Доступність посилання

ТОП новини

Крим – в п’ятірці найгірших місць у світі щодо свободи преси


Третього травня в світі відзначають Міжнародний день свободи преси, який дає підстави ще раз поглянути на непросте професійне життя журналістів в багатьох країнах світу. Щодо України, то її відносять до частково вільних країн в плані свободи ЗМІ, а анексований Крим входить до п’ятірки найгірших територій в плані свободи преси та змоги журналістам виконувати свої професійні обов’язки.

Міжнародний день свободи преси почали відзначати в 1993 році після рішення Генеральної асамблеї ООН і саме під цей день багато міжнародних правозахисних організацій оприлюднюють доповіді щодо стану справ зі свободою преси у світі.

Журналісти їдуть до найнебезпечніших місць, аби дати голос тим, хто його не має... Ми захищаємо журналістів, бо їхні слова та відзнятий матеріал можуть захистити світ
Антоніо Гутерреш

«Журналісти їдуть до найнебезпечніших місць, аби дати голос тим, хто його не має. Представники ЗМІ піддаються нападам, статевій нарузі, тискові, зазнають поранень і навіть гинуть. Нам потрібні лідери для захисту вільних ЗМІ, адже це важливо для відвернення дезінформації. І потрібно щоби всі стояли на захисті права на правду», – сказав генеральний секретар ООН Антоніо Гутерреш.

«В міжнародний день свободи преси я закликаю зупинити будь-який тиск на журналістів, бо вільна преса допомагає встановленню миру і справедливості для усіх. Ми захищаємо журналістів, бо їхні слова та відзнятий матеріал можуть захистити світ», – додав Гутерреш .

Наприкінці минулого місяця американська правозахисна організація Freedom House повідомила, що лише 13 відсотків населення планети живе в країнах, де існує вільна преса, 42 відотка людей світу живуть в частково вільних країнах, а 45 – в країнах з невільною пресою.

В доповіді Freedom House говориться, що в той час, як авторитарні режими продовжували або розширювали наступ на ЗМІ, політики в деяких демократичних країнах почали або продовжили робити спроби впливати на роботу ЗМІ, піддаючи сумніву легітимність ЗМІ, посилюючи політичний вплив, а також рекламуючи лояльні до себе ЗМІ.

Коли політичні лідери в Сполучених Штатах нападають на медіа, це заохочує їхніх колег за кордоном робити те ж саме
Елен Агекян

«Коли політичні лідери в Сполучених Штатах нападають на медіа, це заохочує їхніх колег за кордоном робити те ж саме», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода аналітик Freedom House Елен Агекян.

Freedom House зазначає, що президент США Дональд Трамп критикував ЗМІ як кандидат і нині вже як президент, відкидаючи роль ЗМІ як таких, що мають тримати політиків відповідальними за свої слова та дії.

Вільна преса в оточенні «вовків-автократів»: Дональд Трамп наразі спостерігає збоку

Загалом же у 2016 році показних свободи преси у світі знизився і нині перебуває на найнижчій позначці за ціле останнє десятиліття.

Конфлікт Росії з Україною теж, як каже Freedom House, має вплив на стан зі свобою ЗМІ.

Контрольовані Москвою ЗМІ поширюють дезінформацію та підривають легітимність українських інституцій
із доповіді Freedom House

«Контрольовані Москвою ЗМІ поширюють дезінформацію та підривають легітимність українських інституцій, а уряд в Києві продовжував обмежувати доступ до численних російських ЗМІ та забороняв в’їзд десяткам російських журналістів», – говориться в доповіді.

Україна в світовому рейтингу правозахисної організації перебуває в категорії частково вільних країн в плані свободи преси

Freedom House про 199 кран та територій в плані свободи преси: зеленим кольором позначені вільні країни, жовтим – частково вільні, сірим – невільні

Крим: «гірше, аніж в самій Росії»

В той самий час анексований в 2014 році Росією Крим потрапив до п’ятірки найгірших територій світу в плані свободи засобів масової інформації.

В Криму відключені українські телеканали, часом проводиться блокування українських веб-ресурсів. Кримськотатарський телеканал АTR відмовився пройти перереєстрацію в російських органах влади і змушений був залишити анексований півострів, перебравшись до Києва. Колумніст проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» Микола Семена перебуває під домашнім арештом за написання авторської колонки, в якій він відстоював українську приналежність Криму. Чергове засідання суду у справі Семени призначено якраз на третє травня – в Міжнародний день свободи преси.

Крим на четвертому місті у світі серед найгірших в плані свободи преси територій

Ситуація в Криму набагато гірша, аніж в самій Росії
Роман Головенко

«Ситуація в Криму набагато гірша, аніж в самій Росії. Річ у тім, що Росія захопила Крим не так давно і там ще залишились деякі незалежні журналісти, які не виїхали звідти. І через те, що їх пресують, – ці випадки порушень помітні, всі ці наїзди на свободу слова. А там де незалежних журналістів вже немає, то і випадків таких немає. Бо там, де немає журналістів, – немає і порушень прав журналістів. В Криму взагалі немає незалежних джерел інформації», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода Роман Головенко з Інституту масової інформації в Києві.

Інші проблеми України

За даними міжнародної організації «Репортери без кордонів», Україна нині перебуває на 102 місці в світі за рівнем свободи преси – цей показник, до речі, покращився на п’ять сходинок порівняно з минулим роком.

У своєму звіті стосовно країн світу, розділ щодо України названо «На перехресті». В доповіді «Репортерів» говориться, що інформаційна війна з Росією викликає стурбованість. Минулого року українській владі не вдалося захистити журналістів від нападів і наводиться як приклад вбивство Павла Шеремета, а також публікація (сайтом «Миротворець» – ред.) особистих даних тисяч журналістів, яких звинувачено в «зраді», підпалення офісу телеканалу «Інтер». А Freedom House вважає за негатив недавню заборону в Україні російського незалежного телеканалу «Дождь».

На контрольованих сепаратистами територіях на сході, де панує беззаконня, немає критично налаштованих журналістів
із доповіді організації «Репортери без кордонів»

«На контрольованих сепаратистами територіях на сході, де панує беззаконня, немає критично налаштованих журналістів або іноземних спостерігачів», – читаємо доповіді «Репортерів».

«Репортери» кажуть, що від часу Революції 2014 року українська влада здійснила ряд реформ, включно з прозорістю власності ЗМІ та доступу до офіційної інформації, що її мають держоргани.

«Але ще потрібно багато зробити для послаблення міцної хватки олігархів щодо медіа та заохочення редакторської незалежності»,– читаємо в доповіді «Репортерів без кордонів».

Розкриття інформації щодо власників – це позитивний крок, але він більше важить не для журналістів, а для глядача. Це ніби підказка для аудиторії – на чий млин там ллють воду
Роман Головенко

«Розкриття інформації щодо власників – це позитивний крок, але він більше важить не для журналістів, а для глядача, щоби краще розуміти, хто стоїть за медіа, тому що у нас дуже часто новини подаються тенденційно. І це ніби підказка для аудиторії – на чий млин там ллють воду. Особливо коли йдеться про телеканали, бо це найбільш впливові ЗМІ», – пояснює Роман Головенко.

«Сильна роль олігархів в медіа – це, звичайно, негатив, бо вони використовують ЗМІ в своїх інтересах. І телеканали подекуди подають незбалансовані новини, або подають їх в інтересах олігархів. Або в інтересах уряду, від якого залежні олігархи – наприклад, в питанні відшкодування ПДВ. Скажімо, при Януковичі олігархи фактично здавали ЗМІ в оренду владі, – додає Головенко. – Бо для олігархів ЗМІ – це не основний бізнес, а додаток до промислових активів».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG