Доступність посилання

ТОП новини

На Волл-стріт – найбільше за сім років падіння курсів акцій


У понеділок на американських фондових біржах відбулося різке падіння курсів акцій. Два з трьох головних ринкових індексів знизилися більш ніж на 4 відсотки. Нафта, що видобувається у США, подешевшала на 3 відсотки.

Індекс Dow Jones, який відображає вартість акцій 30 найбільших американських компаній, упав на 1175 пунктів, або на 4,6 відсотка, що є найбільшим падінням із серпня 2011 року. У попередні три дні торгів на Волл-стріт курси акцій також різко знижувалися. В результаті індекси Dow Jones і S&P 500 втратили майже 9 відсотків у порівнянні з рекордним рівнем, досягнутим усього 10 днів тому.

Услід за цим відбулося падіння котирувань на ринках в Азії і Європі.

​Таких струсів не було на американських фондових біржах щонайменше протягом останніх двох років. За словами трейдерів, настрої в понеділок на біржах були близькі до панічних.

  • Падіння курсів акцій розпочалося після появи даних про те, що нарешті почалося помітне зростання заробітної плати у Сполучених Штатах на тлі низького безробіття. (Незважаючи на відновлення економіки США після кризи, ріст зарплат був незначним. Викликане цим невдоволення великої частини населення було важливим фактором у передвиборчій кампанії Дональда Трампа).
  • Це, у свою чергу, може вести до підвищення інфляції: компанії більше платять своїм співробітникам, щоб утримати їх, і змушені будуть підвищувати ціни на товари.
  • Гравці на ринку чекають унаслідок цього більш значного, ніж передбачалося раніше, підвищення Федеральною резервною системою (аналогом центрального банку у США) мінімальної ставки за кредитами – як заходу боротьби з інфляцією.
  • Це зробить кредит дорожчим, що утруднить доступ інвесторів до капіталу і буде перешкоджати зростанню котирувань на фондових біржах.
  • Зниження корпоративних доходів робить купівлю акцій менш привабливою для інвесторів і призводить до зниження котирувань.
  • Після майже 9 років невпинного зростання курсів акцій ринок, за оцінками багатьох фахівців, виявився «перегрітим», таким, що перевищує «природне» співвідношення курсів акцій і прибутковості компанії.
  • Багато аналітиків очікували масштабної корекції котирувань на фондових біржах. Зараз фахівці ставлять запитання, чи є це короткостроковим коригуванням, чи ознакою істотніших проблем.
  • Падіння котирувань на ринках призводить до того, що інвестори виводять кошти з ринку акцій. Це може призводити до зростання курсу долара і цін на золото.
  • Ціни на нафту, як і на інші товари, можуть знижуватися, хоча вони визначаються насамперед балансом попиту і пропозиції на ринку.

Перше за президентства Дональда Трампа серйозне падіння на Волл-стріт спровокувала заява Білого дому, в якій ідеться про те, що фундамент американської економіки залишається надійним. Із такою оцінкою згодні багато спостерігачів, яких цитують сьогодні американські газети. Вони називають корекцію здоровим явищем і кажуть, що на тлі підвищення прибутковості американських компаній і піднесення рівня зростання економіки, якій сприяє податкова реформа, багаторічна тенденція зростання курсів акцій, найімовірніше, збережеться.

  • Президенти США загалом намагаються не коментувати ситуацію на ринках саме через її непередбачуваність.
  • Дональд Трамп, однак, неодноразово називав як свою заслугу зростання котирувань на ринках. Нинішнє падіння сам Трамп поки не коментував.

Матеріал повністю – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

XS
SM
MD
LG