Доступність посилання

ТОП новини

Дочка друга Путіна вимагає внести батька до санкційних списків


Ольга Литвиненко
Ольга Литвиненко

Ольга Литвиненко, дочка ректора Гірничого університету в Петербурзі Володимира Литвиненка, вимагає внести його до санкційних списків у Європі. Якщо це зроблять, Литвиненку буде заборонений в’їзд до ЄС, а його активи в цих країнах будуть заарештовані.

«Нещодавно в Литві був ухвалений «Закон Магнітського», – нагадує Ольга Литвиненко. – І я виступила з ініціативою внесення мого батька до списку санкцій в рамках цього закону».

За її словами, в Сеймі Литви була «дуже цікава і жвава дискусія», і її доповідь «викликала величезний інтерес у парламентарів».

Закон забороняє в’їзд до Литви людям, які пов’язані з корупцією, відмиванням грошей і порушенням прав людини. Насамперед – росіянам. Жінка вважає, що саме такою людиною є її батько, близький друг російського президента Володимира Путіна, його довірена особа та ймовірний начальник штабу.

Перше – він пов’язаний зі злочинами проти прав людини. Мій батько три рази керував виборчою кампанією Путіна і зараз входить до переліку довірених осіб президента Росії

«Перше – він пов’язаний зі злочинами проти прав людини. Мій батько три рази керував виборчою кампанією Путіна і зараз входить до переліку довірених осіб президента Росії. Ми чудово знаємо, що в Росії за Путіна був абсолютно знищений сам інститут прав людини як такий, – наголошує Ольга. – Тому мій батько є поплічником Путіна і пособником банди Путіна проти свободи слова і прав людини».

******

Володимир Литвиненко очолював штаб Путіна у 2000-му, 2004-му і 2012 роках. Також він великий акціонер компанії «ФосАгро» і власник елітної нерухомості. Його статки оцінюють в один мільярд доларів, що дало ЗМІ привід називати його «найбагатшим ректором Росії».

Перші акції Литвиненко отримав під час справи ЮКОСа: основним активом «ФосАгро» була компанія «Апатит», яка контролювалася групою «Менатеп» Михайла Ходорковського.

Ольга Литвиненко в інтерв’ю Радіо Свобода розповідала, що у законних акціонерів компанію «просто забрали»: «На них вийшла людина, яка позиціонувала себе другом і наближеним до Путіна, людям було пояснено, що якщо ви зараз не продасте підприємство за дуже низькою ціною, то воно просто повторить долю ЮКОСа і буде зруйноване. Тому акціонери продали його за заниженою вартістю».

Литвиненка називають також справжнім автором дисертації «Стратегічне планування відтворення мінерально-сировинної бази регіону в умовах формування ринкових відносин», яку майбутній президент Росії захистив у 1997 році. У 2006 році співробітники інституту Брукінгса у Вашингтоні встановили, що дисертація є плагіатом. 16 із 20 сторінок, якими починається ключова частина роботи Путіна, відповідають статті «Стратегічне планування і політика» професорів Вільяма Кінга і Девіда Кліланда, опублікованій у 1978 році.

Ольга Литвиненко з 2007-го по 2011 рік була депутатом Законодавчих зборів Санкт-Петербурга від партії «Справедлива Росія». Але потім вступила в конфлікт із батьком. За її словами, батьки викрали в неї старшу дочку Естер-Марію і відмовилися віддавати дівчинку.

«Народиш іще, а це тепер буде наша дочка», – за її словами, заявили їй батько і мати.

Ольга, за її словами, намагалася судитися з батьком і писала листи всім – від свого покровителя Сергія Миронова до Володимира Путіна. Але проти її батька ніхто не смів сказати ні слова. І тоді вона вирішила втекти з країни. Зараз вона живе в Польщі, де отримала громадянство, і продовжує домагатися того, щоб їй повернули Естер-Марію. Але поки безуспішно. Натомість Володимир Литвиненко оголосив дочку зниклою в Росії і зміг отримати права опікуна над Естер-Марією від її біологічного батька.

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG