Доступність посилання

ТОП новини

В Україні найнижчий у Європі рівень вакцинації – ВООЗ


За останні 60 років вакцинація врятувала більше дитячих життів, ніж будь-яка інша медична процедура. Про це йдеться в спільному повідомленні з нагоди Європейського тижня імунізації доктора Сюзанни Якаб, директора ВООЗ по Європі, та доктора Вітеніса Андрюкайтіса, Єврокомісара з питань охорони здоров’я.

Імунізація дозволила подолати таку хворобу як віспа, яка до 1980 року була однією з найбільш спустошливих хвороб світу. Від кору вмирало 2,6 мільйона людей на рік до кампанії імунізації, введеної в 1980 році.

В Україні ситуація з імунізацією залишається катастрофічною. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, охоплення вакцинами в Україні є найнижчим в Європі. Станом на 2016 рік в Україні було вакциновано лише 46% дітей при потребі в 95%. В цьому році ситуація з закупівлями вакцин поліпшується і очікується 90-відсоткове охоплення вацинацією, повідомила заступник міністра охорони здоров’я Оксана Сивак.

«Ситуація катастрофічна, але динаміка позитивна», – прокоментував ситуацію лікар Євген Комаровський.

«Вчасна вакцинація надає найкращий захист саме тоді, коли це найбільш потрібно», – стверджує Всесвітня організація охорони здоров’я.

Успіх програми імунізації в першу чергу залежить від налаштованості батьків, підкреслює МОЗ України.

За останні роки підтримка імунізації в Україні значно зросла – 74% батьків наразі позитивно ставляться до вакцинації своїх дітей, що значно краще, ніж було у 2014 році, коли вакцинацію підтримували 41% батьків.

Все ж, ця цифра нижча за 82% батьків, які підтримують обов’язкову вакцинацію школярів від кору, краснухи та епідемічного паротиту (свинки) у США. Такий високий рівень підтримки вакцинації в Америці тримається незважаючи на настрої, які, зокрема, віддзеркалили заяви президента Трампа про «вагання стосовно вакцинації», озвучені під час його президентської кампанії, повідомляє Дослідницький центр США Pew Research. Загалом 88% американців вважають що переваги щеплення переважають ризики.

Більше про проблеми імунізації в Україні читайте у розділі #Stoppolio на сайті Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG