Доступність посилання

ТОП новини

Найбільш смертоносні пандемії в історії


Пітер Брейґель Старший, «Тріумф смерті» (1562 рік)
Пітер Брейґель Старший, «Тріумф смерті» (1562 рік)

Людство протягом своєї історії зазнало багато пандемій, які охоплювали значну частину земної кулі, іноді забираючи життя мільйонів людей. Пропонуємо перелік пандемій, які були найбільш смертоносними в історії.

  • Антонінова чума (165 рік н.е.)

Число загиблих: 5 мільйонів

Пандемія охопила Малу Азію, Єгипет, Грецію та Італію. Вважають, що насправді це була віспа чи кір. У Рим хворобу занесли легіонери, які поверталися з Месапотаміі. Існує гіпотеза, що від цієї хвороби помер римський імператор Марк Аурелій і його співрегент Луціус Верус.

Число загиблих: 25 мільйонів

Один із проявів чуми — некроз пальців рук
Один із проявів чуми — некроз пальців рук

Перша за переліком пандемія бубонної чуми, що розпочалася 541 року у Східній Римській імперії за часів правління імператора Юстиніана I, яка й названа його ім'ям (іноді Юстиніанова чума). Імператор, згідно з літописом, перехворів на чуму у 543 році й успішно видужав.

Від цієї пандемії загинула чверть населення Східного Середземномор'я. У розпал пандемії в Константинополі – столиці Східної Римської імперії – щодня вмирало по 5000 людей, що призвело до загибелі 40% населення міста.

  • «Чорна смерть» (1346-1353)

Число загиблих: 75-200 мільйонів

Місце зародження пандемії чуми – пустеля Ґобі
Місце зародження пандемії чуми – пустеля Ґобі

Пандемія чуми поширилася Європою, Африкою та Азією. Імовірно, вона зародилася в Азії. Чума поширювалася на інші континенти через бліх на щурах, які часто жили на борту торговельних кораблів. У період другої пандемії, в 1346 році чума була занесена до Криму, а у 1351 році через Польщу – до України (спочатку до Чернігова й Києва) й Московського князівства. В Україні вона особливо лютувала у Переяславі, де, за переписами, знищила все населення.

  • ТРЕТЯ пандемія холери (1852-1860)

Число загиблих: 1 мільйон

Фото з французького журналу
Фото з французького журналу

Найбільш смертоносна зі семи пандемій холери. Виникла в Індії, поширившись від дельти річки Ганг, на Азію, Європу, Північну Америку та Африку. Британський лікар Джон Сноу відстежував випадки холери і в решті-решт ідентифікував забруднену воду як засіб передачі хвороби. У рік, коли він це з'ясував, у Великобританії від пандемії померли 23 тисяч людей.

  • Пандемія «російського» грипу (1889-1890)

Число загиблих: 1 мільйон

Перші випадки спостерігалися в травні 1889 року у трьох окремих та віддалених місцях: у російській Середньої Азії, в Канаді і в Гренландії.

  • Пандемія грипу («іспанка») (1918-1920)

Число загиблих: 20-50 мільйонів

У результаті цієї пандемії заразилася більш ніж третина населення світу, померли від хвороби 20-50 мільйонів людей. Особливістю «іспанки» було те, що від неї найбільш помирали молоді міцні люди, вона була менш небезпечною для дітей і людей похилого віку.

  • Пандемія «азійського» грипу (1956-1958)

Число загиблих: 2 мільйони

Пандемія зародилася в Китаї. Найбільш постраждали Китай і США. У США від пандемії загинули 70 тисяч людей.

  • Пандемія «гонконгського» грипу (1968)

Число загиблих: 1 мільйон

Із першого зареєстрованого випадку в Гонконзі протягом трьох місяців хвороба поширилася на Філіппіни, Індію, Австралію, Європу і США. Хоча пандемія 1968 року мала порівняно низький рівень смертності (0.5%), вона призвела до загибелі більш ніж мільйона людей, у тому числі 500 000 жителів Гонконгу, приблизно 15% його населення в той час.

  • Пандемія ВІЛ / СНІДу (на самому піку, 2005-2012)

Число загиблих: 36 мільйонів

Символ солідарності з ВІЛ-інфікованими
Символ солідарності з ВІЛ-інфікованими

Уперше хвороба ідентифікована в Демократичній Республіці Конго в 1976 році. В даний час із ВІЛ живе від 31 до 35 мільйонів людей, переважна більшість – в Африці на південь від Сахари, де 5% населення інфіковані.

Оригінал публікації на сайті Білоруської служби Радіо Свобода. Адаптація тексту і оформлення – Людмила Ваннек.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG