Доступність посилання

ТОП новини

Московський фестиваль документального кіно відкриють фільмом про Олега Сенцова


Олег Сенцов. Фільм «Процес», режисер Аскольд Куров
Олег Сенцов. Фільм «Процес», режисер Аскольд Куров

Фестиваль документального кіно «Артдокфест» відкривається у Москві фільмом «Процес», присвяченим судовому процесові над режисером Олегом Сенцовим. Це російська прем’єра картини, яку вже встигли показати у США і Європі (зокрема, на престижному фестивалі «Берлінале»). Про роботу над фільмом і особливе значення московського показу – режисер «Процесу» Аскольд Куров.

Фільм зроблений насамперед для російських глядачів

– Звичайно, для нас це було дуже важливо, насамперед тому, що таким чином ми хотіли привернути увагу до проблеми – до справи Олега Сенцова. І ми дуже очікували на російську прем’єру, довгий час вважали, що вона неможлива, тому що кілька російських фестивалів відповіли відмовою на наші заявки. І ось нарешті «Артдокфест» і Віталій Манський (російський режисер, продюсер, президент фестивалю «Артдокфест» – ред.) зважилися не просто включити до програми, а ще й відкрити фестиваль з цього фільму. Для нас це дуже важливо, тому що фільм зроблений насамперед для російських глядачів.

– Олег Сенцов знає про фільм і про його долю?

Для нього завжди важливо отримувати якийсь відгук від людей, і зокрема від колег

– Олег з самого початку знав про те, що я знімаю фільм. Я брав у нього дозвіл на те, щоб зустрітися з його сім’єю, з його дітьми. Олег знав і про те, що відбулася прем’єра в Берліні – буквально за кілька днів до неї ми йому повідомили про це. Звичайно, для нього це важливо, для нього завжди важливо отримувати якийсь відгук від людей, і зокрема від колег.

– У вашому фільмі глядач вперше побачить і маму Олега Сенцова, і його дітей. А мама Олега бачила готовий фільм?

– Ні, мама Олега не бачила, але бачила мама Саші Кольченка. Це було важким випробуванням – ще раз все пережити. Проте вона подивилася картину від початку до кінця.

Українська прем'єра фільму «Процес». Режисер фільму Аскольд Куров і Сестра Олега Сенцова Наталія Каплан (Кочнєва). Київ, 25 березня 2017 року
Українська прем'єра фільму «Процес». Режисер фільму Аскольд Куров і Сестра Олега Сенцова Наталія Каплан (Кочнєва). Київ, 25 березня 2017 року

– А в Криму вдалося показати цю картину?

Показ в Москві – це вже велика перемога. Поки я не бачу реально ніяких можливостей показати свою стрічку в Криму

– Для нас показ в Москві – це вже велика перемога. Сподіваюся, коли-небудь це стане можливим, але поки я не бачу реально ніяких можливостей показати свою стрічку в Криму.

– Ви сказали, що Олег Сенцов дав дозвіл на зйомки своєї сім’ї. Чи були якісь проблеми з іншими героями? Судячи з усього, Вам довелося знімати і прихованою камерою.

– Із героями проблем не було. Двоюрідна сестра Олега Наталя Каплан (це її псевдонім в соцмережах, справжнє прізвище Коченева) і адвокат Дмитро Дінзе одразу погодилися брати участь у зйомках фільму. Вони розуміли, що це важливо. Той епізод, про який ви говорите, справді знятий прихованою камерою під час передачі посилки Олегові в СІЗО Лефортово. Звичайно, там не можна було знімати відкрито. Це єдиний епізод, який знятий прихованою камерою.

– У картині є цитати з новин російських федеральних телеканалів. Наскільки для аас як для автора картини був важливий цей фон?

– Контекст політичного і громадського життя Росії був однією з важливих ліній фільму. Тому ми давали цитати з новин федеральних каналів без коментарів, щоб показати, як виглядає російська пропаганда в чистому вигляді. Крім того, нам дуже важливо було, щоб не залишалося інформаційних білих плям. І тому знадобився політичний аналіз. Для цього ми запросили Кирила Рогова, який пояснив і сенс політичних процесів, і сенс показового кримінальної справи Олега Сенцова.

– Ви знімали фільм про колегу, адже Олег – режисер. Це ускладнювало завдання чи навпаки, полегшувало?

Складно було не тому, що він колега, а тому що він людина, з якою я знайомий і якій дуже співчуваю. Тому це було емоційно важко

– Завдання було зняти фільм не про колегу. Я ніколи такого кіно не робив. Ця документалістика на межі публіцистики, журналістського кіно, фільму-кампанії на підтримку або фільму-жесту, як його назвав Віталій Манський. Тому доводилося вчитися, шукати, винаходити заново для себе якісь речі. Це було найскладніше. І складно було не тому, що він колега, а тому що він людина, з якою я знайомий і якій дуже співчуваю. Тому це було емоційно важко.

– Ви були знайомі з Сенцовим до початку процесу?

– Так, ми познайомилися за три роки до того, як все це сталося. Ми не були друзями, спілкувалися виключно з приводу кіно. Зустрілися перший і єдиний раз в Москві на прем’єрі фільму Сенцова «Гамер». А наступного разу побачилися лише в суді.

– Олег каже, що весь цей термін йому сидіти не доведеться, ви вірите в це?

Те, що його термін пов’язаний тільки з цією владою, мені здається, це очевидно

– Я радше не вірю в те, що ця система може проіснувати ще 20 років. Це неправдоподібно. Але кожного разу, коли здається, що ми досягли якоїсь межі і все це само собою завалиться, виявляється, що у цієї системи ще дуже багато прихованих резервів. І все ж дуже хочеться вірити і своїм відчуттям, і відчуттям Олега, що дійсно ця влада стільки не проіснує. А те, що його термін пов’язаний тільки з цією владою, мені здається, це очевидно.

– Якщо завтра Олег раптом опиниться на волі, що ви скажете йому?

– Напевно, нічого не скажу, просто потисну руку, обійму. Немає у мене ніякої заготовки на цей випадок – доведеться імпровізувати.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG