Доступність посилання

ТОП новини

«Російська «ПВК Туран» у Сирії: нові найманці Кремля чи пропагандистська вигадка?


Фотографії бійця «ПВК Туран» із твітеру Івана Сидоренка. Розслідувачі Conflict Intelligence Team переконані, що на них – журналіст Anna News Олег Блохін
Фотографії бійця «ПВК Туран» із твітеру Івана Сидоренка. Розслідувачі Conflict Intelligence Team переконані, що на них – журналіст Anna News Олег Блохін

Приватна російська військова компанія, у складі якої проти ворогів президента Сирії Башара Асада воюють вихідці з країн колишнього СРСР, переважно мусульмани.Від весни минулого року в інтернеті дедалі частіше говорять не тільки про ПВК Вагнера, але й про нову загадкову «ПВК Туран». Основним завданням її бійців, за інформацією прокремлівських сайтів і телеграм-каналів, є «контрпартизанська боротьба», «робота для виявлення лояльного до «Ісламської держави» мирного населення» і «знищення логістичних ланцюжків терористів», а кістяк «ПВК Туран» нібито складається з офіцерів колишніх радянських республік Центральної Азії і регіонів російського Північного Кавказу, які сповідують іслам. Автори нового розслідування Conflict Intelligence Team стверджують, що все це не більше ніж фейк, вигаданий та інсценований російськими пропагандистами.

Про ПВК Вагнера відомо багато – її бійці і сам «Вагнер», колишній командир 700-го окремого загону спецназу 2-ї окремої бригади спеціального призначення ГРУ Міноборони Росії Дмитро Уткін, неодноразово потрапляли в поле зору журналістів ще під час війни на сході України. Відомо, що тренуються «вагнерівці» на базі ГРУ в Молькіні (полігон у Краснодарському краї Росії – ред.), родичі бійців і самі службовці цього підрозділу кілька разів давали відверті інтерв’ю, петербурзьке видання «Фонтанка» навіть публікувало документи, з яких можна було скласти уявлення про структуру ПВК Вагнера і її втрати в Сирії.

Про «ПВК Туран» не відомо майже нічого -–лише кілька фотографій в інтернеті і кілька статей на відверто пропагандистських ресурсах, на кшталт сайту «Русская весна». Як же «туранівцям» вдалося зберегти інформацію про себе практично в повній таємниці? Розслідувачі з групи Conflict Intelligence Team (CIT) переконані, що відповідь на це запитання проста: «ПВК Туран» є вигадкою й інсценуванням одного з кремлівських пропагандистів у Сирії, кореспондента каналу ANNA News Олега Блохіна.

До листопада 2017 року «ПВК Туран» існувала виключно на папері – в інтернеті не було жодної фотографії її бійців або відеозаписів боїв із її участю. Так тривало до листопада, коли у твітері російського блогера Івана Сидоренка, який висвітлює війну в Сирії з позицій армії Башара Асада і сил, котрі його підтримують, з’явилися перші фотографії бійців «ПВК Туран», які позують зі зброєю на тлі сирійської пустелі (зараз цей твіт видалено).

Експерти CIT звернули увагу, що одна з цих фотографій – людини з автоматом у кузові пікапа – у багатьох деталях збігається зі світлиною, опублікованою Олегом Блохіним у своєму акаунті в соціальній мережі «ВКонтакте». Зброя – точно такий же доопрацьований автомат Калашникова, як і на фото «бійців ПВК Туран». Сам пікап точно такого ж забарвлення і з таким же тентом неодноразово з’являється в репортажах Блохіна з Сирії. Екіпірування «туранівця», що стоїть у кузові пікапа, до найдрібніших деталей збігається з тим, що можна побачити на фото Олега Блохіна з сирійського міста Дейр-ез-Зор. У фейсбуці Блохіна є відео, де він їде в цьому екіпіруванні сирійською пустелею в кузові пікапа.

Що стосується другої людини, зображеної на «фото бійців «ПВК Туран», то її особу встановити складніше. За однією з версій CIT, це може бути товариш Блохіна, колишній оператор російського телеканалу «РЕН ТВ» Олександр Ричков, який у 2017 році працював у Сирії як фрілансер. Деталі екіпірування – тактичні окуляри, годинник, шолом – все збігається з фотографіями Ричкова з Дейр-ез-Зора, опублікованими в його фейсбуці. Бентежить хіба що зовсім «неспортивний» живіт людини на фотографії «Турана»– Ричков може похизуватися його відсутністю.

Щоправда, в Conflict Intelligence Team припускають, що в ролі другого «туранівця» на знімку Івана Сидоренка міг бути зафіксований не Ричков, а хтось інший. На думку експерта групи Руслана Левієва, це не робить менш достовірною версію про те, що історія «ПВК Туран» – вигадка від початку і до кінця. В основу цієї вигадки могла лягти історія «мусульманських батальйонів» радянського спецназу, які воювали в Афганістані, а крім Олега Блохіна, у створенні міфу про «ПВК Туран» могли брати участь бійці автономного формування Сирійської арабської армії (урядових сил – ред.) «Сили Тигра» («Кават ан-Німр»), яких Блохін, судячи з його публікацій в соціальних мережах, супроводжує в Сирії.

Детальніше про історію «ПВК Туран» – реальну і міфічну – Руслан Левієв розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Перші повідомлення про «ПВК Туран» з’явилися в квітні 2017 року. Наприклад, стаття на сайті «Русская весна» про те, що в Сирію прибув «контрпартизанський спецзагін з країн колишнього СРСР». Крім цього, про «ПВК Туран» почали повідомляти наближені до провладних джерел люди, які пишуть про сирійську війну, – наприклад, блогер Іван Сидоренко. Незабаром з’явилися повідомлення на кшталт: «Міністерство закордонних справ Казахстану спростувало, що країна направляє своїх солдатів до Сирії», чиновники в Киргизстані виступили з таким же спростуванням. З цих чуток виріс такий ось невеликий галас, і чиновникам цих країн довелося виправдовуватися і говорити, що вони своїх військових до Сирії не направляють (російські ЗМІ, наприклад, агентства «РБК» і «ТАСС», пов’язують ці спростування зі словами представників Туреччини та Росії про можливу участь казахських і киргизьких військових у завершальній стадії сирійської операції – підтримці порядку в так званих «зонах деескалації» –ред.).

– Якою постає «ПВК Туран» з тих статей і постів, про які Ви говорите?

– У найпершій статті просто було написано, що це вихідці з колишніх республік СРСР, таких, як Таджикистан, Киргизстан, Казахстан, Узбекистан. Там не було докладнішого опису і нічого не говорилося про те, наприклад, що це обов’язково повинні бути колишні військовослужбовці або, наприклад, колишні спецназівці. Не йшлося про те, де їх готують, хто їх готує, під чиїм командуванням вони діють. При тому що, якщо це вихідці з декількох країн, то зібрати їх разом досить важко: у такого підрозділу повинна бути якась давно наявна структура. У статті був очевидний натяк на те, що це люди східної зовнішності, можливо, мусульмани.

– Як один із основних доказів того, що «ПВК Туран» є вигадкою і фактично інсценуванням однієї людини, Ви наводите фотографії, на яких нібито зображені її бійці. Що це за знімки і що з ними не так?

– Ми від самого початку були впевнені, що «ПВК Туран» – це вигадка і «фейк». Коли з’являються справжні ПВК, повідомлення про це надходять не тільки від якихось блогерів, а й від джерел, наближених до влади, наприклад, до Міноборони (Росії – ред.). Наприклад, повідомлення про те, що ця ПВК перебуває під командуванням тієї чи іншої людини або організації. Нічого такого цього разу не було, тому ми й були впевнені, що це «фейк». Ми бачили таке на Донбасі, коли сталася часткова заморозка конфлікту. У цей період ми постійно стикалися з повідомленнями, що на Донбасі з’явилися нові ПВК: наприклад, «ПВК Мар», «E.N.O.T. Corp» і їм подібні.

Коли ми досліджували такі ПВК, ставало ясно, що це просто люди, втомлені від того, що нічого не відбувається, вирішили придумати свою ПВК і просто зробити на цьому піар або заробити грошей. Досить зробити кілька фото зі зброєю в руках. Ми думали, що «ПВК Туран» – це приблизно те ж саме, поки в листопаді 2017 роки не з’явилися знімки її найманців зі зброєю в руках, які позують десь у Сирії. На фото вони в хорошому обмундируванні, з хорошою зброєю. Ми зацікавилися цими знімками. Наc також зацікавило, що приблизно в той же самий час у виданні Baltnews.lv (як відзначають в CIT, ризька організація Re:Baltica раніше встановила афілійованість цього видання з російським державним медіахолдингом «Росія сьогодні» – ред.) вийшло інтерв’ю з нібито одним з найманців «ПВК Туран» естонського походження. Текст статті був схожий на пропагандистську летючку.

Ми взялися за дослідження цієї «фотосесії» бійців «ПВК Туран» і досить швидко виявили схожість зі знімками самого Олега Блохіна, які він публікував у соціальних мережах. За Олегом Блохіним ми стежимо досить давно, бо він досить активний у соцмережах і публікує багато фото і відео з Сирії. Ми вирішили, що Блохін може бути просто знайомий з бійцями, але виявилося, що на знімках він сам. Повна схожість в екіпіруванні, в формі одягу. Другим учасником фотосесії міг стати колишній оператор «РЕН ТВ» Олександр Ричков. Крім того, як тільки з’являлися повідомлення про те, що «ПВК Туран» діє, наприклад, в Пальмірі, там же з’являвся і Олег Блохін. Коли писали, що «ПВК Туран» діє в провінції Хама, Блохін знову опинявся саме там. Кожне таке повідомлення виявлялося пов’язаним з Олегом.

Пікап Toyota Tundra в репортажі ANNA News. Автомобіль точно такого ж забарвлення і з таким же тентом на кузові, стверджують у CIT, фігурує на першій фотографії «бійців «ПВК Туран».

– У чому, на Ваш погляд, може бути мета інсценування існування «ПВК Туран»?

– У нас є кілька версій. Яку з них назвати основною, залежить від того, скільки людей спочатку знали про те, що це інсценування. Якщо тільки Олег Блохін, то, напевно, його ідея була просто в тому, щоб зробити на цьому піар, побачити, наскільки масово «пішла» його історія, як розійшлися його фотографії. Тому що дійсно ці фотографії активно публікувалися в провладних блогах, у різних прокремлівських аналітиків. Багато хто повірив в існування «ПВК Туран». Можливо, для нього це предмет гордості: ось, я вкинув таку дезінформацію, всі їй вірять, я можу керувати цією дезінформацією.

Нашивка «ПВК Туран» (праворуч) і логотип угруповання «Хезболла»
Нашивка «ПВК Туран» (праворуч) і логотип угруповання «Хезболла»

З іншого боку, він навіть у своєму профілі як місце роботи пише «ПВК». Можливо, він, маючи можливості, контакти, зв’язки в Сирії з різними проасадівськими угрупованнями, дійсно має ідею створити коли-небудь справжню ПВК, але, зіткнувшись з тим, наскільки це складно, він вирішив поки обмежитися ось такою вигадкою. З третього боку, можливо, що саме видання ANNA News (прокремлівське агентство, створене в сепаратистській грузинській Абхазії – ред.) знає про цю вигадку і якось керує цими інсценуваннями. Тоді пояснення може бути в спробі привернути якесь фінансування з боку Кремля, показати Кремлю, свідомо його обманюючи, що є «ПВК Туран», вона успішно діє в Сирії і треба її якось підтримати, виділити якесь фінансування.

– Як насправді з «приватними військовими компаніями» в Сирії? Чи діє там хтось, крім ПВК Вагнера?

– Ми впевнені, що якщо брати вихідців з Росії і країн колишнього СРСР, то в Сирії діє одна-єдина ПВК – це ПВК Вагнера. У Росії інших ПВК існувати не може, тому що всі вони повинні контролюватися державою і працювати на одного замовника – державу. У нас є ще одна ПВК, крім ПВК Вагнера, це RSB-Group, але вони ще далі від поняття «приватної військової компанії», ніж Вагнер. Максимум, чим вони займалися, – це розмінування в Лівії. Ніяких бойових дій вони ніколи не вели. У них немає свого тренувального центру з бойовою технікою або важкою зброєю.

Олег Блохін у розмові з Радіо Свобода категорично відкинув твердження про те, що «ПВК Туран» – створена ним вигадка. «Туран» може піти в нікуди, а може і з’явитися у всій красі і заявити про себе. Не поспішайте, на все свій час. Прийде він чи ні, поки не знаю», – написав він у відповідь на одне з повідомлень кореспондента в соціальній мережі «ВКонтакте». При цьому Блохін погодився з тим, що деталі його екіпірування дивним чином збігаються з фотографією «туранівця» в кузові пікапа. Олександр Ричков, за його словами, не має до цієї історії ніякого стосунку і нібито зовсім не схожий на другого бійця «ПВК Туран» з фотографії (того, що стоїть на землі).

Експерти Conflict Intelligence Team у своєму розслідуванні, крім іншого, припустили, що «сирійський журналіст» Ріяд-Фарід Хіджаб, який написав ту саму статтю про бійця «Турана» естонського походження для видання Baltnews.lv, і Олег Блохін – це одна і та ж особа. Блохін відкинув і це припущення, надіславши Радіо Свобода скріншоти свого листування з Хіджабом, в якому той просить у Блохіна дозволу на використання його фотографій ламаною російською мовою. Появу в відеорепортажі ANNA News з Дейр-ез-Зора того ж пікапа, що і на фото «туранівців», Блохін назвав «збігом».

Олександр Ричков відкинув у листуванні з Радіо Свобода причетність до зйомки на тлі пікапа в ролі бійця «ПВК Туран». За його словами, він «працює в Сирії як телеоператор-фрілансер і принципово не носить військову форму».

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG