Доступність посилання

ТОП новини

Термін «гібридна війна» використовують, щоб прикрити свою бездіяльність – Смешко


Бійці Центру спеціальних операцій «А» СБУ під час вишколу на сході України (архівне фото)
Бійці Центру спеціальних операцій «А» СБУ під час вишколу на сході України (архівне фото)

Гість програми «Ваша Свобода»: Ігор Смешко, екс-голова СБУ, екс-начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони.

Віталій Портников: РНБО схвалила законопроект «Про національну безпеку України». Пане Смешко, що може реально змінити цей законопроект, як Ви вважаєте? Чи дійсно у нас немає такого законодавства і потрібно ухвалювати нове?

Ваша Свобода | Яка стратегія національної безпеки потрібна Україні?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ми є свідками політичних шоу і проголошених гасел, ніж змістовних змін

– Останнім часом ми є свідками політичних шоу і проголошених гасел, ніж змістовних змін системи демократичних органів влади і системи сектору безпеки й оборони. У нас немає закону на кшталт закону 1947 року США про національну безпеку, який і створив сучасну систему побудови збройних сил, систему взаємодії збройних сил зі спецслужбами. Кожен новий президент просто уточнює завдання.

3,5 роки триває війна – не маємо стратегічної концепції, які нам потрібні ЗСУ

У нас ми почули гасло, що закон буде поданий, але не бачили навіть проекту. 3,5 роки триває війна – на сьогодні так і не маємо стратегічної концепції, які нам потрібні ЗСУ, сухопутні війська, ВПС, ВМС, яка система спецслужб, правоохоронних органів, яка система координації, планування. Тут навіть не тактичні дії, а просто декларація про наміри.

– Документ існує. Його бачили експерти, які працюють в РНБО, які були також представниками Північноатлантичного альянсу, США, ЄС. Мета їхньої роботи – привести українські закони у відповідність до стандартів країн-членів НАТО...

Ігор Смешко
Ігор Смешко

Не існує стандартів НАТО. З точки зору нацбезпеки, сумісних для всіх країн. Є мета – досягнути уніфікації. Але до цього часу не досягнута

– Не існує жодних стандартів НАТО. З точки зору нацбезпеки, їх немає сумісних для всіх країн. Всі збройні сили країн-членів НАТО мають свої національні стандарти. Всі ці країни історично по-різному будували свої збройні сили, спецслужби і таке інше. Є мета – досягнути уніфікації. Але до цього часу не досягнута. Ми всі часи руйнували систему, яка була елементом великої системи і виграла Другу світову війну...

Не все, що нам рекомендується в умовах сучасної війни з конкретним ворогом – Російською Федерацією, треба поспішати приймати, прикриваючись гаслом «стандарти НАТО»

Не все те, що нам рекомендується в умовах сучасної війни з конкретним ворогом – Російською Федерацією, не треба поспішати приймати, прикриваючись гаслом «стандарти НАТО».

Немає стандартів НАТО у грошовому забезпеченні. У всіх серйозних арміях світу це система – посадовий оклад, військове звання і вислуга за роки. Зруйнована ця система була після 2005 року, коли почали призначати на військові посади цивільних людей – їм треба було зробити посадовий фантастичний оклад. Це призвело до приватизації силових структур політичними призначенцями.

Я не отримав жодної своєї посади за політичною квотою. Системи, якою я керував у 2003-2005 роках, допомогла пройти Майдан без крові. Її професіоналізм дозволи зупинити дві сторони за крок. Відразу була демонтована політичними призначеними псевдопартіями

Я не отримав жодної своєї посади за політичною квотою. Усі посади до 2005 року – це посади в ЗСУ, які за визначенням є абсолютно аполітичні. Щодо системи, якою я керував менше від двох років (у 2003-2005 роках), то вона допомогла пройти Майдан без крові. Її професіоналізм дозволив зупинити дві сторони за крок до першої крові. Вона відразу була демонтована політичними призначеними псевдопартіями, які тільки прикривалися демократичними шатами.

– Пане Смешко, а який закон Ви хотіли б побачити?

– Для початку не треба робити речі, які робляться зараз, коли є закон про оборону, мобілізацію, є Конституція, яка в разі агресії проти країни, дає абсолютно чіткий воєнний протокол дій президенту і всім іншим посадовим особам по застосуванню ЗСУ по відбиттю агресії проти країни.

Коли 3,5 роки війна не називається війною і через 3,5 роки ухвалюється закон, який заднім числом намагається колективно розвести відповідальність за невиконання Конституції, закону про оборону...

У США питання війни і миру ухвалює вище воєнне керівництво. Це три особи – президент, міністри оборони і закордонних справ. У виключних випадках два – президент і міністр оборони. А потім майже два місяці президент має можливість вести бойові дії, а потім звертатися до Конгресу.

Із початку існування людства жодної війни не було не гібридної. Сьогодні цей термін використовують, щоб прикрити бездіяльність

Сьогодні законодавство, яке було напрацьоване до 2005 року, був прописаний алгоритм дій, заднім числом змінюється з тим, щоб зробити димову завісу і розмити відповідальність, відійти ще більше від прописаних, до речі, на досвіді світових воєн, світового розвитку воєнного мистецтва, розмивається у формулюваннях, які потім можуть бути просто новиною, що щось робиться.

«Маємо тільки те, що маємо» з однієї причини – Захід хоче застабілізувати соціально-економічне положення у своїх країнах і не хоче турбуленції

Від самого початку існування людства і до сьогодні жодної війни не було не гібридної. На сьогодні цей термін використовують для того, щоб прикрити свою бездіяльність.

Немає союзників, ми не є членом жодного договору, крім зміцнення економіки, армії, дипломатичної складової і інформаційної, інших рецептів просто не існує

Думаєте, що в Стародавньому Римі воювали, але водночас не торгували з тим, з ким воюють, чи не розвивали дипломатичні відносини? Усі війни – це чотири елементи: воєнний, економічний, дипломатичний і інформаційний.

На сьогодні ми «маємо тільки те, що маємо» з однієї причини: Захід не має стратегії стосовно подальшого розвитку демократичної цивілізації у світі. Це демократичні країни, які хочуть стабілізувати соціально-економічне положення у своїх країнах і не хочуть турбуленції, не хочуть вирішувати за когось якісь питання.

– Як ми маємо з правової точки зору реагувати на ці речі, пане Смешко?

– Які правові питання під час війни? Під час війни потрібне законодавство країни і підготовлена армія, щоб вести війну в умовах, які є. Якщо умови, коли немає союзників, ми не є членом жодного договору, крім зміцнення економіки, армії, дипломатичної складової і інформаційної, інших рецептів просто не існує.

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG