Доступність посилання

ТОП новини

Чернівці. Коронавірус. День 16-й (відео і фото)


Обласна лікарня у Чернівцях
Обласна лікарня у Чернівцях

Вже п’ятий день, як у Чернівцях діє надзвичайна ситуація регіонального рівня, запроваджена унаслідок поширення коронавірусу, та більш як два тижні минуло від того, як COVID-19 лабораторно підтвердили в першого українця – 39-річного мешканця Чернівців. Тепер чоловік одужує, перший повторний результат на коронавірус виявився негативним, ще очікують на остаточний, другий результат аналізів чернівчанина. Його дружину, яка була найближчою контактною особою, з обсервації вже відпустили додому, вона здорова.

Та кількість інфікованих від початку березня – зросла. Сьогодні у десятьох людей, більшість з яких є мешканцями сіл, лабораторно підтверджено коронавірусну інфекцію. Серед них троє дітей. За словами медиків, у них перебіг недуги нескладний. 16 березня увечері в інфекційному відділенні Чернівецької обласної лікарні померла 33-річна буковинка. Вже після смерті жінки, в неї було підтверджено COVID-19. Медики кажуть: в жінки були супутні хвороби, і саме вони, а не коронавірус спричинили смерть. Ще 28 пацієнтів – це контактні особи та люди, в яких підозрюють COVID-19, нині ще чекають результатів аналізів. Тож, як живе місто та область в умовах надзвичайної ситуації – читайте далі.

Надзвичайна ситуація

Надзвичайну ситуацію регіонального рівня до 3 квітня в Чернівцях оголосили ще 14 березня. Це сталось після того, як виявили другий випадок захворювання на коронавірус. Занедужав мешканець села, тобто інфекція вийшла за межі Чернівців.

Відтак, вирішили скасувати приміські перевезення, зачинити один із найбільших у регіоні Калинівський ринок, крім продуктових секторів, усі гіпермаркети та спортивні центри. Але містяни продовжували жити звичним життям, не надто реагуючи на обмеження.

І поки одні підприємці зупинили свою роботу, інші продовжували працювати. Після перевірок поліції тоді зачинились понад 500 закладів.

«Ми маємо до діла із двома шальками ваги: на одній стороні – здоров’я, життя людей. З іншого боку – можливі економічні втрати. Немає жодних економічних показників, які могли би переважити цінність людського життя», – зазначив голова Чернівецької обласної адміністрації Сергій Осачук.

Робота пунктів пропуску в Чернівецькій області
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Після перших протиепідемічних заходів, обмеження щодня посилювались. 17 березня увечері стало відомо про ще шість лабораторно підтверджених випадків СОVID-19 в мешканців Чернівецької області. Кабінет міністрів України ухвалив рішення з 00:01 17 березня в Чернівецькій і Житомирській областях ввести надзвичайну ситуацію: заборонити приймати відвідувачів закладам культури, ТРЦ, ресторанам, кафе, та іншим закладам харчування, розваг і послуг.

Із 18 березня заборонити залізничне, авіа та автобусне міжміське та міжобласне пасажирське перевезення. У Чернівцях скасували роботу усього громадського транспорту. А міський голова Чернівців попросив містян не ставитись формально до карантину, а максимально залишатись удома, щоб зупинити поширення інфекції.

«Ми припинили роботу всіх закладів, які надають побутові послуги. Це перукарні, майстерні ремонту одягу, SPA-салони. Я розумію, що життя не зупиниться. Але прошу підприємців, які продовжать свою роботу удома, бути максимально обачними. Закликаю: діти на карантині мають сидіти вдома. Чітко маємо розуміти: люди старшого віку мають знаходитись вдома. Не виходити за межі квартири. Максимально хто може допомогти таким людям – сусіди, я вже на кажу про рідних людей, їм треба допомагати, купувати продукти харчування, все необхідне, щоб вони максимально не контактували з зовнішнім світом», – звернувся міський голова Чернівців Олексій Каспрук.

Сьогодні у місті дозволяють працювати крамницям із продуктами, побутовою хімією, зоомагазинам, крамницям ритуальних послуг. Робочі групи перевірятимуть підприємства на дотримання обмежувальних заходів. Також у місті відновлять роботу й тролейбусів, але у режимі спецперевезень.

«Тролейбуси будуть відповідно марковані, і працюватимуть виключно на те, щоб довезти та відвезти з роботи додому працівників медичних установ, поліції, рятувальників і працівників комунальних підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста. Допуск в тролейбуси відбуватиметься виключно за наявності засобів захисту – маски, друге – наявність службового посвідчення, або якогось іншого підтвердження, що ви є працівником Нацполіції, ДСНС, комунального підприємства, чи є медиком», – наголосив мер Чернівців.

Крім того, на усіх в’їздах до області та міста, а також до чотирьох сіл, де виявили коронавірус, вже працюють карантинні блокпости. У наметах рятувальники і медики обстежують мешканців.

На одному із блокпостів
На одному із блокпостів

«Там будуть: перше – проводити температурний скринінг, щоб не допустити в місто людей, в яких підвищена температура, а також вести облік транспортних засобів, які заїжджають в місто, пасажирів, водіїв цих транспортних засобів. Вас будуть розпитувати про коротку мету поїздки, куди ви їдете, з ким ви збираєтесь спілкуватись, щоб якщо буде підтверджений випадок, ми могли встановити всіх контактних осіб», – сказав Олексій Каспрук, міський голова Чернівців.

У місті та області розпочали дезінфекцію доріг і тротуарів. Їх миють розчином із вмістом хлору. Робочі групи у Чернівцях тим часом перевірятимуть підприємства на дотримання протиепідемічних заходів. У місті автівка з гучномовцем об`їжджає мікрорайони та повідомляє, як дотримуватися правил карантину.

«Громадський транспорт у Чернівцях зупинено до поліпшення епідемічної ситуації. Це – вимушений захід, щоб вберегти здоров’я та життя чернівчан, – ідеться у зверненні. – У зоні підвищеної небезпеки – особи віком понад 60 років. Збережіть життя своїм близьким, подбайте, щоб старші люди залишалися вдома і були забезпечені всім необхідним. Зупинити небезпечний вірус ми можемо лише дисципліною і відповідальністю».

Люди

Школи, садки та виші на карантин у Чернівецькій області зачинили ще 5 березня. Навчатись усім порадили дистанційно. Завдання студенти та учні отримують через інтернет. Відтоді Чернівці дещо спорожніли, студенти роз’їхались додому, та дітей на вулицях міста не бракувало, усі й далі жили за звичкою, без жодних обмежень.

Чернівці на карантині. Ситуація в місті
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

І навіть у наступні дні, коли зачинили заклади громадського харчування та посилили обмеження, Чернівці швидше нагадували місто вихідного дня, аніж місто, де шириться коронавірус. Хоч і менш велелюдно, та все ж на вулицях було чимало містян, поблизу продовольчих крамниць та банків вишикувались люди: туди пускали не усіх відвідувачів, а по декілька людей, аби уникнути скупчення.

На дорогах не поменшало транспорту. Про небезпечну інфекцію нагадували, можливо, лише порожні тролейбусні зупинки, деякі люди в захисних масках і безлюдний центр Чернівців увечері.

Та все ж чимало чернівчан перейшли на дистанційну роботу. Такі собі збірні офіси різних установ і компаній розмістились у квартирах і працюють з дому.

Медики, чиновники почали практикувати онлайн-конференції, щоб відповідати на усі запитання чернівчан.

«Прошу: поставтесь до цієї ситуації свідомо, тому що завдяки вашій свідомості і нашому професіоналізму ми зможемо це все подолати», – наголошує Ольга Кобевко, лікарка-інфекціоніст Чернівецької обласної лікарні.

  • Зображення 16x9

    Майя Гуменна

    Журналістка, авторка публікацій та мультимедійних матеріалів для Радіо Свобода з Чернівців та Чернівецької області.

    Закінчила філософсько-теологічний факультет Чернівецького національного університету.

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Працювала у проектах: «Ми разом», «Обличчя України».

    Захоплююсь культурними проектами, та історіями людей, які мотивують.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG