Доступність посилання

ТОП новини

«Нам набрид Путін!» – активістка «Відкритої Росії»


Акція «Відкритої Росії» у столиці Татарстану, Казані, 8 квітня 2017 року
Акція «Відкритої Росії» у столиці Татарстану, Казані, 8 квітня 2017 року

29 квітня прихильники руху «Відкрита Росія», створеного Михайлом Ходорковським, проведуть акцію протесту під гаслом: «Набрид!» Вони збираються передати Володимиру Путіну звернення не йти на новий президентський термін. За кілька днів до проведення оголошеної акції російські правоохоронні органи почали чинити тиск на рух «Відкрита Росія» і на її активістів.

26 квітня Генпрокуратура Росії оголосила «небажаними організаціями» структури Михайла Ходорковського: «Відкрита Росія» (Велика Британія), Інститут сучасної Росії (США), Громадський мережевий рух «Відкрита Росія» (Велика Британія).

Вдень 27 квітня правоохоронці прийшли в офіс «Відкритої Росії» у Москві з обшуком – 30 ОМОНівців у супроводі поліції та понятих. Нібито в поліцію надійшов анонімний дзвінок, що у приміщенні є «заборонені матеріали».

Більшість експертів вважають очевидним, що всі ці дії спрямовані на те, щоб акція проти чергового президентського терміну Володимира Путіна не відбулася. У Москві і в більшості міст Росії на неї не отримано офіційну згоду місцевої влади.

«Нам набрид Путін!»

В інтерв’ю Радіо Свобода активістка «Відкритої Росії» Марія Баронова розповіла, що мета акції – передати в адміністрацію президента петицію з вимогою до Володимира Путіна не йти на новий президентський термін.

Марія Баронова
Марія Баронова

Нам набрид Путін. Ми не вимагаємо від Путіна нічого, крім того, щоб він не йшов на четвертий термін
Марія Баронова

«Ми заявляємо цією акцією, що нам набрид Путін. Ми не вимагаємо від Путіна нічого, крім того, щоб він не йшов на четвертий термін. Ми при цьому не говоримо, що ми проти самого Путіна, ми не закликаємо його садити, ми закликаємо припинити сидіти довше Брежнєва. Ми повідомляємо московській владі, що нам набридла її плитка, нам набридла програма депортації, яку вони зараз нам влаштували. Ми вступили в юридично законну форму діалогу з владою. У відповідь нам влада прислала бійців Росгвардії і не допускає навіть особистих адвокатів», – каже Баронова.

Перелякані молоддю

Після того, як на заклик Олексія Навального 26 березня на прогулянку вийшло кілька десятків тисяч людей, влада злякалася. І в деяких містах Росії превентивно затримує людей та заарештовує їх.

Російський політолог Валерій Соловей вважає що такий метод боротьби не покращує ситуацію, а навпаки радикалізує її.

Валерій Соловей
Валерій Соловей

Не дуже хороша для влади прикмета – підвищення частки молоді. Це вважається універсально поганою ознакою радикалізації ситуації, коли участь молоді зростає
Валерій Соловей

«Росія дуже велика. Тим більше, не дуже хороша для влади прикмета – підвищення частки молоді. Це вважається універсально поганою ознакою радикалізації ситуації, коли участь молоді зростає. Причому не підлітків, хоча підлітки теж є, а саме молодих людей від 18 до 35 років – це погана ознака, тому що це потенційно радикали», – вважає Соловей.

У той момент, коли у «Відкритій Росії» йшли обшуки, біля офісу Фонду боротьби з корупцією її керівнику Олексію Навальному плеснули в обличчя зеленкою. Пізніше в лікарні Навальному поставили діагноз – хімічний опік правого ока. У нинішній Росії – це один зі способів боротьби з опозиціонерами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG