Доступність посилання

ТОП новини

Акції «залякування» до 9 травня: хто кого провокує?


Одна з найбільш читаних новин російських інтернет-ЗМІ – це інформація про те, що «українські радикали готують акцію залякування на 9 травня». Націоналісти зробили кілька заяв, що готуються зривати марші, які матимуть проросійський характер і будуть пов’язані із комуністичною символікою. Експерти кажуть, що російська пропаганда використовує наразі полярні настрої в Україні, аби спровокувати сутички. Адже саме 9 травня відбудеться перший півфінал «Євробачення» в Києві.

Російські видання розповідають, що йдеться про акції, які мають аналог до заходу «Безсмертний полк», який проводять у Росії, але вони змінили назви в Україні на такі як «Ніхто не забутий, ніщо не забуте» та інші.

Такі акції проводитимуть у великих містах центральної, південної та східної України. У Києві захід анонсують у парку Вічної Слави і закликають приходити з портретами загиблих воїнів, за аналогом традиції, яка пропагується у Росії.

«Пам’ятаємо, перемагаємо» – гасло офіційних українських заходів

У Київській міській адміністрації повідомляють, що в Києві відбудуться акції всеукраїнського масштабу за участі президента та представників уряду 8 і 9 травня. Але жодна з них не відбуватиметься у парку Вічної Слави.

Це проросійський, прокремлівський захід. Ми впевнені, що це проплачені від нашого східного сусіда люди, які беруть участь в цьому заході
Юрій Крикунов

«Маю 90-відсоткову впевненість, що це відголоски минулорічного «Безсмертного полку» – це проросійський, прокремлівський захід. На жаль, у нас є частина керівників організацій, які заявляють про підтримку цього руху. Держава не має права втручатися в діяльність громадських організацій, ніхто ніяких перешкод нікому не робить. Але ми впевнені, що це проплачені від нашого східного сусіда люди, які беруть участь у цьому заході. Вже не перший рік відзначаємо захід під загальним гаслом «Пам’ятаємо, перемагаємо», – повідомляє Юрій Крикунов, директор департаменту соціальної політики КМДА.

Коли втрутяться активісти руху «ОУН»

Якщо вони будуть організовано йти колонами зі своїми стрічками, червоними прапорами, проросійськими гаслами, то цей шабаш треба припиняти. Для того, власне, ми і є
Микола Коханівський

Зірвати проросійську акцію в Києві мають намір учасники Добровольчого руху «Організації українських націоналістів». Їхній лідер Микола Коханівський в коментарі Радіо Свобода сказав, що націоналісти готові розганяти акцію, попри те, що їм заважатимуть правоохоронці. Головною метою він бачить не допустити проголошення проросійських гасел, комуністичної символіки та портретів Сталіна.

«Якщо вони підуть, покладуть квіти і в них не буде прапорів, антиукраїнських стрічок, гасел якихось не будуть вигукувати… Якщо там не будуть одіозні постаті декларувати «руський мір», то зрозуміло, що ми навряд чи будемо їх ганяти. Але якщо вони будуть організовано йти колонами зі своїми стрічками, червоними прапорами, проросійськими гаслами, то цей шабаш треба припиняти. Для того, власне, ми ОУН і є», – заявляє Микола Коханівський.

«Ми просили всіх приходити без символіки» – організатори ходи

Ініціаторами проведення ходи і покладання квітів у парку Вічної Слави є Київська міська організація ветеранів України. Там зазначають, що мають намір лише вшанувати пам’ять загиблих і просять усіх учасників утриматися від будь-якої символіки, окрім української. Про наміри націоналістів знають і покладаються на правоохоронців.

Лише державні символи – ясне діло
Олександр Соловей

«Ми всім повідомляли, що ніяких гасел, які б закликали до непокори та всього іншого. Це чисто мирна акція. Просили, щоб ніяких прапорів не було, ні червоних, ніяких. Лише державні символи – ясне діло. Просили – жодних символів, аби ніхто не використовував нашу мирну акцію для провокацій», – пояснює Олександр Соловей, заступник голови Ради Київської міської організації ветеранів.

Російські ЗМІ повідомляють про участь у заході «Ніхто не забутий, ніщо не забуте», зокрема в Києві, кількох тисяч учасників. Натомість у Київській міській адміністрації стверджують, що минулого року на цей захід прийшло 150 людей, а цього разу очікують ще менше.

На «Євробачення» не їдуть – дестабілізують інформаційно

Буде спроба зробити абсолютний мікс із дестабілізуючих моментів. З одного боку – демонстрація нібито розгулу «неофашизму», який у російських новинах подаватиметься в двох напрямках
Володимир Нагірний

Російська пропаганда спрямована на розпалювання конфлікту на темі Другої світової війни, зазначає експерт з міжнародних питань Володимир Нагірний. 9 травня відбудеться перший півфінал конкурсу «Євробачення», тож цю ситуацію країна-агресор намагатиметься використати для створення максимально негативної картинки, переконаний експерт. Для цього можуть використовувати як ідейні переконання та настрої націоналістичних організацій, так і щирі наміри ветеранських організацій вшанувати пам’ять загиблих.

«Буде спроба зробити абсолютний мікс із дестабілізуючих моментів. З одного боку – демонстрація нібито розгулу «неофашизму», який у російських новинах подаватиметься в оцінках результатів Другої світової війни. А другий пов’язаний із тими питаннями, які актуальні в контексті «Євробачення» – толерантність та рівність. Обов’язково будуть спроби показати наявність гомофобських настроїв в Україні», ­– переконаний Володимир Нагірний.

У Службі безпеки повідомили, що в курсі ситуації, працюватимуть на випередження і так, щоб свята в Україні пройшли спокійно.

У Національній поліції Києва також запевнили, що забезпечать порядок і виведуть стільки людей, скільки буде потрібно, аби попередити всі можливі сутички й забезпечити право громадян на мирні зібрання.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG