Доступність посилання

ТОП новини

США мають готувати нові санкції проти Росії – екс-посол США в ОБСЄ


Колишній посол США при ОБСЄ Даніель Баєр очікує особистої заяви голови зовнішньополітичного відомства Америки Рекса Тіллерсона (на фото) з приводу загибелі на Луганщині представника ОБСЄ
Колишній посол США при ОБСЄ Даніель Баєр очікує особистої заяви голови зовнішньополітичного відомства Америки Рекса Тіллерсона (на фото) з приводу загибелі на Луганщині представника ОБСЄ

Недостатньою називають реакцію офіційного Вашингтона на загибель представника ОБСЄ, американського громадянина у Луганській області на території, непідконтрольній уряду України.

Колишній посол США при ОБСЄ Даніель Баєр, коментуючи заяву Державного департаменту США з приводу трагедії, зазначив, що вважав би адекватною реакцією на неї особисту заяву від голови зовнішньополітичного відомства Америки Рекса Тіллерсона.

Даніель Баєр
Даніель Баєр

«Свою позицію мав висловити Тіллерсон – він мав особисто визнати трагічну втрату та висловити співчуття. Так, сам він мав би дати зрозуміти, що ця смерть, як і тисячі інших, стались через брудну, непотрібну, штучно створену війну Путіна в Україні. Я великий прихильник речника Держдепартаменту Марка Тонера, але заява Держдепартаменту з приводу загибелі співробітника ОБСЄ мала надійти згори. Вбито Американця», – наголошує дипломат.

«По-друге: ми маємо віддати належне хоробрій службі понад 700 спостерігачів ОБСЄ з понад 40 країн, які служать у зоні конфлікту як цивільні, без зброї. Вони є очима та вухами міжнародної спільноти, вони працюють заради миру», – продовжує Баєр.

«Третє: ОБСЄ має надалі підтримувати спеціальну спостережну місію, включно зі спостерігачами на місцях, та вимагати, щоб Росія гарантувала їх безпеку на території, яку контролюють її ставленики. Не треба піддаватись зрозумілому імпульсу прибрати спостерігачів. Для миру потрібні факти, які надають спостерігачі», – стверджує екс-посол США при ОБСЄ.

«Четверте: саме Білий дім, а не посол США в ООН Гейлі, має заявити, що Росія є винуватцем конфлікту та підготувати нові санкції та одночасно посилити спільний з європейськими союзниками дипломатичний тиск на Путіна заради припинення цієї безглуздої, сфабрикованої війни», – пише у Twitter колишній посол США при ОБСЄ Даніель Баєр.

У Держдепі закликають Росію вплинути на сепаратистів при розслідуванні загибелі співробітника ОБСЄ на Донбасі

У Державному департаменті США «шоковані і засмучені» загибеллю американця-медика, який входив до складу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Про це йдеться в заяві виконувача обов’язків речника Державного департаменту США Марка Тонера, опублікованій на сайті відомства.

«Цей випадок загибелі співробітника підкреслює дедалі небезпечніші умови, в яких працюють ці мужні спостерігачі, включаючи обмеження доступу, загрози і цькування, – заявив Марк Тонер. – Сполучені Штати закликають Росію використовувати свій вплив на сепаратистів, щоб вони дозволили ОБСЄ провести повне, прозоре і своєчасне розслідування» обставин цього інциденту.

Марк Тонер
Марк Тонер

Як підкреслив Тонер, з моменту свого створення в 2014 році СММ ОБСЄ «відіграє життєво важливу роль в сфері моніторингу виконання Мінських угод, спрямованих на встановлення миру в східній Україні».

«Цей інцидент чітко свідчить про необхідність негайного виконання всіма сторонами – і особливо очоленими Росією силами сепаратистів, – своїх зобов’язань в рамках Мінських угод», – підкреслив виконувач обовязків речника Держдепартаменту.

Сполучені Штати повністю підтримують мужніх спостерігачів СММ ОБСЄ і різко засуджують всі ворожі дії і залякування, скеровані проти них. Спостерігачі повинні мати безпечний, повний і необмежений доступ до всіх районів зони конфлікту.

Сполучені Штати знову закликають Росію використати свій вплив на сепаратистів і зробити перший крок у напрямку миру в східній Україні та забезпечити наявне і невідворотне покращення стану безпеки в регіоні, наголошується в заяві виконувача обов’язків речника Державного департаменту США Марка Тонера.

23 квітня у районі села Пришиб на контрольованій угрупованням «ЛНР» частині Луганської області підірвався автомобіль Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Згідно з повідомленням місії, загинув американський медпрацівник, госпіталізовані двоє членів патруля місії, громадяни Німеччини та Чехії. Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов заявив, що відповідальність за загибель члена моніторингової місії ОБСЄ лежить на військово-політичному керівництві Російської Федерації. В угрупованні «ЛНР» звинуватили в підриві автомобіля ОБСЄ «підготовлену українську диверсійно-розвідувальну групу». Служба безпеки України кваліфікувала інцидент як теракт. У Росії закликали до ретельного розслідування інциденту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG