Доступність посилання

ТОП новини

Смерть Захарченка: що зміниться в зоні конфлікту?


Фотографія ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка
Фотографія ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка

Ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка поховали в Донецьку на цвинтарі «Донецьке море». Його підірвали в кафе «Сепар» 31 серпня. Хто стоїть за цим вбивством? Як відреагували в Москві та Києві? І що тепер може змінитися в зоні конфлікту? Про це – в матеріалі журналістів проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

На останніх прижиттєвих кадрах ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко покладає квіти до пам’ятника Кобзону. Смерть 80-річного російського співака і політика – головна новина 30 серпня. Але вже наступного дня донецькому бойовику номер один самому пишуть некролог.

Його підірвали в ресторані з промовистою назвою «Сепар» у Донецьку, неподалік від власної резиденції.

Захарченка підірвали в кафе «Сепар» в центрі Донецька
Захарченка підірвали в кафе «Сепар» в центрі Донецька

«Під час жалобних заходів. У той самий момент, коли керівництво «республіки» поминало іншого героя Донбасу – Йосипа Кобзона», – зазначив ватажок угруповання «ЛНР» Леонід Пасічник.

У тому ж ресторані важко поранений місцевий сірий кардинал – так званий «міністр доходів і зборів» Олександр Тимофеєв із позивним «Ташкент». Угруповання «ДНР» залишилося без формального керівництва. Але ненадовго.

Олександр Захарченко і Олександр Тимофеєв
Олександр Захарченко і Олександр Тимофеєв

Нового очільника «ДНР» публіці представляють вже через кілька годин після інциденту.

«Представлений виконувач обов’язків глави «Донецької народної республіки» Трапезников Дмитро Вікторович. Всі інші органи, структури працюють в штатному режимі», – заявив «глава ради депутатів» угруповання «ДНР» Денис Пушилін.

«На жаль, українським диверсантам вдалося вчинити диверсію, внаслідок якої загинув глава «Донецької народної республіки» Захарченко Олександр Володимирович. На очі навертаються сльози», – виголосив Дмитро Трапезников, виконувач обов’язків глави угруповання «ДНР».

Дмитро Трапезников
Дмитро Трапезников

Реакція Кремля

У Росії відреагували ще оперативніше. Топ-політики відразу звинуватили у вбивстві спецслужби України і пригрозили зривом Мінських угод.

«Йдеться про терористичний акт, в центрі міста, в межах просто цивільного об’єкта, об’єкта цивільної інфраструктури, це виключає будь-яку можливість того, що київський режим до цього не причетний», – заявила представник МЗС Росії Марія Захарова.

Марія Захарова
Марія Захарова

На російському телебаченні миттєво запускають низку спецпроектів, присвячених Захарченкові. Такі головні тези лунали на кремлівських каналах:

  • «Що ж буде далі з Донбасом, вочевидь, одразу ж в атаку підуть українські силовики».
  • «Я думаю, для того і стався цей теракт, щоб спровокувати «ДНР» на різкі відповідні дії, щоб Порошенко мав можливість оголосити надзвичайний воєнний стан в країні і зірвати вибори».
  • «Затишшя в Сирії – будуть загострення в Україні. Затихне в Україні – будуть загострювати в Сирії. Це два фронти, дві гарячі точки, які потрібні американцям, щоб підтримувати напругу».

Що відбувається: думки експертів

Швидкість реакції Росії вражає
Євген Магда

«Тут іде такий інформаційний накат, дуже потужний. Швидка телеграма зі співчуттями Путіна, де він обіцяє народу Донбасу, мовляв, Росія завжди буде з вами… Швидкість реакції Росії мене вражає. Я розумію, що пропагандистська машина – це достатньо серйозний механізм», – зауважив виконавчий директор Інституту світової політики Євген Магда.

Євген Магда
Євген Магда

Про що не згадують на російському телебаченні – про те, що ще кілька місяців тому в Кремлі збиралися знімати з посад Захарченка і Тимофеєва – за луганським сценарієм, як занадто одіозних бойовиків.

Були жорсткі конфлікти всередині цього угруповання за ресурси
Віталій Сизов

«У плані реінтеграції він не дуже підходяща людина, в принципі. Але не варто також знімати з рахунків якісь внутрішні протистояння. Тому що були жорсткі конфлікти всередині цього угруповання за ресурси, за вплив між польовими командирами», – каже аналітик Кальміуської групи Віталій Сизов.

Віталій Сизов
Віталій Сизов

Але в Кремлі і, відповідно, в угрупованні «ДНР» наполягають на українському сліді і влаштовують цілі облави.

«Поки перекриті всі кордони. Кілька людей вже затримані, вони дали свідчення. В результаті чого підтвердилося, що це українська диверсія», – заявив наступник Захарченка Трапезников.

СБУ: «За тим вибухом стоять або бойовики, або російські спецслужби»

Керівник апарату голови СБУ Ігор Гуськов сказав телеканалу «112 Україна», що є підстави вважати, що «смерть Захарченка може бути результатом внутрішніх кримінальних конфліктів серед бойовиків, насамперед пов'язаних з перерозподілом віджатого бізнесу протягом 2014-2018 років».

«Але ми не виключаємо і спроби російських спецслужб усунути досить одіозну фігуру, яка, за наявною у нас інформацією, заважала росіянам. За нашими даними, за тим вибухом стоять або бойовики, або російські спецслужби. Ми уточнюємо, я не хочу коментувати обставини, тому що для нас важливо, що був вибух, унаслідок якого загинув Захарченко», – додав Гуськов.

Реакція жителів Донецька

Наступного ранку, в суботу, 1 вересня, знімальній групі «Донбас.Реалії» вдалося потрапити на місце вибуху. Бите скло, будівля кафе в руїнах – це ексклюзивні кадри з Донецька. А всього в декількох кроках – триває звичайне життя. Донеччани обговорюють гучну новину і побоюються наслідків.

Руїни кафе «Сепар» в центрі Донецька
Руїни кафе «Сепар» в центрі Донецька

«Боюся ескалації», – зізнається донеччанка.

«Молодий – 42 роки, перспективний», – із жалем пригадує ватажка бойовиків літній чоловік.

«Уже ж сказали, зловили там трьох, відразу взяли», – додає місцевий житель.

Кафе «Сепар»
Кафе «Сепар»

«Чесно кажучи, мені здається, що нічого не зміниться. Тому що, ну вбили людину, поставлять нового», – розмірковує донеччанин.

У нас останніми роками не так все солодко. Куди гірше?!

«У нас останніми роками не так все солодко, тому як би ... Куди гірше?! Ну куди гірше?!», – запитує житель Донецька.

«Думаю, все продовжиться, як і було, в тому напрямі, як і йшло. Люди прийшли, які були близькі до Олександра Володимировича. Так що все залишиться, як і було», – вважає чоловік.

Варіанти розвитку ситуації

Але верхівку угруповання «ДНР» точно чекають серйозні зміни. Аж до повної зміни ключових фігур.

«Говорять про те, що, можливо, це може бути хтось із обойми попередньої української влади, представники якої перебувають зараз в Москві», – припускає Віталій Сизов.

Виконувач обов’язків голови угруповання «ДНР» Трапезников, Пушилін, Ходаковський, Бобков чи навіть український екс-прем’єр Азаров – хто ж отримає крісло Захарченка цієї осені?

Хто отримає крісло Захарченко цієї осені?
Хто отримає крісло Захарченко цієї осені?

Вони будуть зараз моделювати політичне крило сепаратистів Донбасу, щоб запхати Донбас назад в Україну на російських умовах
Євген Магда

«Вони будуть зараз моделювати політичне крило сепаратистів Донбасу. Для того, щоб запхати Донбас назад в Україну на російських умовах. Які російські умови? Максимально широка автономія, яка дозволить впливати насамперед на зовнішньополітичний курс», – вважає Євген Магда.

Вибух в Донецьку поставив крапку в цілому розділі ще не написаної історії війни на Донбасі. Після загибелі Захарченка в керівництві проросійських угруповань «ДНР» і «ЛНР» не залишилося нікого з тих, хто брав участь в так званій «русской весне» 2014 року. На зміну «польовим командирам» приходять нові особи. І схоже, що цієї осені в зоні конфлікту стартує новий політичний сезон.

ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG