Доступність посилання

ТОП новини

Українську флейтистку не пустили на конкурс у Румунію через відмову платити за житло організаторів


Софія Матвієнко
Софія Матвієнко

15-річна флейтистка Софія Матвієнко з Перещепиного Дніпропетровської області є переможницею і лауреаткою багатьох українських і зарубіжних музичних конкурсів, стипендіатка фонду Düsseldorf Schlossturm. У дитинстві мала дефекти мови, тож лікарі порадили робити гімнастику пальців, якою й стала гра на флейті. У лютому Софія вирішила податися на молодіжний конкурс імені Діну Ліпатті (Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti), що проходить у Румунії. Але організатори відмовилися надіслати їй офіційне запрошення, необхідне для оформлення візи, якщо родина не заплатить 945 євро за запропоноване ними житло. Родина відмовилася це робити, оскільки знайшла набагато дешевший варіант – у результаті Софію Матвієнко дискваліфікували. Організатори конкурсу, який розпочинається 13 травня, відмовилися молдовській службі Радіо Свобода прокоментувати ситуацію. Свою історію розповіла Софія Матвієнко:

Вони сказали, що без їхнього житла ми не можемо отримати це запрошення

– Ми подали запит на запрошення на цей конкурс, оскільки не могли без нього перетнути кордон. Вони сказали зачекати до кінця реєстрації. Ми зачекали, потім знову попросили. Але вони сказали, що без їхнього житла ми не можемо отримати це запрошення. Ми ще раз попросили, але вони почали ігнорувати наші листи тижнями. А після нашої спроби зв’язатися зі співорганізаторами – нас дискваліфікували. Я була цим шокована, оскільки ми не порушили ніяких правил.

Софія Матвієнко
Софія Матвієнко

– Як довго це все тривало?

– Ми почали подаватися на цей конкурс у кінці лютого. У березні ми чекали, щоб закінчилася реєстрація. Після цього ми ще чекали до квітня, коли й нас дискваліфікували.

– Ви кажете, що намагалися зв’язатися зі співорганізаторами, чи вдалося це?

– Так, вони сказали, що зв’яжуться з директором і запитають ще раз. Але після цього нас дискваліфікували.

– Яку офіційну причину називають організатори?

Вони кажуть, що ми порушили правила. Але у правилах ні про яке житло не йдеться

– Вони кажуть, що ми порушили правила. Але у правилах ні про яке житло не йдеться. Там просто сказано, як реєструватися і коли починається конкурс.

– А чи вживали ще якихось дій?

Я просто хочу попередити інших музикантів про цю ситуацію

– Я просто хочу попередити інших музикантів про цю ситуацію, щоб вони не потрапили у неї.

– Це Вас засмутило?

Засмутило, оскільки нам навіть не повернули гроші

– Так, засмутило, оскільки нам навіть не повернули гроші. Моя родина біднувата – і я не можу просто викинути гроші на вітер.

– Там щось потрібно було платити наперед?

Потрібно було заплатити вступний внесок у розмірі 100 євро

– Потрібно було заплатити вступний внесок у розмірі 100 євро. Для нас це було дуже багато. Я – стипендіатка фонду Düsseldorf Schlossturm, і гроші ми брали звідти, оскільки більше не було звідки.

– Ви часто берете учать у конкурсах, чи ставалося щось подібне?

– Я брала участь у різних міжнародних і всеукраїнських конкурсах, але таке зі мною трапилося вперше, оскільки всі організатори намагалися зробити конкурси якомога комфортнішими, цікавішими. Але щоб так вчинити з конкурсантом… Я цього не розумію.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

XS
SM
MD
LG