Доступність посилання

ТОП новини

В Україні російська гібридна війна, а не конфлікт із сепаратистами – Atlantic Council


Документи вказують, що Кремль впливав на вибір керівництва так званої «ДНР», стверджують дослідники Atlantic Council. На комбінованому фото: вгорі – Владислав Сурков (л), Володимир Путін, внизу – Олександр Захарченко (л), Ігор Плотницький
Документи вказують, що Кремль впливав на вибір керівництва так званої «ДНР», стверджують дослідники Atlantic Council. На комбінованому фото: вгорі – Владислав Сурков (л), Володимир Путін, внизу – Олександр Захарченко (л), Ігор Плотницький

Аналітичний центр Atlantic Council опублікував результати аналізу пошти так званої «Скриньки Суркова» – документів, що стали доступними громадськості наприкінці 2016 року після хакерської атаки на пошту високопосадовця Кремля Владислава Суркова, але не отримали ще достатньої уваги ЗМІ.

Зокрема, дослідники Арік Толер та Мелінда Гарінґ проаналізували витоки пошти Суркова за період з вересня 2013 року до листопада 2014 року, що містить 2 337 е-мейлів, та за період з вересня 2014 року до вересня 2016 року, виданих групами «Український кіберальянс», «Кіберхунта» та Inform Napalm.

Документи вказують, що Кремль впливав на вибір керівництва так званої «ДНР». Так, за три дні до оголошення про склад уряду так званої «ДНР», співробітник компанії російського мільярдера Костянтина Малофєєва переслав до служби Суркова перелік кандидатів в уряд сепаратистської республіки. Деякі з цих кандидатів мали зірочку поряд з їхнім ім’ям, означаючи, що «ці люди перевірені нами, мають особливі рекомендації».

Кремль також докладав зусиль, щоб підтримувати маріонетковий уряд. 16 червня 2014 року один з кандидатів, який мав зірочку біля свого імені – «обраний» голова «Верховної Ради ДНР» Денис Пушилін – надіслав до офісу Суркова таблицю витрат на новий прес-центр в Донецьку, що містив зарплати редактору, журналістам, місячні витрати та витрати на офісне устаткування, зазначає Atlantic Council.

Документи «Скриньки Суркова» свідчать про його вплив і на медіа в східній Україні. Так 25 серпня 2014 року Сурков отримав е-мейл із запитом про редакційні правки для листа, мовляв, від місцевого населення східної України, в якому вони повідомляли про жахи, принесені українськими військовими під час «антитерористичної операції», вплив на жінок, старих та дітей, немовби від імені цивільного населення. Ці листи опублікували Russian Reporter та RT, зазначається в статті.

Звичайно, Кремль заперечує справжність цього листування. Однак, кіберексперти підтвердили його автентичність шляхом аналізу роутерів, і окремі особи підтвердили автентичність певних документів. Підробити інбокс е-мейла дуже важко, зазначають експерти Atlantic Council, і також вказують на інші риси, що свідчать на користь справжньості «Скриньки Суркова».

Таким чином, стверджують дослідники, Москва активно скеровує ці формування і управляє ними, включаючи сплату рахунків за офісне устаткування. Ці витоки інформації надають чітке та незаперечне свідчення того, що так звана «Донецька народна республіка» не є незалежним актором, вона є витвором Кремля і до неї треба так і ставитись. Час для ЗМІ та іноземних урядів називати це так, як є насправді – російська гібридна війна, йдеться в статті Atlantic Council.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG