Доступність посилання

ТОП новини

Україна за крок до безвізу: все за планом, хіба б завадило щось надзвичайне


Брюссель – Безвіз в України майже «в кишені»: нині посли держав-членів ЄС у Брюсселі – Комітет постійних представників – підтримали надання українцям безвізового режиму. Тепер цей жест із боку об’єднаної Європи залишилося затвердити тільки європейським міністрам, і після публікації у офіційному журналі ЄС, орієнтовно в середині червня, українці зможуть відвідувати держави Шенгену з одним лише біометричним паспортом. Як кажуть експерти, цим кроком ЄС підтвердив, що довіра до України зростає, а європейці вміють тримати слово.

Нинішнє рішення європейських дипломатів про скасування віз для українців – це логічне продовження домовленостей, досягнутих між євроустановами та підтримки безвізу в Європарламенті на початку квітня.

Ґабріел: трохи більше ніж місяць, і будемо з Україною пити шампанське (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

​Про підтримку цього кроку з боку європейських послів при ЄС президент України Петро Порошенко дізнався на Чорнобильській АЕС, де нині відбулося відзначення роковин катастрофи.

«Щойно – Рада Євросоюзу на рівні послів прийняла історичне рішення про надання Україні безвізового режиму. Двері Європи для України відкриті», – заявив він. – Зараз залишилось рішення Ради Євросоюзу на рівні міністрів, і процес завершений».

Тепер залишилося підтвердити це, як каже український президент, «історичне рішення», Радою ЄС, що очікується орієнтовно 11 травня. Далі – урочисте підписання візового режиму готують у Європарламенті на 17 травня. І тоді залишиться дочекатися публікації в офіційному журналі ЄС – і, власне, початок дії безвізу очікується десь у середині червня.

Для Криму подолання корупції було б привабливішим навіть за безвіз – експерт

На думку виконавчого директора громадської організації «Європа без бар’єрів» Ірини Сушко, українці наближаються до скасування віз за передбаченим планом, хіба б у ЄС сталося щось надзвичайне.

«Усе це є свідченням того, що поки в планах ЄС та його інституцій не з’явилося якогось іншого, більш нагального питання чи якоїсь надзвичайної події, яка б змішала всі карти, це означає, що ми рухаємося у заданому порядку й темпі», – каже експерт.

Водночас, на думку Ірини Сушко, ця «історія успіху України є привабливою, скажімо, для жителів Криму», який у 2014 році окупувала Росія, які, з одного боку, можуть сприйняти безвіз із заздрощами, з іншого – з бажанням повернутися «в Україну»: «Рівень інтересу до цієї події та України загалом там підвищився, але втримати цей інтерес можна тільки сталими реформами. А незворотнім прагнення людей з окупованих територій повернутися в Україну зробив би прогрес у подоланні корупції».

Заступник директора Центру європейських досліджень Вілфріда Мартенса Роланд Фройденштайн зауважує, що без так званого «механізму зупинення» безвізів, ухваленого нещодавно, домогтися скасування віз для України не дозволили б Німеччина та Франція.

Роланд Фройденштайн
Роланд Фройденштайн

«Це тільки крок у зближенні України та ЄС, і його тут сприймають дуже позитивно, визнаючи прогрес українців у реформах. Але дозволив це зробити «механізм призупинення», що може повертати візи, скажімо, в разі криз або зростання організованої злочинності через вихідців із тих чи інших держав. Натомість українці засвідчили прогрес», – каже Фройденштайн.

Скасування віз засвідчить, що українці для ЄС – партнери, що варті співпраці – дипломат

Поступальний і впевнений рух до внесення України у список держав, громадянам яких не потрібні візи, на думку бельгійського дипломата українського походження Зенона Коваля означає: «По-перше, що Україна як держава спроможна виконувати свої зобов’язання. По-друге, що ця країна й ситуація навколо неї далі залишаються у полі уваги Європейського союзу. По-третє, це визнання того, що українці для ЄС є партнерами, з якими варто працювати. І останнє, що нинішні обставини та позиція України дають переваги над супротивниками друзям України всередині європейської співдружності».

У ЄС раніше заявляли, що безвіз для українців може запрацювати наприкінці червня. Для безвізових поїздок громадянам України потрібно отримати біометричний паспорт.

Угода про лібералізацію візового режиму буде поширюватися на всі країни ЄС, окрім Великобританії та Ірландії, а також діятиме в країнах шенгенського простору, що не входять у ЄС, – Норвегії, Ісландії, Ліхтенштейні та Швейцарії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG