Доступність посилання

ТОП новини

Українські поп-музиканти в Росії: зрадники чи заробітчани?


Мітинг проти проведення концерту співачки Світлани Лободи. Одеса, 28 травня 2017 року
Мітинг проти проведення концерту співачки Світлани Лободи. Одеса, 28 травня 2017 року

Київ – Зірвані в Одесі, Тернополі та інших містах України виступи поп-співачок Світлани Лободи та Ірини Білик, скасування концертів Івана Дорна – така реакція української спільноти на антиукраїнські заяви цих музикантів та їхні регулярні гастролі у Росії.

Попри військову агресію Росії проти України, вони є бажаними учасниками різноманітних музичних «тусовок» і ток-шоу на російському телебаченні, отримують російські музичні премії і допомагають створювати враження, що жодної війни Росія проти України не веде. І якщо влада у Києві часом забороняє в’їзд до країни за антиукраїнські заяви та (або) виступи в анексованому Росією Криму російських артистів і музикантів, то послідовної політики щодо вітчизняних лояльних до політики Кремля виконавців – немає, визнають експерти.

Співак Іван Дорн, який виступив із тризубом на футболці на початку російської війни проти України, невдовзі прославився своїми антиукраїнськими заявами. Його виступи, як і виступи колег по музичному цеху у Росії, збурюють українську спільноту не менше, аніж відео трирічної давнини, на якому поп-співачка Світлана Лобода приймає в подарунок футболку організації «Оплот», яку в Україні визнано терористичною. Відео розмістив у своєму Twitter блогер Денис Казанський.

Команда Лободи відповіла блогерові:

мовляв, співачці подарували футболку у Харкові ще навесні 2013 року, коли ніхто і гадки не мав, що з часом «Оплот» займе різко антиукраїнську позицію і зі зброєю в руках воюватиме на Донбасі проти України. Але навряд чи критики Лободи після цих роз’яснень змінили свою позицію, кажуть експерти.

І додають: доволі часто митця «штовхає» на певні заяви не так світогляд чи ідеологічні погляди, а банальне бажання заробити гроші, виступаючи у Росії. Адже в Україні не заборонено відвідувати Російську Федерацію з метою заробітку, зазначають і політики, і незалежні експерти.

Сотні тисяч українців їздять до Росії з метою заробітку, чимало українських політиків продовжують відвідувати Москву, вистачає і бізнесменів, які не згорнули свій бізнес на території Росії, каже музикант і політик Євген Рибчинський. Чому ж суспільство зосередило свою уваги тільки на музикантах?

«У представників української влади є інтереси у Росії, у декого – російські паспорти, їхні рідні живуть «за поребриком». Як же вони можуть засуджувати артистів, які розважають народ-агресор, якщо цей (український – ред.) народ їм самим байдужий?», – наголошує Рибчинський в дискусіях у соцмережах.

Виступи у Росії для людини, яка ототожнює себе з Україною – це справа її сумління, а не питання реакції влади, оскільки українська держава на заборонила відвідини Росії з метою заробітку, вважає народний депутат України Олександр Бригинець. За його словами, те саме стосується і українофобських заяв митців: якщо ці заяви не потрапляють під статті законів, вони залишаються на совісті митців.

Олександр Бригинець
Олександр Бригинець

Росії, й антиукраїнські заяви відомих, публічних людей є соціально значимими, то їх оцінка з боку інших відомих людей (у тому числі політиків і митців) обов’язково буде
Олександр Бригинець

«Якщо мова йде про виступи українських митців в анексованому Криму, про заклики змінити державно-територіальний устрій України, то у цьому випадку реакція силовиків має бути миттєвою. І не забуваймо: оскільки і виступи у Росії, й антиукраїнські заяви відомих, публічних людей є соціально значимими, то їх оцінка з боку інших відомих людей (у тому числі політиків і митців) обов’язково буде, раніше чи пізніше. Ця оцінка не дасть приховати ані фактів виступів у країні-агресорі, ні українофобських заяв, – і це призведе до ізоляції таких «зірок», – зазначив Бригинець у розмові з Радіо Свобода.

Заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука, коментуючи ситуацію довкола заяв Івана Дорна, додає: це – «заробітчанин», який їздить до Росії на заробітки.

Георгій Тука
Георгій Тука

«Це звичайнісінький заробітчанин, який поїхав «косити капусту» (заробляти гроші – ред.). Звісна річ: там, де йому платять кошти, – від нього чогось іншого очікувати безглуздо», – пояснив свою позицію Тука в ефірі телеканалу «112».

Виступи артистів у країні-агресорі – це зрада – музиканти

Щоправда, як зазначають фахівці, більшість знаних українських митців (артистів, музикантів, письменників) з перших днів військової агресії Росії проти України чітко виступили на підтримку України. Музиканти пишуть і виконують пісні на честь оборонців України, кілька сотень таких пісень об’єднані у цикл «Пісні АТО».

Ба більше, вони намагаються допомагати оборонцям України, як це робить народна артистка, легендарна акторка Ада Роговцева. Вона з перших днів війни відмовилась зніматись у теле- і кінопроектах у Росії, ба більше – зі своєю командою артистка постійно виступає перед бійцями у зоні АТО, передає кошти на потреби поранених бійців тощо. Для Роговцевої бійці – «хлопчики», з якими вона охоче спілкується та яких підтримує.

Ада Роговцева
Ада Роговцева

Я б хотіла звернутись до всіх хлопчиків зі словами, з якими до них дуже часто звертаються командири: щоб не доводилося сповіщати рідних, що вони поранені, або ще гірше
Ада Роговцева

«Я б хотіла звернутись до всіх хлопчиків зі словами, з якими до них дуже часто звертаються командири: щоб не доводилося сповіщати рідних, що вони поранені, або ще гірше… Живіть довго-довго і будьте здорові й неушкоджені. Це молитви мільйонів і мільйонів людей по світу. Ще мені дається, що немає жодної матері в Україні, яка б не молилась за вас», – звертається артистка до бійців, які боронять Україну на Сході.

Росіяни заочно засудили Роговцеву на три роки ув’язнення за підтримку українських військових і добровольців.

Лідер музичного гурту «ТаРута» Євген «Їжак» Романенко визнає: допоки в Україні не буде сформована індустрія шоу-бізнесу, артисти будуть шукати визнання і заробітків за кордоном. Але за умов гібридної війни, яку веде Росія проти України, виступи у країні-агресорі Романенко прирівнює до зради Батьківщині.

«Ще років 10-20 тому це (виступи у Росії – ред.) було зрозуміло, а зараз, коли Україна веде війну з агресором – Російською Федерацією це, чесно кажучи, для мене і нелогічно, і незрозуміло. У тих умовах, в яких зараз знаходиться Україна, такі поїздки до Росії для мене – це зрада своєї Батьківщини, бо наші хлопці воюють на Сході», – каже Романенко в інтерв’ю для Радіо Свобода.

Романенко також додає: українські митці об’єднали зусилля і вже понад три роки їздять на передову, виступають перед бійцями, гастролюють по звільнених містах Донбасу, збирають кошти на потреби Збройних сил, допомагають пораненим воїнам та родинам загиблих бійців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG