Доступність посилання

ТОП новини

Що думають публічні українці про заборону в Україні російських соцмереж


Наталія Петрук

Указ президента Петра Порошенка щодо нових санкцій України проти російських компаній і фізичних осіб набрав чинності 17 травня після публікації його в газеті «Урядовий кур’єр». У списку 468 юридичних осіб – зокрема, сервіси «Яндекс», соцмережі «ВКонтакте», «Однокласники», сайти Mail.Ru Group. Закриття в Україні російських соцмереж викликало суперечливу реакцію в українському суспільстві. Радіо Свобода поцікавилось думками публічних осіб щодо цієї ситуації, та як ця заборона вплине безпосередньо на них.

Фронтмен гурту ТНМК Олег Михайлюта («Фагот») вважає, що заборона російських соціальних мереж ніяк не вплине на його діяльність.

«Котрим людям треба буде, соціальних мереж купа є різних. Тому не можу сказати, що то на мене може якось вплинути. Я розумію, що купа людей зав’язані на тому, і це буде такий неприємний досвід. Був в мене акаунт «ВКонтакте». Я впевнений, що без будь-яких соціальних мереж людина може обійтися, але треба дивитися в корінь, тому по суті все це суєта», – зауважує «Фагот».

Український музикант Сергій Фоменко (Фома) не має акаунтів в російських соціальних мережах і вітає такий крок української влади.

Все, що російське, для мене завжди було неважливе. Тому я повністю вітаю цю історію. Шкода лише, що так пізно
Сергій Фоменко (Фома)

«Я закрив це питання собі давно дуже – років 10 тому. Може, більше навіть. В мене, по-перше, ніколи не було адрес «.ru». Я ніколи не був в ніяких «ВКонтакте», «Однокласники». Все, що російське, для мене завжди було неважливе. А взагалі в Росію я останній раз їздив років десь десять з гаком тому. Щораз як приїздив, переконувався, що там нема чого робити взагалі. Тому я повністю вітаю цю історію. Шкода лише, що так пізно. Вже дуже багато людей, як наркомани до наркотиків звикли, але час лікуватися», – зазначає Фома.

Телеведуча Сніжана Єгорова користується «Фейсбуком» і «прекрасно себе почуває».

«Я не експерт з цього питання. Я вважаю, що кожен сам обирає свій шлях в цьому житті. Взагалі, я проти будь-яких заборон щодо розповсюдження інформації. На мій погляд треба зосередитися зовсім на інших речах в нашому суспільстві», – додає телеведуча.

Соліст проекту Pianoбой Дмитро Шуров на своїй сторінці у «Фейсбук» згадує про його хороший паблік «ВКонтакте» з великою кількістю підписників та зазначає, що ця платформа дозволила багатьом артистам «нової хвилі», які не можуть собі дозволити масштабні рекламні компанії, провести концерти. «Але все це, звісно, не трагедія, і якщо не буде «ВКонтакте» – ніяких проблем», – додає співак.

Тим часом акторка Молодого театру Рима Зюбіна не вважає зазначені соціальні мережі джерелом культури та розвитку.

Я ніколи не була в «Однокласниках», ні «ВКонтакте». Ніколи не користувалася поштою російською, і давно говорила, що все це використовується на наших «неокрепших умах
Рима Зюбіна

«Я ніколи не була ні в «Однокласниках», ні «ВКонтакте». Я ніколи не користувалася поштою російською, і давно говорила, що все це використовується на наших «неокрепших умах» і дуже-дуже впливає. На мене особисто це ніяк не вплине, на мою публічність, ні на що. Я ставлюся до будь-яких заборон досить скептично, тому що людина має сама обирати. Але якщо тут починати, то треба закривати давно було і «Вареничну Катюша», і банки. І треба було реагувати на це все ще з Майдану. На мій погляд нічого страшного тут не відбудеться, я не вважаю ці сайти, «ВКонтакте» чи «Однокласники» джерелом культури і розвитку. Я, очевидно, підтримую», – зазначає акторка.

Я ніколи не була ні в «Однокласниках», ні у «ВКонтакті» – Рима Зюбіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

​Як бачимо, публічні українці по-різному оцінюють блокування російських соціальних сервісів, зокрема «ВКонтакте» чи «Однокласники». А деякі з них взагалі не користуються зазначеними мережами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG