Доступність посилання

ТОП новини

Прихильність МВФ до України дає результати (світова преса)


Тижневик Newsweek пише про стосунки Міжнародного валютного фонду і України, вважаючи їх доволі важливими на шляху до економічного зростання України. Американський часопис Chicago Tribune пише про нові звинувачення щодо екс-голови передвиборчого штабу президента Трампа у причетності до корупції в Україні. Німецький тижневик Der Spiegel пише про проблеми з опаленням і гарячою водою у Маріуполі.

Американський суспільно-політичний тижневик Newsweek публікує матеріал «Чому МВФ підтримує Україну, попри широко розповсюджену корупцію?». Автор статті – відомий шведський політолог Андерс Ослунд – пише, що МВФ визначив, що Україна виконала лише 5 із 14 структурних реформ, які були передумовою надання подальшої фінансової допомоги Києву. Попри це, Україна таки отримала ще мільярд доларів із пакету допомоги на 17,5 мільярдів доларів. Ослунд ставить з цього приводу низку запитань.

«Чи тут йдеться суто про політику в рішенні про надання Україні першого траншу? Але чому МВФ виставляв стільки передумов щодо здійснення структурних реформ для надання цього пакету допомоги Києву, тоді як тут йшлося про макроекономіку?», – запитує Андерс Ослунд.

Автор статті пише далі, що кредит МВФ Україні у розмірі 5 мільярдів доларів був негайно наданий у березні. Це, у свою чергу, моментально подвоїло невеликі валютні запаси Києва. Ніхто, окрім МВФ, не міг би надати подібної суми Україні. Причина – чому саме МВФ надав четвертий транш Україні, навіть за умов, що український уряд не виконав навіть половини з передумов МВФ щодо здійснення структурних реформ – полягає у тому, що Україна таки виконала макроекономічні передумови, головно у царині бюджетного балансу, що є найважливішим.

Водночас, як зазначає Ослунд, МВФ не може ігнорувати поширених міжнародних, так само як і українських, закликів до здійснення рішучих кроків із подолання корупції і встановлення суспільної справедливості в Україні. Офіційне пояснення МВФ полягає у тому, що ці структурні реформи необхідні для досягнення макроекономічних цілей. Автор статі додає, що для отримання наступного траншу Київ муситиме виконати ще щонайменше 16 структурних передумов, з яких виділяються дві найважливіші. Йдеться про схвалення парламентом пенсійної реформи вже до кінця квітня, а також закону про продаж сільськогосподарських угідь до кінця травня. Якщо Київ виконає ці дві передумови, Ослунд вважає, що МВФ схвалить надання п’ятого траншу Україні вже до червня.

Насамкінець Андерс Ослунд висловлює думку, що МВФ дуже прихильно ставиться до України, і ця прихильність дає результати. Дякуючи позикам МВФ впродовж останніх двох років, валютні резерви Києва зросли з 5 мільярдів до 16,7 мільярда доларів, що дозволило стабілізувати курс обміну гривні і приборкати інфляцію. А це, на думку Ослунда, надало Україні реальні можливості нарешті показувати здорове і стале зростання.

«Чому МВФ підтримує Україну, попри широко розповсюджену корупцію?»

Американський часопис Chicago Tribune друкує статтю «Документи вказують, що помічник Трампа відмивав кошти, отримані від промосковської політичної партії». У матеріалі повідомляється про нові звинувачення в Україні щодо колишнього голови передвиборчого штабу президента Дональда Трампа – Пола Манафорта. Цей момент, на думку газети, знов вивів постать Манафорта на передній край подальшого розслідування того, чи ж команда Трампа координувала зусилля із впливу на американські вибори разом із російським урядом. Водночас речник Манафорта назвав «безпідставними» звинувачення у тому, що колишній голова штабу Трампа намагався приховати кошти, які він отримав від партії екс-президента України, який втік до Росії. Там Віктор Янукович переховується від звинувачень у корупції, які проти нього висунули в Україні. Чиказький часопис нагадує, що звинувачення, які надійшли з Києва, з’явилися лише через години після того, як директор ФБР Джеймс Коумі підтвердив наявність федерального розслідування щодо можливого зв’язку між кампанією Трампа і Кремлем.

«Манафорт нині перебуває у центрі уваги розслідування ФБР щодо можливих випадків закордонної корупції, до якої було втягнуто українську політику. Слідство у справі української корупції пов’язане з ширшим контррозвідувальним розслідуванням щодо контактів між представниками кампанії Трампа та представниками Кремля», – зазначає американське видання Chicago Tribune.

Втім, чиказький часопис додає, що ім’я українського парламентаря Сергія Лещенка, який оприлюднив деталі, пов’язані із намаганням Манафорта «відмити» кошти, отримані від Януковича, фігурує у списку контаків доньки Манафорта – Андреи. Ба більше, Андреа Манафорт нібито отримала лист на електронну пошту від Лещенка, який погрожував оприлюднити деталі діяльності Пола Манафорта в Україні. Газета додає, що сам Лещенко відкидає будь-яку причетність до того листа.

«Документи вказують, що помічник Трампа відмивав кошти, отримані від промосковської політичної партії»

Німецький тижневик Der Spiegel публікує матеріал «Українське місто вже півроку не має гарячої води». У статті повідомляється, що в українському портовому місті Маріуполь живе 460 тисяч жителів, і це місто перебуває в оточенні проросійських сепаратистів. Окрім усього цього, жителі Маріуполя змушені пристосовуватись до подальших проблем у їхньому повсякденному житті. Німецьке видання додає, що місцева влада Маріуполя не має достатньо коштів на те, аби витрачати гроші на поліпшення умов життя населення, відтак люди, які живуть у цьому місті, змушені давати собі раду вже впродовж майже півроку без гарячої води. Міські господарники не мали іншого виходу, як відімкнути гарячу воду у домівках до 15 жовтня минулого року, а , як зазначає німецьке видання, у деяких випадках гарячу воду відімкнули вже до кінця минулого року. Про це заявив мер Маріуполя Вадим Бойченко.

«Місто Маріуполь заборгувало компанії, яка здійснює опалення та підігрів води, 28 мільйонів євро», – повідомив мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Der Spiegel зазначає, що майже півмільйонне портове місто Маріуполь є останнім українським бастіоном на Донеччині. Цей регіон України, як вважає німецький тижневик, у своїй більшості утримується проросійськими сепаратистами. Попередньо, ще від самого початку конфлікту в Україні 2014 року, проросійські бойовики намагались перебрати під свій контроль місто Маріуполь, у якому розташоване велике металургійне підприємство. Цей конфлікт з проросійськими сепаратистами на сході України, як пише видання, має безпосередній вплив на і без того слабку економіку України.

Німецький тижневик вказує, що населення України і досі звикло до урядових субсидій, коли йшлося про опалення та гарячу воду, проте нині для місцевих влад українських населених пунктів дедалі складнішим є фінансування комунальних послуг. На додаток, Міжнародний валютний фонд звернувся до українського керівництва з проханням змінити комунальні тарифи у відповідності до ринкових цін. Від цього залежить надання подальшої фінансової допомоги Україні. Все це, як завершує німецький тижневик, призвело до підвищення вартості опалення в Україні на показник від 75 до 90 відсотків.

«Українське місто вже півроку не має гарячої води»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG