Доступність посилання

ТОП новини

«Кремлівські списки»: тавро на російській еліті


Будь-хто з тих, хто опинився у «кремлівському списку», може стати в майбутньому об’єктом санкцій з боку Білого дому. Така перша реакція американських експертів на публікацію доповіді, яка містить цей список.

Список чільних російських чиновників і олігархів, оприлюднений Міністерством фінансів США, виконує саме те завдання, яке було поставлене перед адміністрацією американськими законодавцями: він оприлюднює імена людей, які забезпечують функціонування російської системи державного управління та її олігархічної економіки.

– Цей документ, по суті, є списком видатних державних чиновників і олігархів, що дуже нагадує рейтинги журналу «Форбс», – говорить Вільям Померанц, заступник директора Кеннанівського інституту при Вільсонівському центрі у Вашингтоні. – З оприлюдненого списку неможливо зробити висновок про те, чи провели Міністерство фінансів і американська розвідка серйозне розслідування щодо кожного імені, включеному до цього переліку. Цікаво, що в супровідній заяві особливо застережено, що список не є підставою для запровадження санкцій щодо внесених до нього людей і не свідчить про існування якихось обмежень щодо них із боку США. Що, з моєї точки зору, перетворює усе це на менш значну подію, ніж очікувалося.

– Але нам відомо лише про несекретну частину цієї доповіді. У її засекреченій частині має бути дуже цікава інформація про джерела доходів цих людей, імена їхніх близьких, які є власниками чи бенефіціарами їхніх активів. Укупі цей документ може виглядати не так уже й беззубо?

– Так, вони оприлюднили несекретну частину документа, де не міститься ніяких деталей про цих людей. Можна припустити два варіанти: або Конгрес справді отримав дуже детальний звіт щодо російської еліти, який буде триматися в секреті, або те, що ми бачимо, – це, по суті, і є результат багатомісячного розслідування, і в ньому насправді немає великої інформації про цих людей.

– Сюрпризом для деяких спостерігачів стало і те, що в списку опинилися імена як затятих прихильників Володимира Путіна, так і його опонентів. Відомо, наприклад, що деякі російські опозиціонери закликали Міністерство фінансів США не вводити до списку супротивників Путіна – незалежно від розміру їхніх статків.

– Це так. Я, наприклад, зауважив, що у списку опинилося ім’я Бориса Титова, уповноваженого при президенті з прав бізнесменів, який критикував Володимира Путіна. Михайло Федотов, голова президентської Ради з розвитку громадянського суспільства, також внесений до цього списку. Дійсно, наявність у ньому кількох імен викликає подив.

Михайло Федотов теж потрапив до списку
Михайло Федотов теж потрапив до списку

– Чи можна сьогодні сказати, що, власне кажучи, побоювання Москви з приводу списку були значно перебільшені?

– Найбільше людей у Москві турбувало те, що на занесених до цього списку будуть накладені санкції, хоча таке завдання не ставилося Конгресом. Зараз зрозуміло, що поява у списку не тягне автоматичних санкцій. Росіян турбувало також те, що у звіті будуть на загальний огляд представлені їхні активи, приховувані на Заході, і це виставить їх у вкрай негативному світлі, з огляду на те, що, відповідно до російського законодавства, вони повинні повернути свої статки до Росії. Цього також не сталося. Я побачив, що деякі російські чиновники кепкують із цього списку. Не знаю, чи мають рацію вони, чи ні. Зрозуміло, що Конгрес, який зобов’язав адміністрацію США створити перелік близьких до Путіна олігархів, не хотів отримати список, від якого легко б могли відмахнутися в Москві. Важливо і те, що багато російських олігархів страхалися появи своїх імен у цьому списку, вважаючи, що жоден західний інвестор не буде мати з ними справ, з ними розірвуть відносини західні фінансові інститути.

– Чи означає це, що у критиків Путіна є привід для розчарування?

– Критики повинні усвідомлювати, що цей епізод – лише один приклад широкомасштабної політики Конгресу, націленої на те, щоб не дозволити адміністрації Дональда Трампа скасувати або послабити санкції проти Кремля. Тому треба розуміти, що свобода президента Трампа і його адміністрації у формулюванні російської політики значно обмежена. Коли адміністрація має можливість обрати варіант дій, вона вибирає м’якший.

Багато тих, хто є у списку, можуть відчути наслідки появи в ньому своїх імен уже дуже скоро, бо вони відтепер позначені тавром великої підозри. Ведення справ із ними може мати вигляд занадто ризикованої справи для законослухняного американського бізнесу, вважає політолог, професор університету імені Джорджа Мейсона Ерік Ширяєв.

– Це напівзахід. Це напівсанкція. Її ефективність буде залежати від сприйняття цього списку в майбутньому. Треба думати, що список, найімовірніше, вплине на ставлення багатьох американських бізнесменів і політиків до людей, згаданих у ньому. З одного боку, санкцій немає, є лише імена людей, наближених до уряду. Але з іншого боку, поява імені в цьому списку, з огляду на те, наскільки законослухняні американські підприємці, може привести їх до рішення відмовитися від розвитку відносин із росіянами, внесеними до списку, бо це гарантує проблеми. І друге: в цьому документі з’явився новий термін «напівдержавні структури». Ці структури фактично керують російською економікою, політикою, соціальним життям. Чи то цей термін з’явився в доповіді випадково і ми скоро про нього забудемо, чи то це буде преамбулою до великої політики на майбутнє, тобто обмеження їхньої діяльності в глобальному масштабі…

– Іншими словами, на відміну від інших спостерігачів, Ви вважаєте, що цей список навішує ярлик недоторканних на тих російських громадян, хто туди потрапив?

– Для американської юриспруденції тавро важить багато. Це попередження: не торкайся цих людей, тримайся осторонь, чекай подальших законопроектів і рішень. Це напівзахід, але він, як мені здається, недооцінюється багатьма, хто говорить, що їм не страшно, що це просто погроза. Насправді це серйозно.

Володимир Путін поруч із віце-прем'єром Дмитром Рогозіним, який потрапив до американського списку
Володимир Путін поруч із віце-прем'єром Дмитром Рогозіним, який потрапив до американського списку

– Подих полегшення, що пролунав у Кремлі, передчасний?

– Це дуже цікава комбінація, феномен. Чи будуть подальші санкції, чи ні? Це надає невизначеності політиці й тривожності. Цей список серйозно вплине на політику і на економічні відносини.

– Але ж має бути ще секретна частина списку, про яку ми нічого не знаємо. Що там може бути, на Ваш погляд? Адже цікаво, що напередодні кілька законодавців висловили задоволення після брифінгу про майбутні санкції, зробленого в Конгресі представниками Білого дому.

– Найімовірніше, в майбутньому з’являться навмисні витоки. Я думаю, що цей список припускає якісь санкції, які будуть проходити, я б сказав, напівофіційно, «в сутінках». Це можуть бути обмеження на міжнародні контракти, політичний тиск, перешкоди розвиткові бізнес-відносин, які б відбулися, якби цей список не з’явився.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

XS
SM
MD
LG