Доступність посилання

ТОП новини

Олег Сенцов голодує 110 днів. Тиждень до критичної межі?


Фото Олега Сенцова, оприлюднене 9 серпня 2018 року
Фото Олега Сенцова, оприлюднене 9 серпня 2018 року

Сьогодні 110 днів голодування Олега Сенцова, примусово позбавленого Росією українського громадянства і засудженого до 20 років ув'язнення за звинуваченнями у тероризмі. Три тижні тому Уповноважена з прав людини Верховної Раді України Людмила Денисова опублікувала фотографію українського режисера, яку їй передала російський омбудсмен Тетяна Москалькова. На цьому фото видно, що Олег Сенцов худий і виснажений.

Стверджувати щось напевне про реальний фізичний стан Олега Сенцова немає можливості, оскільки Росія обмежує доступ до нього правозахисників. Ніхто, окрім керівництва колонії та представників російської влади не володіє повною інформацією про здоров'я Олега Сенцова.

Радіо Свобода зібрало думки фахівців щодо тих повідомлень про Олега Сенцова, які стали публічними.

Відомо, що в якості підтримуючої терапії Олег Сенцов отримує живильну суміш Nutridrink. За словами лікарів, у медичній практиці такі суміші використовують для харчування тяжкохворих людей, у яких порушений ковтальний рефлекс.

Лікар-дієтолог Лідія Іонова розповіла Радіо Свобода, що за певних умов протриматися на такій суміші можна тривалий час:

– Це харчування збалансоване, воно містить достатню кількість білків, жирів і вуглеводів. Є варіанти цього харчування навіть із харчовими волокнами, щоб і кишечник не страждав. Якщо саме такий варіант використовують, то тоді на ньому можна досить довго перебувати.

– Адвокат Сенцова каже, що його підзахисний схуд на 30 кілограмів. Яка втрата ваги може бути критичною?

– Вважається, що індекс маси тіла, тобто співвідношення між зростом і вагою, не повинен бути нижчим за 18. Якщо нижче 18, це вже виснаження. При анорексії ми говоримо про критичний стан, якщо індекс маси тіла 12-14. Але для того, щоб це розрахувати, треба знати, звичайно ж, який зріст людини і скільки вона важила.

Два з половиною тижні тому в Лабитнангі у колонії з Олегом Сенцової змогла зустрітися журналіст і правозахисник Зоя Свєтова.

Зоя Свєтова, російська правозахисниця. Київ, 2 травня 2015 року
Зоя Свєтова, російська правозахисниця. Київ, 2 травня 2015 року

– Адвокат Сенцова каже, що ситуація серйозна, натомість, російський уповноважений з прав людини Тетяна Москалькова стверджує зворотне. Ваші відчуття після відвідування Олега, чи є серйозна загроза його життю і здоров'ю?

– Вперше у російській пенітенціарній системі ув'язнений голодує більше ніж 100 днів. Олега Сенцова я бачила 14-го числа (14 серпня 2018 року –ред.), і вже тоді мені здалося, що у будь-який момент може настати криза. Я боюся, що лікарі не зможуть Олега врятувати, оскільки його потрібно буде везти до лікарні, а їхати треба буде десь 20 хвилин. Зрозуміло, що його можуть просто не довезти. А якщо довезуть, то немає упевненості, що у реанімації зможуть його врятувати, наприклад, якщо у нього відмовлять нирки, або із серцем будуть великі проблеми, якщо виникне серцева недостатність.

Лабитнангі,місце де тримає голодування Олег Сенцов. Росія, Ямало-Ненецький округ
Лабитнангі,місце де тримає голодування Олег Сенцов. Росія, Ямало-Ненецький округ

Сьогодні його голодування наближається до тієї страшної межі, яку ми знаємо, наприклад, по голодуванню Анатолія Марченка 1986 року – це 117 днів, його примусово годували.

Те, що зараз відбувається з Олегом, – це, по суті, альтернатива примусовому годуванню, тому що йому роблять крапельниці, і він приймає вітамінну суміш. Коли ми з Олегом розмовляли 12 червня по телефону, і я йому розповіла про Анатолія Марченка і його голодування, він сказав: «Ну, 117 днів я, звичайно, не протягну».

Він присвиснув навіть від такої цифри. А тепер ми бачимо, що він наближається до неї.

– Чи вдалося вам поговорити з лікарями в Лабитнангі?

– Я розмовляла з його лікарем і запитала його: «Скільки Олег може протриматися на крапельницях і поживній суміші?»

Я розповіла про голодування Анатолія Марченка, Сенцов присвиснув і сказав: «Ну, 117 днів я, звичайно, не протягну»
Зоя Свєтова

Лікар сказав: «У принципі, скільки завгодно, але пора б йому вже зупинитися. У будь-який момент можуть відмовити внутрішні органи».

Це вперше у російській пенітенціарній системі, коли ув'язнений голодує більше 100 днів, тому у російських тюремних лікарів немає ніякої статистики.

Чесно кажучи, мені абсолютно незрозуміло, чому зайшли в глухий кут переговори про звільнення росіян, які утримуються в Україні, і їх обміни на українців, які утримуються в Росії. Мені незрозуміло, що собі думають політики.

– Віктор Медведчук, який відповідає за обмін ув'язненими у Мінському процесі сказав, що Олег Сенцов сам повинен попросити про помилування.

– Медведчук казав багато різного, він прекрасно розуміє, що Сенцов не проситиме про помилування. Водночас, коли його кореспондент запитав: «Як ви вважаєте, Олег повернеться?», Медведчук сказав: «Так, повернеться».

Залишається тільки сподіватися, що є якийсь план все-таки, і можливо влада такти ставить собі якусь межу.

Зрозуміло що Олег не зупиниться, і він буде голодувати до тих пір, поки не настане криза. Думаю, їм вигідніше і зручніше поховати його з почестями. Вони циніки, їм абсолютно все одно.

– Хочу нагадати, що вимога Олега – це звільнення всіх українських політв'язнів. Наскільки це реально найближчим часом?

– Наскільки я чула, адвокат Дінзе (адвокат Олега Сенцова Дмитро Дінзе – ред.) говорив про те, що Олег може призупинити голодовку, якщо хоча б процес звільнення розпочнеться. І незрозуміло чому, наприклад, Україні не звільнити якихось росіян, щоб Росія в обмін на це звільнила Станіслава Клиха або Миколи Карпюка. У тому ж інтерв'ю Медведчука він назвав саме ці два прізвища, що, дало мені можливість сподіватися, що ці люди перші у списку на звільнення. У всякому разі Станіслав Клих дуже хворий і його цілком можна було б з гуманітарних міркувань звільнити.​

Більше читайте тут: Неделя до критической черты. 110 дней голодовки Олега Сенцова

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG