Доступність посилання

ТОП новини

Соняшники з донбаського поля. У нідерландському Гілверсюмі садять квіти в пам’ять про загиблих на рейсі MH17


Напередодні п’ятої річниці аварії МН17 в нідерландському місті Гілверсюмі на дворі церкви священник і бургомістр висаджують соняшники. Яскраво-жовті квіти виростили з донбаського насіння, взятого з поля, на яке впали уламки збитого лайнера. П’ять років тому в небі над Донбасом загинули 15 жителів цього міста.

У Гілверсюмі живе 90 тисяч осіб, усі одне одного знають. «Через п’ять років ми все ще переповнені смутком», – каже мер Гілверсюма Пітер Бруртьєс.

У місцевій церкві завжди на видному місці лежить книга скорботи. Пастор Юліус Дресме запалює 15 свічок. Коли сталася катастрофа, він був у від’їзді, але, почувши новини про трагедію, негайно повернувся в місто.

Я відчув сильний холод у той момент. І ніби щось говорило мені: я маю їхати додому
Пастор Юліус Дресме

«Я відчув сильний холод у той момент. І ніби щось говорило мені: я маю їхати додому. Я не знаю, чому, але я повинен їхати додому. В той момент іще не було зрозуміло, що так багато людей з Гілверсюма загинуло», – згадує пастор церкви Святого Віта Юліус Дресме.

Протягом наступних днів до храму щодня приходили тисячі людей, розповідає пастор. Він каже, що ніколи раніше не бачив стільки горя. Городяни об’єдналися в біді і в бажанні допомогти одне одному.

Пастор церкви Святого Віта Юліус Дресме
Пастор церкви Святого Віта Юліус Дресме

«Було багато теплоти і уваги. І так багато було людей, які намагалися хоч щось зробити. А ще було дуже багато соняшників, як нагадування про місце трагедії», – каже пастор.

Із того часу соняшники з’явилися не тільки перед церквою, а й на клумбах на перехрестях, перед вокзалом, нарешті – в самому центрі міста перед ратушею. Тут же і монумент – теж соняшники, відлиті з міді.

Томас Схансман, батько загиблого в катастрофі 18-річного Квінна, показує на мідні квіти: «Ось тут Квінн – один. Ось тут двоє дітей із їхніми батьками. Ось ці двоє – це літнє подружжя. І ось тут ви бачите сім’ю з п’ятьох осіб – троє дітей, і їхні батьки». Кожна квітка символізує загиблого на «Боїнгу» рейсу МН17.

Томас Схансман, батько Квінна, 18-річного хлопця, який загинув у небі над Донбасом
Томас Схансман, батько Квінна, 18-річного хлопця, який загинув у небі над Донбасом

Саме Томасові Схансману австралійський журналіст передав насіння соняшників, які тепер заполонили Гілверсюм. Уже кілька років він живе в Нью-Йорку, але щоліта в липні приїжджає сюди, щоб вшанувати пам’ять сина. З-за океану він продовжує стежити за перебігом розслідування катастрофи і чекає, коли і Україна, і Росія визнають відповідальність за трагедію.

«Обидві країни несуть відповідальність за МН17»
Томас Схансман

«Обидві країни несуть відповідальність за МН17. Хоча просити уряд України визнати відповідальність за те, що не закрив повітряний простір, не має нічого спільного з відповідальністю росіян за вбивство 298 людей, – вважає Томас Схансман. – Але ці дві речі для мене важливі і сьогодні, через п’ять років». (Україна на той час закрила свій повітряний простір над зоною війни до висоти 9750 м, що було значно вище від висоти досяжності зенітно-ракетних комплексів, які мали тоді російські гібридні сили – ред.)

У Гілверсюмі добре знають останні новини про розслідування катастрофи, знають і про перші пред’явлені звинувачення. Поки в списку лише чотири імені – троє колишніх російських силовиків і один бойовик із угруповання «ДНР». У Нідерландах впевнені, що судовий процес, який почнеться в березні наступного року, розкриє імена всіх причетних до катастрофи.

В офіційній версії слідства, згідно з якою малайзійський «Боїнг» був збитий ракетою з російської установки «Бук», тут мало хто сумнівається. Тепер, крім визнання політичної відповідальності, в Гілверсюмі очікують справедливості і обіцяють зберігати пам’ять про 15 загиблих городян.

За ці п’ять років спонтанна ідея вирощувати соняшники переросла в традицію, а сама квітка стала чи не найбільш упізнаваним символом міста.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG