Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ: повідомлення про холеру в Маріуполі та Азовському морі не підтвердились


Ілюстраційне фото. Азовське море
Ілюстраційне фото. Азовське море

На початку липня у ЗМІ з’являлись повідомлення щодо небезпеки епідемії холери в місті Маріуполі й Азовському морі. Про це писали сайти, які пов’язують себе з угрупованням «ДНР». Однак у четвер на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України повідомили, що інформація про начебто холеру й небезпечні холерні вібріони у Маріуполі й Азовському морі не підтвердилась.

«Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) повідомляє, що повідомлення ЗМІ щодо наявності небезпечних холерних вібріонів в Азовському морі або в Маріуполі не підтвердились», – мовиться на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

Також сказано, що раніше російська Федеральна служба нагляду в сфері захисту прав споживачів і добробуту людини («Роспотребнадзор») звернулася листом до Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я.Вона висловила занепокоєння через поширення в мережі новин про погіршення епідеміологічної ситуації щодо холери в Донецькій області.​

Журналісти Радіо Свобода, які займаються рубрикою «Деза», зв’язалися з представництвом ВООЗ в Україні.Там підтвердили, що станом на 7 липня не було виявлено жодної загрози спалаху холери в місті Маріуполі і в Азовському морі.

Хто повідомляв про «загрозу холери» у Маріуполі?

6 липня повідомлення про «епідемію в Маріуполі» і загалом Донецькій області з’явилось на сайті так званої «горячей линии правоохранительных органов» угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним. На сайті сказано, що на цю «гарячу лінію» нібито надійшло звернення від співробітника адміністрації міста Маріуполя.

«Джерело розповіло про екологічну загрозу, викликану забрудненням акваторії, що загрожує спалахом епідемії серед населення і дислокованих у Маріуполі українських військовослужбовців. Співробітниками Маріупольської СЕС (санепідемстанції – ред.) були проведені проби води з узбережжя. Починаючи з 2017 року, санепідемстанція фіксувала вібріони холери, які загрожують зараженням як біологічним ресурсам (риби), так і, як наслідок, населенню», – мовилося на сайті.

Згаданий у новині співробітник начебто наголосив, що всі спроби фахівців привернути увагу місцевої і київської влади до проблеми були проігноровані.

Про «співробітника-аноніма» і цю загрозу повідомляв і ресурс News-Front.

Повідомлення поширили російські ЗМІ.

У зв’язку з цим 9 липня видання «Комсомольская правда» навіть лякало своїх читачів: мовляв, холера з Маріуполя загрожує російському Ростову-на-Дону. У тексті йдеться про того самого начебто співробітника адміністрації Маріуполя, що «повідомив» про це анонімно.

10 липня російські ЗМІ повідомляли, що влада Маріуполя заперечила твердження про наявність збудників інфекції у місті. Однак «шукати холеру» тоді, за словами ЗМІ Росії, почав «Роспотребнадзор».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG