Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко не може гарантувати невикористання Росією території Білорусі – експерт


Президент України Петро Порошенко та президент Білорусі Олександр Лукашенко із сином Миколою запалюють свічки в церкві в пам'ять про 31-у річницю катастрофи на ЧАЕС. Гомельська область, Білорусь, 26 квітня 2016 року
Президент України Петро Порошенко та президент Білорусі Олександр Лукашенко із сином Миколою запалюють свічки в церкві в пам'ять про 31-у річницю катастрофи на ЧАЕС. Гомельська область, Білорусь, 26 квітня 2016 року

У 31-у річницю аварії на Чорнобильській атомній електростанції до нового захисного укриття приїхали президенти України Петро Порошенко та президент Білорусі Олександр Лукашенко. Говорили про те, як компенсувати шкоду, якої 26 квітня 1986 року катастрофа завдала не лише регіону, а і всьому світові. Лукашенко запевнив, що Україна може розраховувати не лише на досвід Білорусі у відновленні уражених земель, але і на політичну підтримку.

Чорнобильська катастрофа уразила майже десяту частину українських земель та позначилась на життях 3 мільйонів людей, з них 500 тисяч – діти. Про це сказав президент Петро Порошенко під час спільної з президентом Білорусі Олександром Лукашенком заяви.

Ліквідаторів, які у 1986 році рятували населення ціною власного здоров’я та життя, він назвав «янголами-охоронцями людства». Зараз роль захисника перейняв новий конфайнмент, який має відгороджувати вже неактивний 4-й атомний реактор упродовж 100 років. При його спорудженні жоден працівник не отримав статусу ліквідатора, а отже і небезпечної дози радіації, наголосив президент.

У листопаді поточного року ми плануємо введення конфайнменту в експлуатацію
Петро Порошенко

«Хотів би висловити слова вдячності 40 міжнародним партнерам. Саме за їхньої підтримки новий безпечний конфайнмент накрив старий саркофаг. У листопаді поточного року ми плануємо введення цього конфайнменту в експлуатацію. Це дасть можливість безпечно проводити роботи всередині», – сказав Порошенко, стоячи перед захисним укриттям.

Білорусь готова сприяти тому, щоби відновити уражені радіацією українські території, заявив Лукашенко. Зараз Київ розробляє нову стратегію з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, а у Білорусі з 1988 року вже діє Поліський радіаційно-екологічний заповідник, сказав він. І намагання нейтралізувати наслідки аварії дали серйозний поштовх впровадженню інноваційних методів в агропромисловому комплексі, лісовому господарстві Білорусії, додав він.

Ми навчилися жити і працювати на тих землях, які раніше здавалося неможливим повернути до життя. Чи готові ділитися з Україною своїми знаннями
Олександр Лукашенко

«Ми навчилися жити і працювати на тих землях, які раніше здавалося неможливим повернути до життя. Чи готові ділитися з Україною своїми знаннями і в цій сфері», – сказав Лукашенко, пропонуючи консультації білоруських аграріїв, вчених та лікарів.

«Кордон дружби і миру»

Петро Порошенко також скористався можливістю наголосити, що Україна зараз перебуває у стані неоголошеної війни і прагне повернути контроль над анексованим Росією Кримом та окупованою частиною Донбасу. Київ розраховує на підтримку Білорусі, сказав він. Лукашенко, за словами Порошенка, запевнив, що «ніхто і ніколи не зможе втягнути Білорусь у війну проти України». Київ-Мінськ – це «вісь добра, дружби і миру», сказав президент України.

«Україно-білоруський кордон був, є і завжди буде кордоном дружби, кордоном добросусідства, кордоном нашого надійного партнерства і, наголошую, кордоном миру. Ніхто та ніколи Україну й Білорусь не посварить», – заявив Порошенко.

Олександр Лукашенко ж заявив, що слід припинити «з’ясування відносин зі зброєю та міжусобиці». І запевнив українців, що Білорусь своєю політикою не наражатиме Київ на небезпеку.

Хто нас може розділити? Ніхто. Ми будемо працювати лише в ім’я миру
Олександр Лукашенко

«Хто нас може розділити? Ніхто. Навіть не говоріть, що ми можемо інакше. Ми рідні люди. Ми можемо прийти до вас чи приїхати лише на тракторі – допомогти вам обробляти землю, якщо потрібно. Що ми і робимо – ви допомагаєте нам, наші селяни допомагають вам. Ми будемо працювати лише в ім’я миру. У нас немає іншої мети», – Лукашенко.

Україна та Білорусь, безумовно, мають історично дуже багато спільного. Проте риторика Олександра Лукашенка нагадує радянські гасла про східнослов’янське братерство, каже політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач. Тож і значення її не варто перебільшувати, вважає експерт.

Володимир Горбач
Володимир Горбач

Здебільшого наші побоювання пов’язані з використанням білоруської території російською армією. А давати гарантії від цього ні Лукашенко, ні Білорусь не можуть
Володимир Горбач

«Україна, звичайно, не очікує і не розглядає загрози з боку самої Білорусі чи народу. Здебільшого наші побоювання у білоруському контексті пов’язані з використанням білоруської території російською армією. А давати гарантії від цього ні Лукашенко, ні Білорусь не можуть», – коментує Горбач для Радіо Свобода.

Після заяви та покладання квітів до монументу героїв-ліквідаторів Петро Порошенко та Олександр Лукашенко вилетіли до Білорусі, аби там поспілкуватись із жителями прикордонних сіл, які найбільше постраждали від Чорнобильської катастрофи у 1986 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG