Доступність посилання

ТОП новини

Українські школярі виграють мільйони доларів у грантах на вступ до найпрестижніших вишів світу


«Я просто стрибала від щастя, неймовірні емоції», – згадує Влада Сіриченко. Вона навіть записала на відео, як вона отримала позитивну відповідь від приватної школи Choate у штаті Коннектикут, США. Тут колись вчився Джон Кеннеді, а з осені буде вчитись і Влада. Безкоштовно. Батьки за океан доньку відпускають.

«Це була така її мрія і вона на це поклала стільки своїх зусиль, що питання так взагалі не ставилось, щоб її не пустити чи як. Дуже було багато праці покладено», – каже мама Влади Олена Сіриченко.

Влада одна з кращих математиків в Україні у своїй віковій категорії і вже створює власний стартап: контейнер для обідів із підігрівом. Минулого року вона випадково натрапила на програму від організації Ukraine Global Scholars, взяла у ній участь і пройшла усі три етапи відбору.

«На першому етапі було есе та список досягнень. Далі ми онлайн складали математику та англійську мову, а потім ще було інтерв’ю», – розповідає Влада.

«Привіт, я Міша Лемеш, вітаю тебе із проходженням у третій тур», – так Михайло Лемеш, один зі співзасновників Ukraine Global Scholars, вітає фіналістів програми. Її мета – навчити школярів, як своїм розумом і талантом виграти гранти в американських навчальних закладах.

Засновники програми – українські випускники престижних вишів США та Європи. Їм усім теж колись допомагали безкоштовно навчатися. Михайло так спочатку потрапив до школи у США, а потім вступив у Гарвард.

«Була така програма «USA/USA», її вів Богдан Оришкевич. Він нам і пояснював, які існують гранти, які коледжі. Мені тоді це допомогло вступити до школи», – говорить Михайло Лемеш.

Тепер черга Михайла та його друзів допомагати українським школярам.

Ми намагаємося знайти дітей, які вже чогось досягнули
Михайло Лемеш

«Ми намагаємося знайти дітей, які вже чогось досягнули. В Америці це називається hook або «гачок» – в спорті, у науці», – додає Михайло.

Фіналістів вчать, як правильно підготувати пакет документів, писати есе, поводитися під час інтерв’ю. Михайло Лемеш каже: кожна кома, кожне слово мають значення.

«По суті, у приймальної комісії є лише десять хвилин, аби прочитати пакет документів, і якщо у тексті буде плутанина: кома стоїть не на місці, велика літера замість маленької, то цього цілком достатньо, аби пакет документів, які людина готувала місяцями, спустився зі столу на підлогу», – каже Лемеш.

Усі вступні витрати організація також бере на себе. Зараз їм допомагає українська діаспора в США,а стартовий капітал – це були особисті заощадження засновників та пожертви їх друзів.

«Вступ у середньому коштує 800 доларів на одного школяра, цю суму ми і оплачуємо кожному», – розповідає член правління «Ukraine global sholars» Юлія Лемеш.

А далі треба переконати американську школу або ВНЗ дати саме українському школяреві стипендію. Надії Дубчак із Києва це вдалося. Вона не просто медалістка і переможниця численних олімпіад, але й координатор громадської організації Teenergizer!

«Ми займаємося допомогою ВІЛ-позитивним підліткам і молоді у східній Європі та центральній Азії», – Надія Дубчак, студентка приватної школи Lawrenceville у Нью-Джерзі.

Такий набір досягнень вразив керівництво престижної школи «Лоренсвіль» і Надії запропонували стипендію імені Девіса. Вона покриває два роки навчання у приватній школі, а ще дає 80 тисяч доларів на коледж.

«Це від фонду сім’ї Девіса, які вони можуть дати інтернаціональним студентам. Це мають бути люди, які з країн, що не представлені на кампусі, тобто українців у них ще немає і вони вирішили за мої досягнення дати мені цю стипендію», – каже Надія.

Крім Надії та Влади на безкоштовне навчання до США восени поїде ще одинадцять українських школярів.

Загалом ми набрали грантів більш ніж на три мільйони доларів
Юлія Лемеш

«Вступило тринадцять дітей, десятеро – у престижні приватні школи, ще троє – у коледжі. Один хлопець вступив у Гарвард. Загалом ми набрали грантів більш ніж на три мільйони доларів», – каже Юлія Лемеш.

Акцент Ukraine Global Scholars робить саме на приватні школи, вступити туди легше, ніж в університети. І хоч український випускник знову йде в одинадцятий клас, такий підхід має численні переваги, переконує Саломе Мікадзе. Вона перша випускниця програми і вже майже рік вчиться в американській приватній школі для дівчат.

«По-перше це адаптація до суспільства, адаптація до нової системи освіти, тому що тут вона абсолютно інакша. І цей час вже допоміг мені підвищити рівень англійської мови, отримати новий досвід. Коли ти вступаєш після американської школи, то шанс на успішний вступ на 20-30% вищий», – розповідає студентка Emma Willard school Саломе Мікадзе.

Після закінчення вишів організація пропонує вступникам стажування в українських компаніях. Одна із обов’язкових умов програми – повернутися після випуску мінімум на п’ять років в Україну.

Засновники Ukraine Global Scholars впевнені: більшість школярів, які приходять до них, уже унікальні. А вони лише допомагають розкрити потенціал та продемонструвати його американським приймальним комісіям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG