Доступність посилання

ТОП новини

«Що може людина зробити з іншою людиною». Актор інстаграм-фільму Eva.Stories про зйомки і Голокост


Актор Богдан Рубан (у центрі) на зйомках фільму Eva.Stories
Актор Богдан Рубан (у центрі) на зйомках фільму Eva.Stories

Богдан Рубан зіграв у гучному інтерактивному проекті про Голокост Eva.Stories роль юнака, в якого закохана головна героїня –​ Єва Гейман, юна угорська єврейка, яка в 1944 році загинула в нацистському концтаборі Аушвіц. Як пишуть автори акаунту Eva.Stories, історія ґрунтується на щоденнику, який вела у 1944 році ця 13-річна дівчинка.

Ігровий фільм від імені Єви Гейман у форматі Instagram-Stories – це короткі відео та фотографії, які зникають через 24 години. У 70 коротких епізодах творці проекту відновили останні кілька місяців життя дівчинки – від її закоханості в сусідського юнака (якого грає Богдан) до останніх днів у нацистському концтаборі. Єва і її сім’я були серед 440 тисяч угорських євреїв, яких убили в Аушвіці.

В ефірі програми «Настоящее время» – проекту Радіо Свобода за участі «Голосу Америки» – актор Богдан Рубан розповів, як вплинули на нього зйомки в цьому незвичайному фільмі і що хотіла команда проекту сказати молодому глядачеві.

– В якийсь момент зйомок вам було важко? Чи це просто професія?

– Це історія, яка відбувалася з людьми, які жили тут, на нашій землі. Мене запитують часто люди: «Як ти взагалі це витримав?». Це було неймовірно складно морально.

– Це емоційна величезна робота для актора. А потім це показали на дуже маленькому екрані мобільного телефону. Не шкода, що все це так виглядає компактно?

– Це ризик. Ані я, ані хтось інший із нашої команди абсолютно не знав, як це буде потім, у перспективі. Але ми пішли на нього [ризик] – і він виправдав себе. Ми отримали стільки фідбеку!

Це дійсно дуже зворушлива історія. Я переживав: як її перенести в Instagram, на сучасну платформу? Але ми просто спиралися на головне завдання: донести до молоді саму суть – цю історію.

Instagram у версії 1944 року. Як виникла Eva.Stories – відеорепортаж
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:16 0:00

– Чим відрізняється сприйняття історії такої страшної, відвертої історії про Голокост на мобільному екрані і на великому екрані?

– Тим, що молодь може зрозуміти це через екран Instagram. Неначе це відбувається зараз, сьогодні, ось там, на вулиці, з їхніми друзями. Вони могли просто уявити, що Єва – це їхній друг, який зараз перебуває в цій ситуації. І це дійсно дуже страшно.

Насправді, те, що було тоді, і те, що трапляється сьогодні між людьми – це все відносини. Що може людина зробити з іншою людиною.

(Відео «Настоящего времени»)

Оригінал публікації на сайті «Настоящее время»

  • Зображення 16x9

    Тимур Олевський

    Журналіст із Москви, працював у відомих російських ЗМІ, висвітлював події в Україні та на Близькому Сході, працював кореспондентом радіо «Эхо Москвы» і телеканалу «Дождь». На телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода за участі «Голосу Америки», веду програму «Вечір».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG