Доступність посилання

ТОП новини

Космічний туризм та нові антибіотики штучного інтелекту: кілька новин зі світу науки і технологій


Компанія SpaceX оголосила про участь у спільному проєкті з компанією Space Adventures («Космічні пригоди»), що спеціалізується на космічному туризмі.
Компанія SpaceX оголосила про участь у спільному проєкті з компанією Space Adventures («Космічні пригоди»), що спеціалізується на космічному туризмі.

Компанія SpaceX повідомила про плани щодо запуску туристів у космос, а засновник компанії Amazon Джефф Безос вирішив допомогти боротьбі зі зміною клімату, виділивши на це 10 мільярдів. Тим часом засновник найбільшої соціальної мережі «Фейсбук» Марк Цукерберг стикається з критикою з боку мультимільярдера Джорджа Сороса через політичну рекламу.

Космічний туризм

Компанія SpaceX оголосила про участь у спільному проєкті з компанією Space Adventures («Космічні пригоди»), що спеціалізується на космічному туризмі. SpaceX для цього має надати свій корабель Crew Dragon. На ньому у 2022 році чотири туристи-астронавти мають облетіти навколо Землі на рекордно високій орбіті – більше ніж тисячу кілометрів.

Компанія Space Adventures вже раніше була посередником під час підготовки восьми перших туристів-астронавтів. Першим космічним туристом став Денніс Тіто. За своє восьмигодинне перебування на МКС у 2001 році він заплатив 20 мільйонів доларів.

Штучний інтелект шукає ліки

Вчені з Массачусетського технологічного інституту вирішили використати можливості штучного інтелекту для виявлення нового потужного антибіотика проти небезпечних бактерій, стійких до дії сучасних антибіотиків.

Алгоритм машинного навчання зміг визначити нову потужну сполуку, яка не розвивала резистентності протягом 30-денного періоду під час лікування мишей, йдеться в Sky News.

Дослідники стверджують, що технологія здатна працювати швидше та ефективніше, адже, на відміну від людей, вона за кілька днів перевіряє понад 100 мільйонів хімічних сполук, щоб знайти потенційні антибіотики, що вбивають бактерії.

Регулювання штучного інтелекту

Мільярдер Ілон Маск нещодавно заявив про необхідність регулювання штучного інтелекту, а в Євросоюзі взялися за законодавчі кроки у цьому напрямку.

ЄС сподівається вирішити вже давні питання щодо регулювання штучного інтелекту. Європейська комісія оприлюднила 19 лютого оновлену цифрову стратегію, яка містить план розвитку штучного інтелекту та баз даних.

ЄС планує щорічно інвестувати у розвиток технології понад 20 мільярдів євро протягом наступних десяти років.

«Ми хочемо, щоб цифрова трансформація посилила нашу економіку, і водночас ми прагнемо знайти європейські рішення для цифрової епохи», – сказала президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

10 мільярдів на зміну клімату

Засновник компанії Amazon та найбагатша людина світу за версією Forbes Джефф Безос планує виділити 10 мільярдів доларів на боротьбу зі зміною клімату. Він оголосив про створення екологічного фонду Bezos Earth Fun для фінансування проєктів з цією метою.

«Земля – це те, що нас усіх об’єднує, давайте захищати її разом», – закликав Безос.

Очікується, що гранти від Безоса будуть виділятися ученим, активістам та неурядовим організаціям, які займаються питанням захисту довкілля.

Тим часом є й новини від науковців та дослідників щодо кліматичних змін.

Науковці звернули особливу увагу на те, що у лютому в північній частині Антарктиди вчені вперше в історії зафіксували температуру повітря +20,75°C.

«Ми ніколи не бачили такої високої температури в Антарктиці», – повідомив бразильський вчений Карлос Шафер в коментарі агентству Agence France-Presse.

Шафер пояснив, що це поодинокий випадок, який не пов’язаний із загальним трендом змін клімату: «Це просто сигнал, що в цьому районі відбувається щось інше».

Наразі такі дані не можна використати, щоб спрогнозувати певні тенденції у зміні клімату. Проте це викликало певні занепокоєння на тлі того, що за останнє десятиліття льодовики почали танути все швидше саме через глобальне потепління.

В новому звіті ООН дослідники наголошують, що «зміна клімату, екологічна деградація, міграція населення, конфлікт, всебічна нерівність та хижацька комерційна практика загрожують здоров’ю та майбутньому дітей у кожній країні».

При цьому дослідники у спільній доповіді із UNICEF кажуть, що жодна країна світу сьогодні не робить достатньо для захисту своїх дітей від впливу кліматичних змін.

Сорос проти Цукерберга

У статті для видання Financial Times американський мультимільярдер Джордж Сорос написав коротке звернення, в якому стверджує, що засновник соціальної мережі «Марк Цукерберг, схоже, бере участь у домовленості про взаємну допомогу з президентом США Дональдом Трампом, яка допоможе йому переобратися».

На думку Сороса, «Фейсбук» не повинен чекати, коли урядові постанови припинять приймати будь-яку політичну рекламу у 2020 році до виборів 4 листопада.

«Якщо є сумніви в тому, чи є реклама політичною, він має обрати бік обережності та відмовитись від публікації. Навряд чи «Фейсбук» піде цим курсом», – зазначив Сорос. Тож він закликав усунути Цукерберга та Шеріл Сандберг від контролю над «Фейсбуком».

Цукерберг у своїй статті для Financial Times, у свою чергу, підтримав більше регулювання сучасних технологічних фірм-велетнів, проте висловив підтримку збереженню політичної реклами на платформі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG