Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: росіянам Путін «набрид» і вони вийшли це сказати


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Доброго ранку!

Путін «набрид»

Прихильники руху «Відкрита Росія», створеного Михайлом Ходорковським, провели акцію протесту під гаслом: «Набрид!». Мета акції – передати в адміністрацію президента петицію з вимогою до Володимира Путіна не йти на новий президентський термін. У підсумку близько сотні затриманих.

За кілька днів до проведення оголошеної акції російські правоохоронні органи почали чинити тиск на рух «Відкрита Росія» і на її активістів. А біля офісу Фонду боротьби з корупцією її керівнику Олексію Навальному черговий раз плеснули в обличчя зеленкою. Пізніше в лікарні Навальному поставили діагноз – хімічний опік правого ока.

100 днів президента Дональда Трампа

100 днів президента Дональда Трампа – тема досить серйозна. Всі зараз намагаються зрозуміти, що ж відбулося і з США, і зі світом за ці 100 днів. Від президента Дональда Трампа чекали серйозних змін у внутрішній політиці. Але рушійні зміни насамперед відбуваються у зовнішній політиці, яка, здавалося, не була головною частиною передвиборчої програми Дональда Трампа. Як оці карколомні зміни зовнішньополітичні можуть позначитися на американсько-українських відносинах, у студії Радіо Свобода аналізував професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань.

А тепер три дієслова:

Заблокували – доступ до Wikipedia у Туреччині.

Припинили – дію рішення, яким хотіли перейменувати вже декомунізовані вулиці в Одесі.

Потрапила – в американський серіал музика гурту «ДахаБраха».

Паризька мирна конференція

Від музики до історії. 98 років тому на Паризькій мирній конференції підбивали підсумки Першої світової війни. Україну на ній представляла об’єднана делегація Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Репродукція мапи України, яку використовували на Паризькій мирній конференції у 1919 році
Репродукція мапи України, яку використовували на Паризькій мирній конференції у 1919 році

Утім, з огляду на внутрішні суперечки, невдовзі українська делегація розділилася. Чому це сталося і чому для незалежної України 98 років тому не знайшлося місця на політичній мапі Європи? Ці та інші запитання Радіо Свобода поставило історикам Максиму Майорову та Ігорю Дацківу.

Україна, ПАРЄ і переляканий Аграмунт

«Поза страуса не допомогла Аграмунту, який не з’явився на засіданні ПАРЄ після скандалу через поїздку до Сирії разом із російською парламентською делегацію», – написав у своїй статті політичний оглядач Віталій Портников. «Те, що відбулося в ПАРЄ, стане серйозним уроком для всіх потенційних політичних корупціонерів країн Заходу», – наголошує він і відзначає важливу роль української делегації, яка домагається відставки голови ПАРЄ Педро Аграмунта.

Програв, зате як

Переповнений стадіон «Вемблі» у північному Лондоні став свідком перемоги 27-річного британського боксера Ентоні Джошуа над уславленим 41-річним українським важковаговиком Володимиром Кличком. Джошуа доклав справжніх надзусиль аби перемогти українця в 11-му раунді, двічі відправивши Кличка у нокдаун, коли рефері на ринзі достроково припинив двобій, проголосивши британського боксера чемпіоном.

Український боксер Володимир Кличко і британець Ентоні Джошуа за день до поєдинку під час зважування, Лондон, 28 квітня 2017 року
Український боксер Володимир Кличко і британець Ентоні Джошуа за день до поєдинку під час зважування, Лондон, 28 квітня 2017 року

Цікаво, що матч Джошуа-Кличко на лондонському стадіоні «Вемблі» встановив новий повоєнний рекорд відвідуваності боксерських двобоїв. За подіями на трибунах стадіону спостерігали 90 тисяч уболівальників. Востаннє навіть збірна Англії з футболу не збирала такої кількості фанів.

Дружина Порошенка на телеканалі Ахметова

Ну і якщо вже про спорт, то своїм вмінням тримати себе у формі вирішила з українцями поділитися перша леді Марина Порошенко. Із 15 травня вона вестиме спортивну рубрику в ранковому шоу телеканалу «Україна», що входить до медіахолдингу «Медіа група Україна», який належить українському олігархові Рінату Ахметову.

Від плуга до комп’ютера

Завершити ж хочемо історією ще однієї людини, яка прагне поділитися своїми досягненнями, але родинними. «Від плуга до комп’ютера» – такий девіз обрав для сімейного музею «Родинних професій» Роман Фабрика з Івано-Франківська. Хоча сам він із династії залізничників. Якщо порахувати час, присвячений залізничній справі кількох поколінь сім’ї, то загальний залізничний стаж Фабрик складає понад 300 років. Іще за цісаря дід Нестор прокладав колію від Станіслава до Чернівців.

Засновник сімейного музею «Родинних професій» Роман Фабрика
Засновник сімейного музею «Родинних професій» Роман Фабрика

Пишайтесь родиною, вивчайте своє коріння!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG