Доступність посилання

ТОП новини

Заборона Кремля: чому бойовиків із Донбасу більше не чекають у Росії?


Бойовики угруповань «ЛНР» та «ДНР», які були вбиті чи несподівано померли в 2016-17 роках
Бойовики угруповань «ЛНР» та «ДНР», які були вбиті чи несподівано померли в 2016-17 роках

Залягти на дно десь у Підмосков’ї – чи світить такий спокійний фінал бойовикам і колаборантам Донбасу? І чи готовий Кремль відчинити обійми своїм ставленикам? Журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» з’ясували, куди втекли колишні так звані «прем’єри», «народні мери» і «губернатори» угруповань «ЛНР» та «ДНР» і чому деяким із них в’їзд у Росію заборонений.


Новий гучний скандал в угрупованні «ДНР». Олександр Ходаковський – один із головних ватажків цього угруповання в окупованому Донецьку – офіційно оголошений нев’їзним у Росію.

У мене два папірці валяються, які забороняють мені в’їзд у Росію
Олександр Ходаковський

«У мене вже десь два папірці валяються, які забороняють мені в’їзд у Росію. Чому я не можу побачити, наприклад, своїх дітей? Для мене це незрозуміло – за що?» – скаржиться бойовик Ходаковський.

Олександр Ходаковський, один із ватажків угруповання «ДНР»
Олександр Ходаковський, один із ватажків угруповання «ДНР»

Донбас, 2014 рік. Колишній голова Донецької «Альфи» Олександр Ходаковський одним із перших переходить на бік проросійських бойовиків. Формує свою бригаду «Восток». Цей збройний підрозділ кілька разів штурмує Донецький аеропорт – із великими втратами. Потім – сварка з головним ватажком угруповання «ДНР» Захарченком. І ось Ходаковський під гарантії Кремля збирається емігрувати в Росію, але йому відмовляють.

Ви мене що до якогось знаменника намагаєтеся підвести?
Олександр Ходаковський

«Якщо я антиросійський, так би мовити, діяч, то, будь ласка, інкримінуйте мені що-небудь. Якщо немає що, то до чого ця методика впливу? Ви мене що до якогось знаменника намагаєтеся підвести?» – запитує Олександр Ходаковський.

Як склалася «політична кар’єра» інших бойовиків?

Здогадки Ходаковського небезпідставні. Він хоч і вважається у Донецьку опозиціонером, але все ще надто впливовим. А значить, цілком може розділити долю вбитих бойовиків – «Мотороли» і Гіві». І Кремлю зручніше, щоб чергова ліквідація чергового «героя Новоросії» відбулася не на російській території, говорить координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.

Дмитро Тимчук, координатор групи «Інформаційний спротив»
Дмитро Тимчук, координатор групи «Інформаційний спротив»

Це викликає нездоровий резонанс в самому російському суспільстві: Путін, який зливає «Новоросію», має стосунок ще й до ліквідації цих товаришів
Дмитро Тимчук

«Це викликає, скажімо так, нездоровий резонанс у самому російському суспільстві. Мовляв, Путін, який зливає «Новоросію», має стосунок ще й до ліквідації цих товаришів», – зазначає Тимчук.

Парадокс, адже доля тих, хто першими очолили сепаратистський заколот на Донбасі – сумна.

Колишній самопроголошений так званий «народний губернатор Луганської області» Валерій Болотов втік до Росії, але після чашки кави раптово помер. Інший самозваний «народний губернатор» донеччанин Павло Губарєв – живий, але зник із політичної арени Донбасу.

Бойовики Валерій Болотов і Павло Губарєв
Бойовики Валерій Болотов і Павло Губарєв

Навесні 2016-го Губарєв хотів очолити адміністрацію окупованої Ясинуватої. Але свого колишнього кумира самі ж місцеві жителі і прогнали. У Донецьку імена так званих «отців Новоросії» – таких як Губарєв, Пургін і Бородай – зараз можна зустріти хіба що в бібліотеці. Там колишніх псевдо «прем’єрів і міністрів» згадують часто, але не завжди добрим словом – звинувачують у провалі проекту «Новоросія». А місцеві про них взагалі мало що можуть згадати:

– Ви знаєте, хто такі Пургін, Губарєв і Ходаковський?

– Не можу бути впевненим... Ні. Знайомі прізвища, але точно сказати не можу, – відповів донеччанин.

– Ну ... Опозиційні діячі, мабуть. Частина з них, – сказав інший мешканець Донецька.

– Губарєв починав повстання. Ходарковский... Ходаковський? А Ходаковський захищав аеропорт, – відповіла жителька Донецька.

– Це засновники нашої «народної республіки». Але доля їхня зараз невідома, – зауважила місцева мешканка.

«Це були російські фашисти» – житель Слов’янська

Зате у звільненому Слов’янську добре пам’ятають іншого зачинателя війни – російського полковника Ігоря Гіркіна (Стрєлкова). Коли бойовики захопили це невелике містечко в Донецькій області, пенсіонера Віктора Бутко за проукраїнську позицію кинули в підвал в захопленому будинку СБУ.

Пенсіонера Віктора Бутко, якого бойовики за проукраїнську позицію кинули в підвал
Пенсіонера Віктора Бутко, якого бойовики за проукраїнську позицію кинули в підвал

Це були російські фашисти. У них мова не просто російська
Віктор Бутко

«Все це там під будівлею. Він неймовірно вологий, вологість там випаровується. І ти замерзаєш! Я загалом після цього два місяці пролежав у лікарні», – розповідає житель Слов’янська Віктор Бутко.

Пенсіонер стверджує: місцевих серед тих, хто його допитував, не було.

«Це були російські фашисти. У них мова не просто російська, а оце якась така: «Да вот-вот, ну вот такое вот». Чуєш, що це десь із Рязані, з-під Ярославля там… Ніяких «ополченців» тут не було», – каже Бутко.

Підвал, в якому тримали Віктора Бутка
Підвал, в якому тримали Віктора Бутка


А в Слов’янській міськраді імітував владу місцевий колаборант – В’ячеслав Пономарьов.

«Люди, які приїжджають, з Росії, з Молдавії, з Білорусії, воюють, а ви сидите по домівках!» – вигукував він зі сцени у 2014 році.

У підсумку, Пономарьова посадили на підвал бойовики Гіркіна нібито за те, що крав гуманітарку. Після втечі найманців зі Слов’янська сліди колишнього самозваного «народного мера» загубилися. Але місцевий бізнесмен розповів «Донбас.Реаліям», що знає, де шукати Пономарьова.

Цей горезвісний «мер» працює звичайним будівельником всього лише навсього
Фрідон Векуа

«Є у мене достовірна інформація, що він на сьогоднішній день десь в Москві або Московської області, працює на якомусь будівництві, кладе шлакоблок. Працює звичайним будівельником на будівництві. Всього-на-всього, цей горезвісний «мер», – розповів житель Слов’янська Фрідон Векуа.

Фрідон Векуа, бізнесмен зі Слов’янська
Фрідон Векуа, бізнесмен зі Слов’янська

У жодного із зачинателів війни на Донбасі «політична кар’єра» не склалася. Росіяни Олександр Бородай та полковник Ігор Гіркін (Стрєлков) хіба що заснували в Росії «Союз добровольців Донбасу».

Громадяни Росії, полковник Ігор Гіркін (Стрєлков) і Олександр Бородай (праворуч) – ватажки угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним. Окупований Донецьк, 10 липня 2014 року
Громадяни Росії, полковник Ігор Гіркін (Стрєлков) і Олександр Бородай (праворуч) – ватажки угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним. Окупований Донецьк, 10 липня 2014 року

Заборона Ходаковському на в’їзд в Росію – черговий «дзвіночок» бойовикам

А от іншим в Росії точно нічого не світить. І в історика Богдана Короленка цьому є підтвердження – історичне. Як доказ наводить приклад – першу анексію Криму військами Катерини Другої.

Російська імперія за допомогою зброї зробила Кримське ханство «суверенним і незалежним»
Богдан Короленко

«Спочатку Російська імперія за допомогою зброї зробила Кримське ханство «суверенним і незалежним». Вона знайшла проросійські сили, на які вона опиралася, зокрема останній кримський хан Шахін Ґерай, власне, який став маріонеткою», – розповідає історик Українського інституту національної пам’яті Богдан Короленко.

Кримський хан Шахін Ґерай
Кримський хан Шахін Ґерай

​Доля проросійського шаха виявилася незавидною. Його скинули і відправили на заслання в Росію, звідки колаборант втік до Туреччини, але був страчений за зраду.

«Його задушили шовковим шнурком. А вже потім голову відіслали турецькому султану. Тобто, от такі сумні паралелі. Представники незаконних збройних формувань, особливо ті, хто колись були громадянами України – вони це розуміють», – каже історик Богдан Короленко.

Богдан Короленко, історик Українського інституту національної пам’яті
Богдан Короленко, історик Українського інституту національної пам’яті

Заборона Ходаковському на в’їзд в Росію – черговий «дзвіночок» всім бойовикам угруповань «ЛНР» та «ДНР». Зокрема, і їхнім лідерам – Плотницькому і Захарченку, каже Дмитро Тимчук.

Якби було ухвалене рішення в результаті торгу на ліквідацію Захарченка, я боюся, що і Ходаковському довелося б скласти йому теплу компанію
Дмитро Тимчук

«Якби було ухвалене рішення в результаті торгу на ліквідацію Захарченка, я боюся, що і Ходаковському довелося б скласти йому теплу компанію», – вважає координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук.

Кремль із легкістю готовий пожертвувати дрібними сепаратистами-бойовиками у великій політичній грі. Навіть тими, кому поки дозволили залягти на дно десь у Підмосков’ї.

ПОВНИЙ ВИПУСК ТЕЛЕПЕРЕДАЧІ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

  • Зображення 16x9

    Сергій Горбатенко

    Позаштатний кореспондент Радіо Свобода з 1 лютого 2015 року. Автор матеріалів для Радіо Донбас.Реалії.

    Працював журналістом у Громадському телебаченні Донбасу, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій області. Був редактором на телеканалах «ТОР» і «С+» (Слов’янськ). Закінчив філологічний факультет Донбаського державного педагогічного університету (Слов’янськ).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG