Доступність посилання

ТОП новини

«Hyperloop на Троєщину» та «Ryanair на Рясне»: як соцмережі кепкували із заяв міністра Омеляна


Так виглядає проект Hyperloop Ілона Маска.
Так виглядає проект Hyperloop Ілона Маска.

21 лютого на сторінці Міністерства інфраструктури України з’явилось повідомлення про брифінг на тему «Hyperloop в Україні». Активні користувачі соцмереж одразу почали робити припущення щодо можливої сенсаційної заяви міністра Володимира Омеляна: хтось очікував на реалізацію проекта Ілона Маска в Україні, хтось вихід авіакомпанії-лоукостера Ryanair на український ринок, а хтось просто чекав сенсаційної розв’язки цієї історії. Однак на практиці виявилось, що Омелян анонсував появу тестового майданчика Hyperloop в Україні, якою займатимуться члени Академії наук, «Південмаш» та Укроборонпром. Радіо Свобода відтворило хронологію подій: від таємничої заяви Міністерства до реакції соцмереж на розриття змісту цієї заяви.

Так званий «Хайперлуп» або «Гіперпетля» – це концепція, яку ще в 2013 році запропонував американський підприємець, винахідник Tesla та PayPal Ілон Маск.

За задумкою, це специфічна «магістраль», герметична капсула на аеродинамічній подушці, яка зможе дуже швидко рухатись по спеціально облаштованій трубі.

В концепції «Хайперлупу» є можливість розвитку його швидкості до 600 км/год, а першими містами, які сполучить швидкісна система, мають стати Лос-Анджелес і Сан-Франциско. Конструкція дозволятиме не лише пасажирські, а й транспортні перевезення.

«Хайперлуп» в його початковій концепції все ж виявився надто дорогим і технічно неможливим для втілення, тому кілька груп ентузіастів взялися допрацьовувати ідею самостійно. Сам Ілон Маск теж не відмовився від доопрацювання проекту, оголосивши конкурс на найбільш вдалу концепцію «Hyperloop». Яким чином ця ідея могла б бути реалізованою в Україні? Це питання тримало інтригу в соцмережах майже добу.

Лише три слова: «Hyperloop в Україні»

21 лютого на сторінці Міністерства інфраструктури у Фейсбуці з’явився анонс прес-конференції із загадковою темою «Hyperloop в Україні». Загадкова публікація одразу викликала ажіотаж коментаторів.

Чи дійсно мова йде про інноваційний вид транспорту? Користувачі соцмереж одразу почали жартувати про ймовірність появи його в Україні.

Були й політичні аналогії:

Багато користувачів жартували про «Хайперлуп», згадуючи про метро на Троєщину та маршрутки на Рясне.

«Hyperloop» це Ryanair?

21 лютого портал ЦТС помітив, що літак Ryanair вилетів із Дубліна й приземлився в Києві о 20:50. Лайнер Boeing 737-8AS використовується авіакомпанією в корпоративних цілях, тому виникло припущення, що на його борту можуть бути представники менеджменту Ryanair.

То до чого ж тут «Hyperloop»? Користувачі запідозрили, що насправді на прес-конференції міністр розповість про деталі раніше анонсованої появи Ryanair в Україні.

Скріншот із Flightradar із траекторією польоту лайнера, яким, ймовірно, летів в Київ менеджмент Ryanair
Скріншот із Flightradar із траекторією польоту лайнера, яким, ймовірно, летів в Київ менеджмент Ryanair

Що ж було насправді?

22 лютого міністр інфраструктури Володимир Омелян провів прес-конференцію на тему «Хайперлуп» в Україні», на якій насправді розповів про старт розробки власної швидкісної залізниці на базі технології Hyperloop. Міністр повідомив, що компанія, яка буде займатись розробкою проекту, називатиметься Hype.ua​. ​

Будівництво тестового майданчика розпочнеться наступного року в місті Дніпрі на кошти приватних інвесторів.

Соцмережі відеагували на анонсовану Омеляном новацію розчаруванням:

Міністр Омелян зазначив, що реалізація даного проекту розділена на три етапи: в цьому році має бути завершена експертна оцінка проекту Академією наук, на другому етапі – в 2019 році планується запуск тестового майданчика в Дніпрі, а на третьому етапі – вже саме будівництво.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Саковська

    Народилася у 1994 році в Києві. У 2015 році закінчила Національний університет «Києво-Могилянська академія» за спеціальністю філософія та релігієзнавство. На Радіо Свобода – із 2015 року. Працюю з соціальними медіа, пишу про кіно

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG