Доступність посилання

ТОП новини

Я, на відміну від Ле Пен, не скорюся диктатові Путіна – Макрон в теледебатах


Кандидати на посаду президента Франції Емманюель Макрон і Марін Ле Пен (комбіноване фото)
Кандидати на посаду президента Франції Емманюель Макрон і Марін Ле Пен (комбіноване фото)

Відбулися останні перед виборами й вирішальні телевізійні дебати віч-на-віч між двома претендентами на пост президента Франції. Кандидат-ультранаціоналіст, проросійський політик Марін Ле Пен і центрист, проєвропеєць та відстоювач твердої позиції щодо Росії Емманюель Макрон вели дискусію дуже активно, подекуди агресивно. Тим часом, як Макрон відстоював міцну й безпечну Францію у Євросоюзі, Ле Пен виступала за закриття кордонів, вихід з єврозони та називала себе найкращим переговорником із Володимиром Путіним.

Оглядачі кажуть, що таких емоційних, агресивних та обвинувальних дебатів між кандидатами в історії існування політичних теледебатів у Франції ще не було. Марін Ле Пен називала свого суперника «дитям системи», «уособленням війни всіх проти всіх», упродовж дебатів заприсягалася рятувати французів – від безробіття, мігрантів, Євросоюзу, обіцяла покращити економіку та соціальний захист. Протягом всіх двох з половиною годин дискусії вона наполегливо намагалася вивести з рівноваги суперника фразами, на кшталт «пан Макрон є кандидатом дикої глобалізації, лібералізму, злиднів, соціальної брутальності та війни всіх проти всіх».

Натомість сам Емманюель Макрон виглядав доволі спокійним, хоча за кожної нагоди звинувачував опонентку в популістських обіцянках, вимагаючи від неї економічних обґрунтувань. І відчувалося, що в цій царині вона не була достатньо «підкованою», бо постійно переходила на іншу тему, зокрема, облюбовані проблеми тероризму, кордонів чи міграції.

На думку фахівців-психологів, мільйони спостерігачів за дебатами стали свідками зіткнення двох протилежних ідеологій, які протягом телеефіру мов би розділилися ще більше. Тим часом, Марін Ле Пен намагалася забруднити, образити, оббрехати опонента, якому, все ж вдавалося зберігати спокій та методично відбивати ці атаки.

Макрон: Росія – партнер щодо низки регіональних проблем, але ми не маємо однакових цінностей та пріоритетів

Протягом дебатів у блоці питань щодо зовнішньої політики, стало очевидним, як фіналісти позиціонують себе за три дні до виборів щодо Росії.

Марін Ле Пен, яка обіцяє закрити кордони, відокремити Францію від ЄС та євро, натомість хоче тісних відносин з Володимиром Путіним, дружбу з яким вона вже неодноразово засвідчувала.

У наших інтересах добрі стосунки з Росією
Марін Ле Пен

«У нас немає жодних підстав вести «холодну війну» з Росією, у наших інтересах добрі стосунки з Росією, яка є великою нацією», – заявляла Ле Пен. Вона переконана, що «у цьому змінюваному світі» має найкращу позицію для розмов із Росією Путіна, Америкою Трампа чи Британією Терези Мей.

Ле Пен: «Я краще за всіх позиціонована для розмов із (прем’єром) Індії Моді, Путіним, Трампом і Терезою Мей»

Тим часом, Франція, яку обіцяє центрист Макрон, має бути, за його словами, сильною та захищеною Євросоюзом, бо, каже він, «світ стає все більш дестабілізованим». Тому щодо Росії Путіна Макрон заявляє, що ця країна – партнер щодо низки регіональних проблем, але «ми не маємо однакових цінностей та пріоритетів».

У жодному разі я не скорюся диктатові Путіна
Емманюель Макрон

«Путін за столом переговорів щодо конфлікту в Україні, де потрібна деескалація, але для нормалізації він повинен поважати (мінський) процес, що наразі триває. Та ще конфлікт у Сирії, де Путін – один з елементів відповіді. Але у жодному разі я не скорюся диктатові Путіна. У цьому відмінність від планів пані Ле Пен», – наголошував Макрон.

При цьому Емманюель Макрон уточнює, що його опонентка «залежна від Путіна як фінансово, так і у сенсі цінностей, які Франції не притаманні».

Чи можуть подібні дебати змінити думку електорату Франції?

Фахівці, що аналізували нинішні дебати, переконані, що позиції прихильників Марін Ле Пен від них не зміцніли та не примножилися: надто орієнтованими виключно саме на цю частину електорату були її агрументи.

Натомість Емманюель Макрон виглядав переконливішим, особливо, коли йшлося про фінанси, бізнес, Євросоюз, відповідав зваженіше, весь час розвінчуючи аргументи опонентки, яка традиційно грала на страхові та залякуваннях громадян.

Центристського кандидата Емманюеля Макрона вважають більш переконливим за крайньо праву Марін Ле Пен – опитування громадської думки

Французькі фахівці, водночас, вважають, що обидва фіналісти вели дебати приблизно на одному рівні. За висловами Макрона, Марін Ле Пен є «уособленням духу поразки», сама ж представниця крайньо правих називає Макрона уособленням розкрадання Франції великими міжнародними компаніями та «спадкоємцем Франсуа Олланда».

«На кону» цих дебатів було справде питання перемоги чи поразки у виборах, адже згідно зі статистикою, ця традиція теледебатів між двома кандидатами на крісло французького президента, що існує з 1974 року, засвідчила, що саме переможець цього мовного тесту кожного разу перемагав і в останньому турі виборів. Той, хто краще почувається перед камерами, хто виглядає впевненішим, говорить переконливіше – тому й віддавали свій голос французи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG