлін був звинувачений у прагненні керувати європейським континентом через Брюссель, причому чеські ЗМІ проводили паралель між переговорами про вихід Великобританії з ЄС і Мюнхенською угодою, яка в 1938 році дозволила Німеччині анексувати низку територій Чехословаччини.

Європа – всезагальний ворог

Не тільки Німеччина опинилась у центрі дезінформації, йдеться у матеріалі.

Цього тижня звинувачення були також на адресу Європейського союзу, держав-членів та інституцій ЄС. Так само, як і минулого року, коли після жахливих терактів в Брюсселі прокремлівські медіа звинувачували Ангелу Меркель, Захід, Європу у трагедії, або навіть заявляли, що ці теракти були влаштовані урядом. Так само, як і після шокуючого теракту в Лондоні 22 березня, стверджували , що він був організований «брюссельською елітою» для того, щоб стримати Терезу Мей від запуску процедури виходу Великобританії з Євросоюзу, зазначають у звіті аналітичної групи з протидії дезінформації.

Також стверджувалося, що Вавилонська вежа лягла в основу концепції будівлі Європейського парламенту в Страсбурзі (хоча насправді вона була побудована за взірцем римських амфітеатрів), а ЄС назвали «сатанинським проектом».

«Такі дивні натяки і дезінформація існують приблизно з 2008 року і нагадують нам про минулорічні вигадки про те, що контури нової будівлі штаб-квартири НАТО нібито нагадують нацистську символіку», – пишуть в огляді.

На російському державному телебаченні побачили ще один приклад «історичного ревізіонізму», згідно з яким об'єднана Європа має намір вести війну з Росією, як за часів Другої світової війни, і що війну в Україні почала Європа, ігноруючи такі історичні події, як, наприклад, пакт Молотова-Ріббентропа або сучасніші ґрунтовні факти, зазначають огляді. Його автори констатують, що Європа не починала війну в Україні і не бере участі в ній, на відміну від Росії.

Прокремлівські ЗМІ: в Україні нічого нового

На думку авторів звіту, цього тижня Україна у прокремлівських ЗМІ була зображена в дуже звичному образі – як терористична держава, котра здійснює геноцид на Донбасі і яка планує побудувати концентраційні табори на сході України. Дещо новий акцент був зроблений на тому, щоб зобразити президента Порошенка як диктатора, який не володіє легітимною владою, і заявити, що ЄС згоден із таким визначенням, але підтримує президента України. Автори огляду дезінформації нагадують, що в 2014 році українські громадяни обрали Порошенка демократичним шляхом.

Російське державне ТБ підтримує теорію змови Ротшильдів

Автори огляду також звертають увагу на сюжет російського «Першого каналу», в якому йдеться про теорію змови Ротшильдів.

«Яким чином сім'я Ротшильдів бореться за контроль над світом?» – «Перший канал» не бачить проблеми в тому, щоб ставити подібне запитання та ілюструвати його таким зображенням. Подивіться на поросят на зображенні, щоб побачити розмах змови Ротшильдів на думку російського громадського телебачення», – зауважують викривачі дезінформації

Щотижня аналітична робоча група публікує «Огляд дезінформації», в якому відображає прокремлівську дезінформацію та веде акаунти, присвячені дезінформації, в «Твіттері» (@EUvsDisinfo) і «Фейсбуці» (EUvsDisinformation). Аналітична pобоча група зі стратегічних комунікацій East Stratcom створена верховним представником ЄС Федерікою Могеріні в 2015 році у відповідь на запит глав держав усіх 28 країн-членів ЄС «здійснювати протидію кампанії дезінформації з боку Росії».

Завантажити таблицю із прикладами дезінформації можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG