Доступність посилання

ТОП новини

Під комерційний «заказняк» підводять шпигунську базу – експерт


Приблизно триста компаній в Україні використовують спеціальне технічне обладнання для негласного зняття інформації, яке в 2016 році визнали шпигунським і заборонили. Про це заявляють в СБУ, коментуючи проведення обшуків у восьми компаніях. Натомість президент компанії Dragon Capital Томаш Фіала заявляє, що відповідне програмне забезпечення вони придбали цілком легально і припускає, що активність спецслужби може бути пов’язана із бізнес-конфліктом, до якого причетний депутат із пропрезидентської фракції «Блок Петра Порошенка». Експерти також схиляються до останньої версії та наголошують, що спецслужба зловживає антишпигунською риторикою.

Служба безпеки України пояснює обшуки та вилучення комп’ютерної техніки у 8 компаніях використанням забороненого шпигунського програмного забезпечення російського виробництва. При цьому користувачі часто навіть не знають про додаткові функції, які може використовувати розробник.

СБУ задокументовано, що компанія, яка є розробником цього програмного продукту, співпрацює із ФСБ Російської Федерації
Олександр Ткачук

«Ще з 2016 року використання цього програмного продукту було заборонене у зв’язку з тим, що воно було визнане спеціальним технічним засобом. Крім того, в рамках кримінального провадження, яке розслідується СБУ, задокументовано – у нас є чіткі докази, що компанія, яка є розробником цього програмного продукту, співпрацює із ФСБ Російської Федерації», – пояснив на брифінгу керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

З огляду на це він зазначив, що дії СБУ відповідають інтересам самих компаній. Та водночас, речник СБУ не зміг уточнити, чи було відомо про заборону програмного забезпечення, яке вони використовували. За його словами, СБУ дійсно вилучила «договори про купівлю-продаж цієї продукції», але які дати на них стоять, він не знає.

Олександр Ткачук
Олександр Ткачук

Розголос угамував апетит спецслужби – Фіала

Натомість керівник однієї з найбільших інвестиційних компаній Dragon Capital Томаш Фіала стверджує, що все програмне забезпечення вони придбали цілком легально в 2015 році в української компанії-розробника. За його словами, попервах СБУ мала намір вилучити всі комп’ютери і лише після того, як ситуація набула розголосу, співробітники спецслужби відмовилися від такого наміру.

До нас завітали з обшуком майже 20 співробітників СБУ. Нам дуже не сподобалося, що попервах вони хотіли всю нашу комп’ютерну техніку забрати з собою
Томаш Фіала

«До нас завітали з обшуком майже 20 співробітників СБУ. Нам дуже не сподобалося, що попервах вони хотіли всю нашу комп’ютерну техніку забрати з собою. І на питання – як надовго? – відповідали, що це питання не кількох днів, а кількох тижнів. Зрозуміло, що це могло б паралізувати роботу компанії. Після того, як це питання стало публічним, СБУ вилучило лише три комп’ютери», – зазначив він в інтерв’ю програмі «Настоящее время» (спільний проект Радіо Свобода та «Голосу Америки»).

Томаш Фіала зазначає, що компанії доводилося стикатися із подібними проблемами за часів президенства Віктора Януковича. Тоді Томаш Фіала розкритикував методи роботи Міністерства доходів і зборів, тепер він припускає, що обшук може бути пов’язаний із бізнес-конфліктом довкола одного з київських торговельних центрів.

Томаш Фіала
Томаш Фіала

Протилежною стороною конфлікту є Адамовський, а колишній директор його компанії – народний депутат від БПП Грановський – всіляко його підтримує. Він має великий вплив на суди та правоохоронні органи
Томаш Фіала

«За останній рік ми спостерігаємо схожий інтерес до нашої компанії з боку податківців, прокуратури, силовиків. Цього разу я це пов’язую із корпоративним конфліктом довкола торговельного центру «Скаймол». Суперечку в лондонському арбітражі виграв мажоритарний акціонер, з яким співволодіє наша компанія. Протилежною стороною конфлікту є пан Адамовський, а колишній директор його компанії – народний депутат від БПП Грановський – всіляко його підтримує. Він має великий вплив на суди й правоохоронні органи. Думаю, що ноги ростуть звідти», – каже Томаш Фіала.

Особлива вертикаль української спецслужби

Колишній речник голови СБУ, а нині редактор інтернет-видання ОРД Станіслав Речинський, посилаючись на близькі до спецслужби джерела, також схиляється до думки, що йдеться про бізнес-конфлікт.

Те, що туди ліпиться шпигунська складова, – це давня звичка СБУ: підвішувати до кожної справи «контррозвідувальні яйця». Під комерційний «заказняк» підводять якусь шпигунську базу
Станіслав Речинський

«Те, що туди ліпиться шпигунська складова, – це давня звичка СБУ: підвішувати до кожної справи «контррозвідувальні яйця». Мені здається, що саме це ми й спостерігаємо: під комерційний «заказняк» підводять якусь шпигунську базу. Цим забезпечується секретність і непідконтрольність оперативників», – вважає він.

За словами Станіслава Речинського, є підстави вважати, що йдеться про діяльність першого заступника голови СБУ Павла Демчини, який, фактично, лише номінально підпорядкований керівнику спецслужби Василю Грицаку.

Грицак нічого не може зробити з Демчиною, бо той показує нагору і каже, що в нього зовсім інша вертикаль
Станіслав Речинський

«За моїми даними, у Службі існує двовладдя: Грицак нічого не може зробити з Демчиною, бо той показує нагору і каже, що в нього зовсім інша вертикаль», – каже він.

СБУ полює за спецзасобами, які вільно продаються – Данилюк

Коментуючи ситуацію, керівник Центру оборонної реформи Олександр Данилюк зазначає, що за понад три роки конфлікту із Росією СБУ не може похвалитися викриттям російських шпигунів, а натомість продовжує активно втручатися в економічну діяльність.

Олександр Данилюк
Олександр Данилюк

Минулого року у нас до суду доведено одну кримінальну справу по шпигунству і 1300 справ, які стосувалися спеціальних технічних засобів
Олександр Данилюк

«Минулого року у нас до суду доведено одну кримінальну справу по шпигунству і 1300 справ, які стосувалися спеціальних технічних засобів. А що таке спеціальні технічні засоби? Це прилади, які вільно продаються по всьому світові, які, дійсно, можуть використовуватися для негласного стеження. Але здебільшого ці 1300 випадків стосувалися використання цього обладнання для охорони власних приміщень чи автомобілів. Скажімо, поставили ви приховане стеження в себе вдома – до вас може прийти СБУ і притягти вас до відповідальності», – зауважує Данилюк.

За словами експерта, подібна ситуація зумовлена недосконалістю українського законодавства та підзаконних актів. І хоча цього року Кабмін ужив заходів для виправлення ситуації, все одно чинні правила щодо товарів подвійного призначення та спеціальних технічних засобів залишаються надто репресивними і не відповідають міжнародним стандартам.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG