Доступність посилання

ТОП новини

У Женеві відновлюються переговори щодо Сирії під егідою ООН


Цивільні сирійці тікають із міста Соуран через бойові дії, вересень 2016 року
Цивільні сирійці тікають із міста Соуран через бойові дії, вересень 2016 року

У Женеві 16 травня розпочинається новий раунд переговорів щодо Сирії під егідою ООН. Спеціальний посланець ООН щодо Сирії Стаффан де Містура заявив, що підписаний в Астані меморандум про «зони деескалації» у Сирії може створити серйозну основу для міжсирійських політичних консультацій.

Спеціальний представник ООН щодо Сирії Стаффан де Містура виступає за якнайшвидшу імплементацію резолюції Ради безпеки, де лунає заклик до припинення вогню і політичне врегулювання сирійського конфлікту. Він висловлює сподівання, що меморандум про створення у Сирії чотирьох зон безпеки, підписаний представниками Москви, Анкари і Тегерана в Астані, буде реалізований, що призведе до деескалації ситуації у Сирії і допоможе сформувати сприятливе середовище для політичних міжсирійську переговорів у Женеві.

«Немає сумніву, що ця зустріч була важливою з огляду на меморандум, підписаний в Астані. Ми працюємо у тандемі щодо цього», – заявив де Містура.

За його словами, цей раунд переговорів триватиме до кінця тижня.

«Наміченою датою завершення переговорів є субота, 20 травня, або ж п’ятниця, 19 травня. Це залежатиме від того, як ми досягатимемо цієї точки», – повідомив Стаффан де Містура.

У Євросоюзі підтримують рішення щодо відновлення переговорів у Женеві.

«Рішення Стеффана де Містури поновити політичні переговори щодо Сирії у Женеві під егідою ООН є правильним рішенням. ЄС повністю підтримує його роботу у Женеві і тут, у Брюсселі. Ми робимо багато для допомоги цьому процесу», – заявила верховний представник Євросоюзу з зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Моґеріні.

«Зони деескалації»

4 травня Росія, Туреччина й Іран, посередники на сирійських мирних переговорах у Казахстані, підписали меморандум про зони безпеки у Сирії. Меморандум передбачає встановлення чотирьох «зон деескалації» у різних частинах Сирії, де внаслідок 6-річної війни між силами уряду президента Башара аль-Асада і повстанцями загинули близько 400 тисяч людей.

Водночас план не включає райони, контрольовані бойовиками угруповання «Ісламська держава», що дає можливість США і їхнім союзникам продовжувати кампанію відновлення контролю над захопленими ісламістами територіями.

США не є стороною угоди, а сирійський уряд і представники опозиції не підписали документ. Водночас міністр закордонних справ Сирії Валід аль-Муаллем заявив, що Дамаск дотримуватиметься положень угоди, якщо це робитимуть представники повстанців.

Сирійська озброєна опозиція відкинула план Росії щодо зон безпеки, назвавши це загрозою для цілісності країни. Також представники опозиції, зазначають, що не визнаватимуть Іран гарантом безпеки жодного плану щодо припинення вогню.

Попередні раунди переговорів у Женеві не були успішними. Зазвичай на цих переговорах присутні представники Туреччини, Саудівської Аравії і США, які підтримують головні опозиційні сили у Сирії, та Росії, яка підтримує уряд Башара аль-Асада.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG