Доступність посилання

ТОП новини

Загроза від «фейкових новин». У британському звіті Росію згадано 134 рази – Якуб Янда


Новий звіт комітету Палати громад британського парламенту з культури, преси та спорту наголошує: «фейкові новини» загрожують майбутньому демократії. Автори звертають увагу на проблематику поширення дезінформації у соціальних мережах, а спробам Росії вплинути на результати виборів в інших країнах виділяють окремий розділ.

Члени комітету Палати громад британського парламенту з культури преси та спорту попереджають: у сучасному світі існує чимало потенційних загроз для нашої демократії та цінностей. Одна з них – це «фейкові новини», що їх поширюють шляхом навмисного спотворення фактів з різними цілями, наприклад, вплинути на результати політичних виборів.

Але самі по собі «фейкові новини» або ж спотворення фактів становлять собою лише частину проблеми. Більш інвазійним є націлення на теми, що породжують розкол у суспільствах, для посилення страхів та упереджень із метою впливу на результати виборів.

«Зокрема, ми почули докази щодо російських державних спроб вплинути на вибори в США та Великій Британії через соціальні мережі, щодо зусиль приватних компаній робити те ж саме, і порушення законодавства деякими групами в соціальних мережах, які виступали за те, щоб Британія вийшла з ЄС», – зазначає звіт.

Втручання Росії в політичні кампанії

«Звіт розповідає багато нових та досить тривожних речей про російські брудні трюки та дестабілізацію», – коментує британське видання The Guardian.

Серед багатьох проблем автори розглядають фінансовані Росією спроби вплинути на вибори в інших країнах через соціальні мережі. Комітет зауважує, що почув докази, які вказують на російське втручання, наприклад, у референдум за незалежність Каталонії.

Під час кампанії, «Росія спровокувала конфлікт, через поширення суміші обманливої інформації та дезінформації між людьми всередині Іспанії, а також між Іспанією та іншими країнами ЄС і НАТО. Ми почули докази, що засвідчили, що Росія мала особливий інтерес в дискредитуванні іспанської демократичної системи за допомогою пов’язаних із Росією телевізійних організацій, що поширюють пропаганду. Це зіграло на руку тим, хто прагне незалежності Каталонії», – мовиться у звіті.

Звіт також звертає увагу на фінансування кампанії за «Брекзит». За даними дослідження 89up, на яке посилається комітет, російські державні агентства Russia Today (RT) та Sputnik, наприклад, опублікували 261 статтю щодо референдуму ЄС із антиєвропейськими настроями. Є також дані, що російські акаунти Twitter опублікували більш ніж 45 тисяч дописів в останні 48 годин кампанії «Брекзит».

«Одна із суттєвих проблем із російською активністю полягає не лише в тому, що вони цим займаються, а в тому, що вони маскуються під людей у вашій країні», – цитує голову комітету Даміана Коллінза видання The Washington Post.

Комітет також розповідає і про роль британського підприємця Аррона Бенкса, який зробив суттєве пожертвування до фонду прихильників «Брекзиту» в розмірі 8,4 мільйона фунтів. Це стало найбільшою сумою пожертвування в політичну кампанію країни за всю історію, зауважує звіт.

Коли Бенкса допитували, він так і не зміг чітко пояснити, звідки мав такі гроші.

«Якби з’ясувалося, що Бенкс отримував прибуток від стосунків із російськими громадянами, з якими він зустрічався та обговорював ділові плани, а потім використовував цей прибуток для пожертвувань до фонду прихильників «Брекзиту», це стало б серйозною справою», – цитує видання «Бі-бі-сі» Коллінза.

«Якщо ці інструменти втручання настільки сильні, що можуть проникати у свідомість мільйонів людей у всьому світі шляхом натискання кнопки, якщо ними можна користуватися для поширення дезінформації без розкриття її джерела, то ми маємо справу з серйозною загрозою нашій демократії», – сказав Коллінз.

Звіт згадує Росію 134 рази
Якуб Янда

У відповідь на публікацію звіту керівник аналітичного центру «Європейські цінності» у Празі і голова програми боротьби з інформаційною війною Кремля проти західних демократій Kremlin Watch Якуб Янда написав: «Звіт згадує Росію 134 рази (!). Коли ЄС щось робить, ми вдячні, якщо там хоча б одна або дві згадки. Просто вау! Ось як ти називаєш загрозу».

Проблема із соціальними мережами

Комітет наголошує, що більшість користувачів соціальних мереж не замислюються над тим, як саме до них потрапляє певний контент, а просто сприймають інформацію, як належне. Тож важливою частиною цифрової обізнаності має стати розуміння основ роботи таких платформ.

Фейкові новини при цьому можуть з’являтися в різних видах, навіть у формі сатири, йдеться в доповіді.

Зокрема, важливо розуміти основи роботи алгоритмів – адже те, що з’являється у стрічці користувача, опиняється там на основі «поведінки» профілю або ж проплачених постів.

Тим часом регулювання соціальних мереж практично відсутнє. Але інформація, яка поширюється на цих платформах, прямо чи опосередковано може впливати на погляди користувачів. Тому звіт закликає посилити контроль над соціальними мережами.

Соціальні мережі не можна вважати просто «пасивними» платформами, де контент залежить виключно від користувачів. «Вони винагороджують те, що є найбільш привабливим, оскільки залучення є частиною їхньої бізнес-моделі та їхньої стратегії зростання», – йдеться у звіті.

Незалежна організація з перевірки фактів Full Fact у відповідь на звіт заявила, що уряду Британії необхідно негайно вжити заходів для захисту демократії, але водночас також попередила про «надмірне реагування».

«Одним із найбільших ризиків тут є надмірна реакція уряду. Лікування може бути гіршим, ніж хвороба. Потрібно вживати заходів, які захищатимуть свободу слова і обмежуватимуть шкоду від дезінформації», – йдеться у дописі.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG