Доступність посилання

ТОП новини

Панічні настрої базуються на необізнаності: що думають лікарі та вірусологи про літак із Китаю


Автобуси з евакуйованими з Китаю людьми під час виїзду з Міжнародного аеропорту Харкова
Автобуси з евакуйованими з Китаю людьми під час виїзду з Міжнародного аеропорту Харкова

Євген Лузан

Вивозити своїх громадян із зони ризику – це цивілізована практика. Якщо мова іде про епідемію, то людей евакуюють із дотриманням заходів безпеки, потім їх поміщають на обсервацію (карантин), стежать за їхнім станом і при потребі лікують. Так чинять усі країни світу. Чи є підстави для хвилювання щодо небезпеки поширення коронавірусу в Україні через прибуття літака з Китаю? Про це Радіо Свобода розпитало лікарів і науковців.

45 громадян України та 27 іноземців, супроводжуючі лікарі та екіпаж прилетіли 20 лютого з Китаю до України. За даними української влади, усі вони – здорові. Однак, їх все одно впродовж 14 днів будуть утримувати на обсервації (карантині) у закритому медичному центрі Національної гвардії у Нових Санжарах.

Місцеві жителі влаштували протест проти розміщення своїх співгромадян у закритому медичному закладі.

Радіо Свобода запитало думку фахівців – чи є причини для таких реакцій і чи зросла тепер загроза поширення коронавірсу в Україні.

Федір Лапій, інфекціоніст, головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я Києва, член Європейського товариства з дитячих інфекційних хвороб (ESPID):

– Ситуація більше панічна, вона скоріше підкріплена невіглаством серед політиків і серед деяких громадян України, аніж має підстави для того, щоб викликати певне занепокоєння.

Те, що доповідав міністр внутрішніх справ щодо евакуації, щодо пересування, щодо ізоляції, щодо знову ж таки оброблення самого літака і одягу – це більш ніж достатньо для того, щоб говорити про те, що якщо коронавірус якимось чином проникне в Україну, то він проникне не через тих людей, які будуть евакуйовані з Китаю.

Україна на сьогоднішній день виконує взяті на себе зобов’язання в рамках міжнародних нормативних документів, міжнародних санітарних правил і виконує ті рекомендації, які надає Всесвітня організація охорони здоров’я.

Такі самі рекомендації існують і для інших країн світу, зокрема для країн Західної Європи. Говорити про те що є якісь інші рекомендації, які би Україна не виконувала, я таких рекомендацій не знаю.

Очевидно, експерти міжнародного рівня вважають, що цього є достатньо, відповідно до сьогоднішнього дня.

Варто керуватися рекомендаціями ВООЗ і розуміти, що коли виникають спекуляції щодо евакуації людей з Китаю, забуваємо те, що з Китаю щодня десятки тисяч людей вилітають у різних напрямках. І Україна не є основним шляхом для подорожей та потрапляння в інші країни для людей з Китаю. Більше шансів потрапити вірусу, наприклад, до Німеччини або аеропортів інших країн, де є велика громада з Китаю. Це теж потрібно брати до уваги.

Ризики потрапляння вірусу в Україну існують, це може відбутися рано чи пізно. Я б не ставив це в провину МОЗ або не характеризував це як недоліки тих заходів, які впроваджуються, бо ми маємо на планеті Земля випадки коронавірусної інфекції в інших країнах, в тому числі в країнах європейської спільноти.

Я не думаю, що тут є підстави звинувачувати, наприклад, французів або німців у тому, що вони роблять це неефективно. Є реалії, які потрібно враховувати.

Володимир Широбоков, академік НАМН України, мікробіолог, вірусолог:

– Усі цивілізовані країни роблять карантин, роблять ізоляцію, це цивілізована позиція. А як же інакше може бути?

У будь-якому разі порівняно з тим, що було в 2003 році з SARS, що було з MERS, це не така драматична ситуація. Ті давали набагато більшу летальність.

Цей вірус дає 2%, поза Китаєм – 0,4-0,6%. SARS давав 7 %, MERS – 30% летальності. Але ви розумієте, що кожне втрачене життя людини – це є трагедія. Треба дуже ретельно ставитися до усіх необхідних заходів.

Сьогодні жодна країна не має можливості гарантувати себе від коронавірусу, бо він виявився достатньо заразним, набагато більш інфекційним, ніж SARS і MERS. Це видно по ситуації на круїзному лайнері Diamond Princess. Йдеться і про контактний, і про повітряно-крапельний, і навіть про фекально-оральний шляхи передачі.

З’явилися повідомлення, що вірус може навіть через каналізацію передаватися. Китайці навіть почали опромінювати ультрафіолетом і дезінфікувати купюри, бо можливий і такий спосіб передачі. Але кожна епідемія має свої закономірності: вона починається, вона розвивається, вона має свою межу.

За наявності приладів і обладнання в Україні аж ніяк немає такої складності з виготовленням тест-систем власного виробництва. У нас повністю можливий нуклеїновий аналіз.

Не беруся казати про кваліфікованість влади, але можу тільки сказати, що в нас була дуже потужна санітарно-епідеміологічна служба колись, яка сьогодні зруйнована вщент. І я дуже шкодую, що її немає.

СЕС мала напрацьовані шаблони реакції на будь-яку інфекцію. Сьогодні все зламано й нашим, і попереднім керівництвом.

Я старого покоління вчений: вважаю, що це дуже велика втрата.

Ольга Богомолець, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України:

– Насправді, це не протести проти повернення українців додому. Протести пов’язані з неповагою влади до людей, із неправдою. Ще учора влада казала, що «не обрали локацію для карантину», ще вчора місцева влада не мала ніякої інформації про те, що в них будуть розміщені люди, які мають бути в обсервації.

Тому звинувачувати людей у тому, що вони протестують проти чогось гуманного, абсолютно неправильно.

Що мало бути зроблено? Ці люди, які приїхали з Китаю, мали бути розміщені в інфекційних стаціонарах, які мали бути попереджені і підготовлені, де є спеціальні системи вентиляції, де є спеціально навчений персонал. Замість цього людей перевозять в непідготовлені приміщення, де немає спеціальних систем каналізації, вентиляції і навченого персоналу.

Спалах коронавірусу розпочався в Китаї наприкінці 2019 року в місті Ухань, що є центром провінції Хубей. Тоді лікарі зареєстрували перші випадки захворювання від невідомого раніше вірусу 2019-nCoV (згодом ВООЗ оголосила надзвичайну ситуацію та дала коронавірусному захворюванню назву COVID-19). На сьогодні відомо про понад 75 тисяч випадків зараження, із них 74,5 тисяч – на материковому Китаї. Загалом жертвами коронавірусу стали понад 2100 людей по всьому світу, проте вже зафіксовано понад 16 800 випадків одужання.

На круїзному лайнері Diamond Princess, що зупинився в японському порту міста Йокогама, зареєстровано вже понад 600 випадків захворювання коронавірусом. Із 19 лютого пасажирів судна почали відпускати після 14-денного карантину.

В Україні офіційно не зареєстровано жодного випадку зараження коронавірусом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG