Доступність посилання

ТОП новини

Путін цинічно, як і Крим, «віджимає» Анну Київську на баланс Росії (огляд соцмереж)


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Софія Пангані

Заява президента Росії Володимира Путіна під час зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном про те, що королева Франції, дочка князя Київського Ярослава Мудрого Анна Ярославна була «русской», здивувала соцмережі.

Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Історичний екскурс на своїх сторінках вирішили зробити українські журналісти.

​Українська письменниця Оксана Забужко закликала Міністерство закордонних справ України до реакції.

​Міністерство закордонних справ України на офіційній сторінці у Facebook відповіло словами заступника голови Адміністрації президента України Дмитра Шимківа: «Дорогі французькі друзі, президент Росії Володимир Путін спробував ввести в оману вас сьогодні – Анна Київська, королева Франції, із Києва, не з Москви (на той час її навіть не існувало). До речі, знамените Реймське Євангеліє, яке використовували під час коронації французьких королів, спочатку було власною книгою Анни зі знаменитої бібліотеки Ярослава Мудрого, її батька – великого князя Київського».

«Вам потрібні ще інші докази походження Анни Київської?» – підсумував Шимків.

​Голова парламентського комітету в закордонних справах Ганна Гопко переконана, що французький істеблішмент знає історію.

​Дипломат МЗС Дмитро Кулеба та координатор виборчих і парламентських програм громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська відбулися жартами з приводу слів російського президента.

​Представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко вбачає у словах Путіна не просто комплекси, а намагання виправдати сучасну політику Росії.

Продовжує її думку журналіст Роман Цимбалюк: «Путін на прес-конференції вирішив дати урок історії Макрону. На його думку, стосунки Росії і Франції почалися не від Петра І, «царя-реформатора», а від «русской» Анни – дочки «нашого» Ярослава Мудрого, яка була дружиною короля Генріха І, королевою Франції. «Русской», Карл! З такими темпами в Москві пам'ятників киянам стане ще більше, до князів київських Юрія Долгорукова і Володимира Святославича додасться ще один – уже киянці. Усі зазначені історичні особистості так чи інакше пов'язані з Києвом. А їх усе намагаються зробити «русскими». Це що, обґрунтування, чому сучасна Росія може вбивати українців сьогодні, захоплювати території сусідньої країни? Так у Франції це навряд чи зрозуміють – аж надто довго і багато воювали в Європі, аби заспокоїтися і перестати рухати кордони».

​Головний редактор газети «День» Лариса Івшина пише про культурний конфлікт, що триває вже давно.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Путін у Парижі назвав королеву Франції Анну Ярославну «русской»​

Києво-Печерська лавра. Кому служать лаврські музейники?

Київські князі розмовляли українською. Музейники це замовчують​

Росія використовує постать князя Володимира у своїх інтересах​

Русифікований князь і парад-пародія. Третя модифікація Російської імперії добігає кінця​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG