Доступність посилання

ТОП новини

Торжество насильників: урок операції «Вісла»


Репродукція фотографії, на якій зображено виселення поляками українського населення під час операції «Вісла», що зберігається в архіві СБУ
Репродукція фотографії, на якій зображено виселення поляками українського населення під час операції «Вісла», що зберігається в архіві СБУ

(Рубрика «Точка зору»)

В Україні та Польщі розпочалися заходи, пов’язані із 70-ми роковинами операції «Вісла» – виселення українського населення прикордонних районів Польщі під приводом «ліквідації націоналістичного підпілля». В результаті не просто втратили житло і майно тисячі людей – було фактично знищено цілу цивілізацію.

Організаторами та учасниками злочину були радянські чекісти і польські комуністи. І тим, і іншим було важливо знищити будь-які осередки опору в післявоєнні роки. Потрібно розуміти, що після перемоги над нацизмом у населення звільнених від Гітлера країн була ілюзія свободи. І саме з цією ілюзією хотіли якнайшвидше покінчити справжні спадкоємці гітлерівського рейху – Сталін та його маріонетки в «країнах народної демократії». З цієї точки зору операція «Вісла» виглядає абсолютно логічною і вписується в депортації народів на території самого Радянського Союзу. А доля українців Польщі не відрізняється від долі російських німців, кримських татар або народів Кавказу.

Подібне нині робить російський режим

Але в операції «Вісла» був ще один аспект, про який нерідко забувають. За допомогою етнічної чистки польським комуністам було важливо підвищити свою легітимність в очах співвітчизників. У поляків не було сумнівів в тому, що комуністи – це чужа влада, яка нав’язана Кремлем. Але після операції «Вісла» значно збільшилася кількість тих, хто повірив, що нова влада може здійснювати «польську програму» – маріонетки чудово зіграли на інстинкті ксенофобії, на шовінізмі. І це полегшило їм у наступні роки розправу над справжніми польськими патріотами та перетворення волелюбної країни на радянську колонію. Від виселення українців не виграв ніхто, окрім ворогів Польщі та їхніх союзників.

Щось подібне відбувається і зараз, на наших очах. Російський режим позбавив тисячі жителів Криму і Донбасу житла і перспектив, проводить етнічні репресії щодо кримських татарів. Але ці дії тільки посилили авторитет авторитарної влади в очах росіян, які отруєні шовінізмом і мілітаристськимм ілюзіями. І тепер влада може без особливих проблем розганяти будь-які демонстрації протесту або позбавляти житла тисячі жителів Москви в рамках програми знесення «хрущовок». Не сумніваюся, що серед тих, хто виходить на акції соціального протесту або позбавляється квартир, чимало прихильників анексії Криму. Чи розуміють вони, що причини їхніх сьогоднішніх проблем пов’язані з війною та авторитаризмом?

Насильницькі акції завжди призводять виключно до торжества лише ґвалтівників та до поразки не тільки жертв насильства, а й тих, хто аплодує їм.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода, голова української частини Українсько-польського форуму партнерства

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакці

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG